Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!

2 159

Dimineaţă…ora 9…buiguit (n.tr. “ameţit”)…aud câteva cuvinte cheie rostite de poştaş: Ovidiu, colet, 19 lei…deoarece încă nu eram 100% trezit, mi-a luat puţin timp să le procesez => am primit cartea!!!!

Cei de la poştă s-au cam obişnuit cu mine şi cu cartonul învelit cu logo-ul elefant.ro. Cartea pe care am comandat-o acum se numeşte “Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!”.

“Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!” este o carte editată de Academia Română în colaborare cu MECTS, CNA şi Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti” care încearcă să resusciteze limba română prin prezenta ediţie. După părerea mea, această carte este un “must read” (nu doar un “must have” >”must dust it off”) pentru orice român care poate vorbi şi poate scrie.

“Consumatori frecvenţi ai mass-mediei, suntem bombardaţi zi de zi, la televizor sau la radio, cu tot felul de informaţii. Sociale, politice, economice sau de divertisment, acestea sunt formulate, uneori, într-o limbă română nu tocmai corectă: greşeli gramaticale sau cuvinte inventate. Din nefericire, şi jurnaliştii greşesc, aşa încât nu tot ceea ce auzim la radio sau la televizor trebuie considerat literă de lege. Mass-media reprezintă, astăzi, un veritabil formator de opinie, oferind tinerilor modele pe care aceştia le urmează negreşit. În acest context, este de datoria noastră, a celor care ne ocupăm de educaţia lor, să le asigurăm cele mai bune metode de învăţare a limbii române.” (text preluat de pe coperta-spate)

Cartea are un format  accesibil, atractiv şi foarte uşor de parcurs. Te “îndrăgosteşti” de ea chiar de la prima, de fapt a doua întâlnire/pagină – cuprinsul:

Prefaţă
Pronunţare, despre sunete şi accent
Grafie, unde găseşti câte ceva despre “i” şi cratime
Punctuaţie, ca să afli unde să pui şi unde să nu pui virgulă
Morfologie, care începe cu frumoasele “substantivuri”
Sintaxă sau cum se înlănţuie cuvintele
Lexic şi semantică sau de ce sunt importante sensul şi forma cuvintelor
Stilistică, adică aventurile băieţilor de cartier care vorbesc la televizor
Cum rezolvi unele exerciţii? – ca să nu-ţi baţi singur capul
Bibliografie orientativă, de unde să afli şi mai multe
Rezultatele monitorizării posturilor de radio şi televiziune

Aş fi scanat câteva pagini să le ataşez aici, dar nu vreau să încalc drepturile de copyright. Cartea se poate cumpăra de pe internet din următoarele locuri: elefant.ro, bookiseala.ro, carturesti.ro etc.

Nu uita: Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect! (sau, parafrazând-o pe Irene Adler din miniseria BBC ‘Sherlock’: “Brainy is the new sexy!

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More