Deși nu obișnuiesc să fac dușuri cu apă rece (aseară am încercat, dar nu prea a ieșit), vreau totuși să vă prezint 10 beneficii ale acestora asupra sănătății voastre. Le-am găsit pe un forum de mediciniști și am zis că merită să le împărtășesc cu voi.
Totul a început de la un fermier, Vicenz Priessnitz, care, prin anii ’20 a „brevetat” un tratament medical numit hidroterapie. El a vândut acest concept susținând că spălarea cu apă rece poate vindeca o listă întreagă de boli și afecțiuni. Cu timpul a trecut și succesul acestui fermier, medicina modernă intrându-și în atribuții și a subminat încet, încet medicina alternativă și tratamentele ”băbești”.
Totuși, știința confirmă câteva beneficii clare ale dușurilor reci.
1. Întărește imunitatea
Se spune că dușurile reci te protejează de răceli. Un experiment din Praga a demonstrat că nivelul limfocitelor (celulelor albe – responsabile de imunitate) crește la imersia repetată în apă rece (14 grade Celsius, de 3 ori pe săptămână, 6 săptămâni la rând).
2. Îmbunătățește circulația sanguină
Lucrul acesta este posibil prin alternarea de apă caldă și rece în timpul dușului. Apa rece produce vasoconstricție, iar apa caldă vasodilatație, asta ajutând la menținerea unei bune circulații.
3. Reglează temperatura corpului
Baia cu apă rece produc o formă ușoară de stres care provoacă termogeneza (generarea internă de căldură), care la rându-i activează sistemele adaptative de reparare ale organismului. Dacă ai mâinile și picioarele reci tot timpul sau dacă transpiri abundent, un duș rece te scoate din impas!
4. Crește metabolismul – promovează scăderea în greutate
În mod natural, expunerea la rece stimulează producția de țesut adipos brun (implicat în arderea energiei) și astfel la pierderea ponderală. De asemenea, datorită creșterii numărului de celule adipoase brune, a tensiunii arteriale și a temperaturii, reacțiile chimice din corp se vor produce mai rapid decât s-ar fi produs numai cu dușuri calde. Acest metabolism crescut este ceea ce oamenii caută atunci când vor să slăbească sau își tonifice masa musculară.
5. Ameliorează depresia
Un studiu recent arată că apa rece are un efect stimulant asupra ”petei albastre” (locus coeruleus) din creier, principala sursă de noradrenalină (substanță care scade în depresie).
6. Imbunătățește drenajul limfatic
Spre deosebire de sistemul circulator sanguin, sistemul limfatic nu are un motor cum este ”inima” care să ajute sângele să circule prin vase. Sistemul limfatic se bazează pe contracția mușchilor. De aceea dușurile reci au un efect excelent asupra contracției musculare și a drenajului limfatic.
7. Ajută respirația
Ai observat că atunci când faci un duș rece începi să respiri mai adânc? Aceasta este datorită adaptării la șocul termic prin vasoconstricție și nevoia de oxigen pentru a menține temperatura corpului. Procesul acesta destinde plămânii la fel ca și un exercițiu fizic de intensitate mare, doar că în acest caz nu te simți la fel de obosit ca și după 1 oră la sala de fitness.
8. Menține părul și pielea sănătoase
Este bine cunoscut faptul că apa caldă îți usucă pielea și părul. Pe de altă parte, apa rece poate să îți facă părul strălucitor și pielea mai sănătoasă prin închiderea porilor și efectul detoxifiant.
9. Mărește energia și starea de bine
Există o grămadă de beneficii mintale dacă îți termini dușul cu apă rece. Efectele menționate anterior, cumulate, ajută la menținerea stării de bine, la reducerea stresului, creșterea energiei și îmbunătățirea sănătății mintale.
10. Crește producția hormonală
Baia fierbinte este cel mai bun anticoncepțional. Într-un experiment din anii ’50 s-a demonstrat faptul că băile fierbinți făcute o dată la 2 zile, timp de 3 săptămâni, produce o stare de infertilitate pentru următoarele 6 luni (am mai auzit despre un studiu referitor la efectele ținerii laptopului în brațe – efect ”anticoncepțional”). Un experiment mai recent al Universității din California a studiat bărbați care au fost expuși 30 minute la căldură umedă (băi fierbinți, saună etc) pe săptămână. Când s-a întrerupt această expunere, concentrația de spermatozoizi a crescut cu 491%, îmbunătățindu-se totodată și calitatea/motilitatea lor. De asemenea, dușurile reci au efecte benefice și asupra sistemului endocrin (glandele suprarenale și tiroidă în mod special).
Instrucțiuni
Este recomandată adaptarea gradată de la duș cald la cel rece. Pentru unii, schimbări bruște în temperatură pot produce un stres foarte mare pentru corp. Cea mai bună metodă de adaptare este folosirea apei reci în ultimele 30 de secunde – 1 min ale dușului obișnuit.