Viața Medicală Nr. 37 – Rezumat

0

Dintre puținele reviste cu temă medicală pe care le poți găsi în versiune completă online, Viața
Medicală – Săptămânal al personalului medico-sanitar
 este în topul preferințelor mele. În fiecare săptămână aștept să citesc ce mai scriu colegii pe-acolo (în special doctorii de cap).

Numărul din săptămâna asta are câteva articole excelente, pe care mi-e greu să le citesc singur și m-am gândit să le fac un mic rezumat aici, să vă stârnesc puțin interesul (Disclaimer: nu am nicio afiliație financiară sau de orice fel cu revista).

Editorial – Binele public față cu privatul – Adrian Gheorghe

Discută seria de patru articole din Lancet reunite sub titlul „Acoperire universală cu servicii de sănătate: piețe, profit și binele public“. 

În primul rând, pune întrebări simple precum: „Cine sunt, de fapt, reprezentanții sectorului privat în sănătate?“. Ei se întind de la practicanți ai medicinii tradiționale, care tratează cu descântece și incantații, medici în cabinete individuale, până la spitale private, cu ultimele tehnologii – mixul lor variază de la o țară la alta.

Morala simplificată e, la rândul ei, simplă: un sector privat puternic în sănătate se poate dezvolta lângă un sector public puternic. „Sistem de sănătate“ = „toate activitățile al căror obiectiv principal este promovarea, restabilirea sau menținerea stării de sănătate“. Nu este singura definiție pentru un sistem de sănătate și nici cea mai clară, dar utilă pentru speța de față întrucât ilustrează că sistemul de sănătate nu este definit neapărat în funcție de „unii“ sau de „alții“, ci de activitățile care permit atingerea unor obiective la nivelul populației.

E loc, așadar, de toată lumea sub soare atât timp cât soarele răsare și apune în direcția corectă.

Medicina altfel – Martor în fața dezastrului – Dr. Gabriel Diaconu

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, cu supraspecializare în suicidologie și psihotraumatologie, intervenție de criză și gestionarea conflictelor interetnice, cu experiență în intervenții în situații de criză (Giulești, Muntenegru, Colectiv etc.), copreședinte al comitetului Asociației mondiale de psihiatrie (WPA) pentru consecințele psihologice ale torturii și persecuției, a plecat voluntar și pe cont propriu, pentru a-i ajuta pe românii din Italia a căror viață a fost bulversată de efectele seismului.

Mă întreabă dintr-o dată: auzi, de ce trebuie să facă oamenii poze? Adică pricep, arată într-un fel, e moartea, dar de ce trebuie să facă poze? Omule, așa suntem noi construiți. Când mintea primește ceva ce creierul nu poate pricepe, mintea caută. Mintea depune mărturie în fața incredibilului și caută să-l facă mai ușor de reprezentat. În fața nebuniei, în fața măcelului, în fața dezastrului, omul rămâne martor. Și fotografia e o mărturie, o dovadă pentru mai târziu, când vei povesti poate oamenilor ce-ai văzut, ce-ai trăit, și oamenii vor crede c-ai înflorit. Că nu se poate. Că așa ceva n-ar fi fost posibil.

Am fost aici. Atât. Am fost aici, aici unde-au fost oameni. Oameni ca potârnichile, oameni ca sobolii. Oameni ca sclavi, oameni ca vite. Oameni ca păpuși Matrioșka îngropați acum, unul într-altul. Oameni fericiți, oameni și păcătoși, oameni și pietre. Spre una din căsuțele locuite, ani de zile, de o româncă, poștăriță în Amatrice, zărisem o boltă de vie. Sunt strugurii tăi? Nu, mi-a zâmbit ea cu ochii plini cu lacrimi, erau ai vecinilor. Casa mea era acolo, în spate. Zăresc doar ușița, gaura de iepure către o Țară a Minunilor.

Dulce Medicină – Omul-Smartphone – Dr. Vlad Stroescu 

Pe Vlad Stroescu îl urmăresc încă din facultate. Scrie/a scris în mai multe părți: pe blogul personal, MedLifeDilema Veche și pe un blog mai vechi, afiliat tapirului. Articolul din Viața Medicală l-am postat deja pe pagina de Facebook, poate unii l-au citit deja.

