eMediqual – Soluția pentru Noua Generație de Mediciniști

3

Week-end-ul ce tocmai a trecut (19-21 aprilie) a fost martor la un eveniment unic în România: ”Conferința Graz – ediția a 16-a”. Unic, deoarece este pentru prima dată când această conferință se organizează în afara Austriei (mai multe detalii pe site-ul UMFT sau pe site-ul oficial al conferinței de unde puteți descărca programul cu toate seminariile și workshop-urile ținute – 115 pagini).

BOTTOM LINE: Austriecii s-au gândit că ar fi cazul ca și România să aibă aceleași metode de predare și aceeași curiculă ca și ”Vestul” (dacă nu aceeași, măcar puțin îmbunătățită față de metodele care au rămas la fel cu cele de pe vremea lu’ “Ceașcă” – ”primul pas” spre aceasta tocmai s-a făcut: de la anul o să începem școala pe 15 septembrie și după fiecare sesiune o să avem 9, respectiv 10 zile de restanțe+5 zile de RR în sesiunea de vară=>fără restanțe în toamnă )

Ce legătură are asta cu titlul? Vineri, 20 aprilie, în cadrul acestei conferințe, s-a dorit să se organizeze ”Student’s symposium – eMediqual”, în care s-au ținut workshop-uri de dimineața până seara pe diferite teme de interes pentru studenți. Programul îl puteți descărca de AICI. Eu am participat la toate workshop-urile la care am putut (unele s-au suprapus) și pot să spun că per total am fost mulțumit de ceea ce s-a întâmplat. În primul rând am fost impresionat de sala de conferințe (Aula Magna) în care vineri  am intrat pentru prima data în 3 ani de când sunt student la această facultate. Nici organizarea nu a fost mai prejos. Înainte să intru în Aulă, am fost ”servit” cu o mapă personalizată care conținea niște formulare de completat (logic) și un ecuson de data asta nepersonalizat pe care nimeni nu cred că l-a purtat, dar nah…am avut ecuson:> Prezentările au fost majoritatea bine prezentate, cu excepția câtorva ”stângăcii” în exprimarea ideilor în limba engleză (limba ”oficială” a conferinței). Cum se zice la noi la Cuvin: ”Nu poți fi cu tăte!” Am aflat lucruri interesante, am luat și câteva notițe pe care sper să le folosesc în niște articole viitoare.

Mă  apropii încet de subiectul acestui articol (frumoasă introducere, nu?). Deci, ce este eMediqual?

eMediqual este un proiect cofinanțat de UE (aproape 2 milioane de RON) care vrea să intervină în calitatea învățământului superior, în special în calitatea educației medicale. UMFT este universitatea care a inițiat acest proiect, dar în această ”cruciadă” sunt implicate și UMF-urile din Cluj, Iași, Craiova, Tg. Mureș, Viena și Szeged.

Obiectivul principal al acestui proiect este (citez):

”Extinderea oportunităților de învățare și îmbunătățirea calității procesului educațional din universitatile de medicină și farmacie, printr-o dezvoltare curiculară armonizată transnațional și multiregional și prin dezvoltarea și implementarea de mecanisme și intrumente inovative, de natură informatică, cu rol de suport, monitorizare și evaluare a predării si invățării și de eficientizare a managementului universitar și al adaptării la cerințele pieței muncii“.

Mult mai multe informații puteți obține de pe site-ul oficial al proiectului sau de pe site-ul UMF Iași. Sunt obiective foarte ”mărețe”, în special implementarea PBL (”Problem-Based Learning”) despre care o să scriu un articol în viitorul apropiat.

Eu sper ca acest proiect să-și indeplinească obiectivele, pentru ca noua generație de mediciniști să poată avea acea motivație în plus de a rămâne în România, să pună bazele unui sistem sanitar organizat și care să fie benefic pentru ”tot poporu`”.

eMediqual – Soluția pentru Noua Generație de Mediciniști 1

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More