„Am văzut pe YouTube!”

0

YouTube este utilizat nu doar in scop de divertisment, ci și pentru informare sau… dezinformare.

Un grup de neurologi de pe mai multe continente a fost solicitat să examineze un număr de 29 de secvențe video în care erau prezentate cazuri de boală Parkinson, tremurături de diverse tipuri sau alte afecțiuni caracterizate prin tulburări de mișcare.

După vizionarea atentă a filmelor, neurologii au ajuns la concluzia că 2/3 dintre tulburările de mișcare prezentate erau de cauză psihogenică, adică ”pe bază nervoasă”, cum se spune în popor.

Dr. John Duda, specialist neurolog la Facultatea de Medicină a Universității din Pennsylvania, SUA, a remarcat că, în timp ce în realitate doar 2 până la 10% dintre tulburările de mișcare sunt psihogenice, pe YouTube, acest tip de tulburări poate să ajungă la 66%.

Scrisoarea specialiștilor implicați în acest studiu inedit avertizează că informațiile disponibile pe YouTube pot avea urmări nedorite asupra pacienților cu tulburări de mișcare prea creduli. În măsura în care aceștia se lasă impresionați de mesajele vizionate, pot fi induși în eroare cu privire la natura bolii de care suferă și, ca urmare, să aplice în mod nejustificat anumite tratamente recomandate de așa-zișii pacienți din videoclipurile de pe YouTube, dar care, în cazul lor, se vor dovedi ineficiente sau chiar dăunătoare.

Internetul este un mijloc de comunicare extrem de influent, dar, pentru a evita urmările tragice ale dezinformării, toate materialele postate trebuie abordate cu o doză adecvată de scepticism.

"Am văzut pe YouTube!” 1

Articol preluat din revista ”Viață+Sănătate” (fără imagine…)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More