Week-end-ul ce tocmai a trecut (19-21 aprilie) a fost martor la un eveniment unic în România: ”Conferința Graz – ediția a 16-a”. Unic, deoarece este pentru prima dată când această conferință se organizează în afara Austriei (mai multe detalii pe site-ul UMFT sau pe site-ul oficial al conferinței de unde puteți descărca programul cu toate seminariile și workshop-urile ținute – 115 pagini).

BOTTOM LINE: Austriecii s-au gândit că ar fi cazul ca și România să aibă aceleași metode de predare și aceeași curiculă ca și ”Vestul” (dacă nu aceeași, măcar puțin îmbunătățită față de metodele care au rămas la fel cu cele de pe vremea lu’ “Ceașcă” – ”primul pas” spre aceasta tocmai s-a făcut: de la anul o să începem școala pe 15 septembrie și după fiecare sesiune o să avem 9, respectiv 10 zile de restanțe+5 zile de RR în sesiunea de vară=>fără restanțe în toamnă )

Ce legătură are asta cu titlul? Vineri, 20 aprilie, în cadrul acestei conferințe, s-a dorit să se organizeze ”Student’s symposium – eMediqual”, în care s-au ținut workshop-uri de dimineața până seara pe diferite teme de interes pentru studenți. Programul îl puteți descărca de AICI. Eu am participat la toate workshop-urile la care am putut (unele s-au suprapus) și pot să spun că per total am fost mulțumit de ceea ce s-a întâmplat. În primul rând am fost impresionat de sala de conferințe (Aula Magna) în care vineri  am intrat pentru prima data în 3 ani de când sunt student la această facultate. Nici organizarea nu a fost mai prejos. Înainte să intru în Aulă, am fost ”servit” cu o mapă personalizată care conținea niște formulare de completat (logic) și un ecuson de data asta nepersonalizat pe care nimeni nu cred că l-a purtat, dar nah…am avut ecuson:> Prezentările au fost majoritatea bine prezentate, cu excepția câtorva ”stângăcii” în exprimarea ideilor în limba engleză (limba ”oficială” a conferinței). Cum se zice la noi la Cuvin: ”Nu poți fi cu tăte!” Am aflat lucruri interesante, am luat și câteva notițe pe care sper să le folosesc în niște articole viitoare.

Mă  apropii încet de subiectul acestui articol (frumoasă introducere, nu?). Deci, ce este eMediqual?

eMediqual este un proiect cofinanțat de UE (aproape 2 milioane de RON) care vrea să intervină în calitatea învățământului superior, în special în calitatea educației medicale. UMFT este universitatea care a inițiat acest proiect, dar în această ”cruciadă” sunt implicate și UMF-urile din Cluj, Iași, Craiova, Tg. Mureș, Viena și Szeged.

Obiectivul principal al acestui proiect este (citez):

”Extinderea oportunităților de învățare și îmbunătățirea calității procesului educațional din universitatile de medicină și farmacie, printr-o dezvoltare curiculară armonizată transnațional și multiregional și prin dezvoltarea și implementarea de mecanisme și intrumente inovative, de natură informatică, cu rol de suport, monitorizare și evaluare a predării si invățării și de eficientizare a managementului universitar și al adaptării la cerințele pieței muncii“.

Mult mai multe informații puteți obține de pe site-ul oficial al proiectului sau de pe site-ul UMF Iași. Sunt obiective foarte ”mărețe”, în special implementarea PBL (”Problem-Based Learning”) despre care o să scriu un articol în viitorul apropiat.

Eu sper ca acest proiect să-și indeplinească obiectivele, pentru ca noua generație de mediciniști să poată avea acea motivație în plus de a rămâne în România, să pună bazele unui sistem sanitar organizat și care să fie benefic pentru ”tot poporu`”.

3 COMMENTS

  1. Trebuie facut neaparat ceva cu invatamantul superior romanesc.Este cutremurator cat de penibil este nivelul la care se face acum carte .Daca in alte domenii se mai poate repara ceva,stii si tu ,ca in medicina pentru pacient nu este decat o singura greseala.Am avut trista ocazie sa cunosc din interior nivelul pregatirii tinerilor medicinisti.Nu este de condamnat stangacia fiecarui incepator indiferent de domeniu.Este de condamnat lipsa de constiinta a profesorilor care le dau drumul in viata cu acest nivel scazut si mai ales lipsa dorintei lor de a studia si de a invata de la cei cu experienta din jurul lor.Nu exista o preocupare a cadrelor mai experimentati pentru scolirea tinerilor lor colegi! Face parte din datoria lor profesionala sa-i scoleasca permanent pe cei tineri si sa le impartaseasca din secretele meseriei.Oricum nu le ajunge o viata sa cunoasca prea multe!Iti doresc sa nu ostenesti sa inveti,sa nu ostenesti sa te dedici,sa nu ostenesti sa intelegi de ce ai ales acest apostolat! Daca nu vei face asa vei acumula multe datorii morale si mai bine pleci la timp!

    • Într-adevăr sunt multe lacune în sistemul nostru de învățământ, dar asta constituie o scuză în atingerea unui scop. Este greu, dar nu imposibil. Suntem prea obișnuiți să dăm vina pe alții, dar prima schimbare trebuie să înceapă de la noi. Este adevărat că sunt persoane care au nevoie de motivație sau de cineva care să le motiveze, dar trebuie să ne adaptăm fiecărei situații. Cu ajutor de Sus, cu voință și perseverență se pot face lucruri mari. Avem exemple peste tot de oameni care au putut trece peste obstacole și și-au atins țintele. Citez pe mama lui Ben Carson: “Of course you can do it. If anybody can do it, you can do it, except you can do it better.”

      • Ceea ce spui tu denota perseverenta si chiar un tel precis conturat.Ma bucur ca este asa,sunt multi tineri care stiu exact ce vor si nu se dau in laturi.Sunt si dascali care ii simt si se daruiesc.Daca nu ar fi si astfel de oameni ne-am duce de rapa.Din pacate marea majoritate da tonul.Cei ce au puterea si cunoasterea nu inteleg ca omului nu-i trebuie decat un exemplu pe care sa-l urmeze,un mentor in care sa aiba incredere si legatura se face si nimic nu mai pare imposibil.Este simplu…dascalul curat si dispus sa impartaseasca,sa indrume si sa lase libertatea necesara spiritului tanar sa se inalte si sa creasca…discipolul cu elanul tineretii si dorinta de a construi si a se darui si totul incepe sa se deruleze firesc.Am intalnit o tanara doctorita la inceput de cariera.Plina de daruire care mi-a povestit experientele ei si emotiile pe care le-a avut..cerbicia cu care s-a luptat pt. pacientii ei..ce mult citeste si cat de multe garzi a facut ca sa capete exp.Este foarte greu este grea meseria si cere multe sacrificii dar nimic nu se compara cu o viata salvata si cu un copil adus pe lume ( mi-a povestit ca prima nastere pe care a condus-o a fost pe strada cu o gravida imobilizata intr-un automobil intrat in pom.Sotul s-a pierdut ducand-o la spital si la primul ei tipat a intrat in pom.A mosit copilul pe trotoar si imi spunea ca i se derulau etapele in minte de la curs.Cand s-a nascut copilul si a tipat au plans toti 4.Ce poti sa mai zici?!!!)Mai vorbim,mai comentam,eu sunt plina de povesti..nu stiu cum fac dar vin spre mine si ma bucur sa le povestesc mai departe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here