Fuse, fuse și se duse! House M.D. fuse de 8 ani, in fiecare marți dimineață (pe filelist) și se duse…tot într-o marți dimineață.
Cel mai urmărit serial din lume, House M.D., și-a găsit sfârșitul în dimineața de 22 mai 2012, după 8 ani de glorie! Și încă ce glorie: 2 globuri de aur, încă 40 de premii și alte 100 de nominalizări (sursa IMDB).
Pentru cei care încă n-au auzit de House, sau auzit și vor să-l urmărească, le recomand să n-o facă, în special dacă sunt studenți la medicină în primii 2 ani, deoarece în House medicina nu este chiar pe primul loc, punctul forte fiind filozofia. Medicina în acest serial nu este de cea mai bună calitate (ca și medicina din majoritatea serialelor de televiziune, exceptând documentarele) și de aceea, dacă vă hotărâți să începeți acest serial, vă recomand să citiți, după fiecare episod urmărit, acest blog – PoliteDissent – scris de un doctor (real) din America, în care prezintă toate greșelile comise (d.p.d.v medical) în House. Vă recomand să citiți și comentariile aferente fiecărui articol, deoarece Scott (autorul) nu poate găsi absolut toate greșelile din serial, iar cititorii lui (mulți medici) îl corectează sau completează lista cu iregularități prezentată în fiecare ”review”.
Și acum părerea personală. House este un caracter care, dacă ar fi transpus în viața reală, n-ar avea ce căuta în medicină. Și aici mulți dintre voi cred că m-ar contrazice. Dacă ar fi să o luăm după ”Jurământul lui Hippocrate”, House ar încălca aproape toate punctele. Dacă ar fi să o luăm după rezultate, House ar fi medicul perfect. Dar oare acesta este ”portretul doctorului ideal”? Poate că în societatea de azi, unii oameni preferă să fie tratați ”inuman”, dar după ce ies din spital/cabinet să fie ”oameni”, decât să fie tratați de un medic ”bun la suflet”, dar de la care s-ar putea să nu mai ieși ”om” din spital/cabinet. Și le dau dreptate, parțial. Partea cu care nu sunt de acord este cuvântul ”inuman”, un cuvânt cam dur, dar dacă stăm puțin să analizăm, este un cuvânt potrivit pentru cei care cred, precum House, că pacientul este doar un ”puzzle” care trebuie rezolvat pentru a-și satisface orgoliul. Pe tema asta se poate face o întreagă filozofie, dar care nu prea își are rostul în medicina modernă, care promovează, în primul rând, o medicină bazată pe dovezi și pe cunoaștere, dar nu în ultimul rând și pe o relație medic-pacient ”umană”.
O să fac puțin spoiler pentru cei care încă n-au văzut ultimul episod al seriei, intitulat ”Everybody dies”. Titlul vine de la principiile ”hausiene”: ”everybody lies” (titlul primului episod) și ”everybody dies”, cuvinte enunțate de câteva ori în acest episod, dar care nu se și adeveresc. Și acest ultim episod, precum întregul serial, este inspirat după Sherlock Holmes (am scris un articol pe blogul vechi despre asemănările dintre House și Holmes) și nu se putea să nu aibă același ”final” ca și faimosul detectiv. Am scris ”final” în ghilimele deoarece Conan Doyle, după ce-și ”omoară” personajul în Cascadele Reichembach, este somat de fani să-l reînvie și să-i continue misterioasele aventuri. Aproape la fel se întâmplă și cu House care, după o aparentă moarte în casa cu flăcări, ”reînvie” pentru a fi alături de bunul său prieten, Wilson, în ultimele 5 luni pe care le mai are de trăit (Wilson). Dar David Shore, creatorul serialului, afirmă că nu o să mai avem parte de House, decât în reluări și că nu o să existe nici un spin-off (adică un alt serial care să ”derive” din House).
Eu mi-am și imaginat deja la un spin-off în care House vine în România (el este oficial mort în S.U.A.) împreună cu Wilson, își schimbă identitatea (România este țara tuturor posibilităților) în ”Grigore Casă”, se duc la o pirandă să-l ”deoache” pe Wilson, care, pentru a se întegra mai ușor își schimbă numele în ”Iacov Râvnă” (James=Iacov, Willson – William+Son= Pruncu’ lu’ ”Will”, care în românește s-ar traduce cu ”ambiție”sau ”râvnă”) și își deschid o clinică privată, unde își pot continua aventurile, de data asta pe meleaguri mioritice.
*Dacă cineva are imaginație, talent la scris, mult timp liber și dorește să continue ”spin-off”-ul început de mine, blogul meu este cu brațele deschise să găzduiască orice produs al imaginației voastre.