11 sfaturi pentru o memorie mai bună

0

Nu știu dacă a mai fost publicat articolul acesta prin presa online românească (tradus, evident, din alte surse), dar am găsit pe facmedicine.com (este un forum pentru mediciniști pe care-l urmăresc – și ei, la rândul lor, au preluat articolul din altă parte  – recomand acest forum tuturor studenților la medicină) un articol interesant despre memorie. Este, de fapt, o colecție de studii noi care au avut în obiectiv minunatul proces al memoriei.

1. Concentrează-te pentru 8 secunde

În zilele noastre toate lucrurile trebuie să meargă repede. De aceea trebuie să reții următorul sfat: când ai nevoie urgentă să reții un lucru, concentrează-te asupra lui cel puțin 8 secunde. Poate părea mult atunci când ai un milion de lucruri pe cap, dar se merită. Studiile au arătat că 8 secunde este timpul minim necesar unei informații pentru a trece din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată.

2. Nu trece pe sub uși

(Nu știu dacă am folosit cea mai corectă expresie; în engleză era Don’t walk thorugh a doorway) Cu toții am pășit într-o încăpere și dintr-o dată am realizat că nu ne mai aducem aminte pentru ce am venit acolo în primul rând. Nu te îngrijora, nu ai devenit mai uituc! Cercetătorii au descoperit că actul de intrare într-o nouă încăpere poate să-ți ”restarteze” memoria. Studiul a fost publicat și în Scientific American.

3. Încordează-ți pumnul!

Dacă ai probleme amintindu-ți lucruri la serviciu sau la școală, ia-ți o minge anti-stres. Actul de a-ți încorda pumnul, dacă este făcut corect, îți poate imbunătăți semnificativ capacitatea de reamintire a informațiilor. Studiile arată că dacă ești dreptaci, trebuie să faci un pumn cu mâna dreaptă înainte de a memora o informație. Apoi, când ai nevoie să-ți amintești informația respectivă, încoardă-ți mâna stângă (proces inversat pentru stângaci). Trebuie să te asiguri că menții acea poziție pentru un timp (cam 45 de secunde). Mai mult pe time.com

4. Fă exerciții fizice!

În acest moment trebuie să acceptăm faptul că știința consideră exercițiul fizic ”leacul” pentru orice problemă. Cu memoria nu este nimic mai diferit. Exercițiul fizic crește vigilența și aportul de oxigen la nivelul creierului, el poate chiar stimula creșterea celulară în părțile creierului responsabile de memorie.

Un studiu arată că după un exercițiu fizic de intensitate medie, femeile și-au amintit lucruri mai ușor decât înainte de exercițiu. Asta este valabil și pe termen lung. Un alt studiu a descoperit că femeile care și-au menținut condiția fizică pentru mai mult de 6 luni au arătat îmbunătățiri ale memoriei verbale și spațiale.

5. Somnul cel de toate zilele…

În timpul facultății aproape toată lumea a experimentat privarea ”intenționată” de somn (mai ales în timpul sesiunii). Chiar dacă încerci să ”îngrași procu’ în ajun”, este mai benefic să dormi noaptea dinaintea examenului decât să înveți până în zori. Studiile arată că procesele prin care trece creierul tău în timpul somnului te ajută să îți amintești informațiile învățate mult mai bine în ziua următoare.

Creierul tău este bombardat de stimuli când ești treaz și folosește somnul ca să proceseze totul, consolidând informația în memoria de lungă durată. Dacă stai treaz, creierul tău nu poate trece prin acest proces.

6. Folosește fonturi ciudate!

Vrem ca, atunci când citim – ziare, internet, cărți, totul să fie clar și ușor de citit. Dar cercetătorii au decoperit că una din cele mai bune căi prin care poți reține ce ai citit este folosirea unui font ciudat. Mărimea și grosimea textului nu face nici o diferență. Cu cât este mai greu de citit, cu atât mai bine. Când ceva este neobișnuit și dificil la citit, ești forțat să te concentrezi mai mult, îmbunătățindu-ți astfel memoria. Mai multe pe NYtimes.com

7. Mestecă gumă!

Dacă ai nevoie să reții o informație pentru aproximativ 30 de minute, încearcă să mesteci gumă. Studiile arată că memoria vizuală și auditivă este mai activă atunci când și guma de mestecat este ”activă” (parafrazare – n.tr). Se pare că acest act al mestecatului gumei îmbunătățește atenția și puterea de concentrare. Mai multe pe sciencedaily.com

8. Scrie lucrurile importante pe un carnețel – nu pe telefon/laptop

Studiul este descris mai pe larg de cei de la The Telegraph. Eu personal folosesc post-it-urile pentru a nu uita ce am de făcut în ziua respectivă. Chiar dacă BlackBerry-ul îl am tot timpul cu mine, am observat că nu uit lucrurile pe care le-am scris de mână pe post-it. Se pare că studiul are dreptate – n.tr.

9. Muzica – ”înger sau demon”?

Multe persoane iubesc să asculte muzică atunci când lucrează sau învață. Făcând acest lucru înainte de a te apuca de lucru are un beneficiu clar. Dar de îndată ce începi lucrul/învățatul, scoate căștile din urechi! S-a demonstrat că orice zgomot, incluzând muzica, este un factor de distragere a atenției  și afectează abilitatea de memorare. Are același efect ca și atunci când cineva îți strigă numere aleatorii în ureche.

Părerile sunt destul de împărțile în acest domeniu. Mulți spun că muzica (în special clasică) ajută la îmbunătățirea memoriei spațiale și verbale. Alții spun (printre care și eu) că muzica instrumentală (mai ales soundtrack-urile) ajută foarte mult puterea de concentrare. Dar asta depinde și de ce înveți. De exemplu, atunci când citesc ceva lejer, o muzică instrumentală ”light” este perfectă, dar când vreau să învăț ceva, nu pot asculta nici un fel de muzică – am nevoie de liniște totală.

10. Vizualizează!

Am mai discutat acest aspect în alte articole de pe blog, în special în cele inspirate de la Scott Young. Chestia cu analogia vizuală (”vizualizarea”) depinde foarte mult de bogăția imaginației individului și bineînțeles, de complexitatea cunoștințelor actuale.

11. Mâzgălește!

Dacă ești într-o ședință lungă sau la un curs plictisitor, nu te speria dacă începi să desenezi inimioare și flori pe marginea caietului. Chiar dacă pare că ”mâzgălitorii” sunt mai puțin atenți decât ”nemâzgălitorii”, în realitate acest act de desenare ajută creierul să rămână activ. Un studiu arată că persoanle care au desenat în timpul ascultării unui mesaj telefonic plictisitor au reținut mai mult cu 29% decât cei care pur și simplu au ascultat și nu au făcut nimic în timpul acela.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More