Cartea și revista medicală – O carte neliniștitoare și Leziuni precursoare ale cancerului de col uterin

Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU  prezintă Cartea Geschäftsmodell Gesundheit. Wie der Markt die Heilkunst abschafft (Sănătatea ca model de afaceri. Cum distruge piața arta vindecării).

Soluțiile propuse de Giovanni Maio (autorul cărții) sunt: eliberarea medicinii de „corsetul“ economic, acordarea unor puteri de decizie sporite personalului medical, implicarea pacienților în măsuri preventive, responsabilizarea personalului medical, alianța medic–pacient.

Colegi cu Hipocrate – Zvonistica și unitatea – Prof. dr. Mircea Ioan POPA 

Dar banii nu vor rezolva problemele de mentalitate și nici pe cele de colegialitate. Pentru acestea este nevoie ca acțiunea să înceapă de timpuriu, în lunile petrecute gângurind în brațele părinților sau bunicilor (având părinți și bunici calmi, care vorbesc cumpătat și transmit o stare de bine celor ce abia s-au născut), în anii petrecuți acasă, în perioada de creșă și grădiniță (unde ne-am dori grupe cât mai mici și educatoare care să aibă timpul necesar, posibilitatea și dedicarea de a-i învăța pe cei mici cum să formeze micile lor colectivități, cum să se dezvolte împreună, cum să înceapă să simtă și să aplice colegialitatea). Pentru aceasta este nevoie de un sistem de învățământ care să înceapă reforma de jos, de la cei mai mici și într-un mod în care lucrurile să fie gândite pentru neam și țară în primul rând, ulterior și pentru o lume întreagă. Ținta principală trebuie să fie familia, neamul și țara.

CMMB – Medicina la distanță vs. distanțele dintre medici – Prof. dr. Cătălina POIANĂ 

Un obstacol important pe care l-ar avea de înfruntat telemedicina, după cel legislativ, este lipsa de încredere între medici. O abilă campanie de învrăjbire a categoriilor profesionale, una împotriva celeilalte, dar și în interiorul breslei, a afectat solidaritatea și spiritul de cooperare. Corporatiștii au fost asmuțiți împotriva bugetarilor, dascălii împotriva pensionarilor, pacienții împotriva medicilor, generaliștii împotriva specialiștilor, rezidenții împotriva profesorilor. Medicul care, pentru a se afirma pe sine, își denigrează colegul, nu-și dă seama că scade încrederea publicului în tot sistemul sanitar și că, în acest context, poate la rândul său deveni ținta unui atac sau a unei acuzații nefondate. Tensiunile provocate de lipsurile din sistem sunt dirijate către colegi, în loc să ducă la o acțiune solidară, a tuturor doctorilor, împotriva cauzelor.

Esențe tari – Optimism și entuziasm  – Prof. dr. Gabriel M. GURMAN

„Cheia succesului e de a depăși eșecurile, unul după altul, fără a-ți pierde entuziasmul.“ (Winston Churchill, 1874–1965)

Din cuprins, mai amintesc următoarele:

Actualitate 

  • Săpunurile antibacteriene în căutarea dovezilor de Otilia RADU
  • Bolile cronice la copil și adult de D. D. M.
Noutăți în cercetare
  • Evoluția rezistenței bacteriilor la antibiotice de Aurel F. MARIN

Știrea săptămânii

  • Soluții pentru marii arși de Dan Dumitru MIHALACHE

Interviu

  • „Avem nevoie de o altă viziune asupra dizabilității“ de Alexandra NISTOROIU

Opinii

  • Riscurile pentru sănătate ale muncii didactice de Vasile BAGHIU

Update legislativ

  • Curățenie în unitățile sanitare de Alexandru NEAGU

Ecouri

  • Începutul unei discuții serioase de Cosmina ZEANA

Internaționale

  • Operații refuzate, eșuate, falsificate de Alexandra NISTOROIU

Puncte de vedere CMDR

  • Nu toate serviciile sunt compensate de Radu Septimiu CÂMPIAN

Creierul vascular

  • Interpretarea neuroimagistică în accidentul vascular cerebral (1) deConstantin POPA

Medic-Medicină-Cultură

  • Aplicații mobile pentru sistemul de urgență de Alexandru STOIAN

Revelațiile Euterpei

  • A început concursul „George Enescu“ de Anca FLOREA

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More