Nu vă recomand să citiți acest articol dacă nu ați urmărit în prealabil episodul.
Pentru episodul de astăzi nu sunt foarte multe chestii medicale de discutat, dar sunt destul de interesante.
- Cortexul prefrontal dorsolateral și minciuna – în deja-obișnuitul curs pe care îl ține la începutul fiecărui episod, Dr. Pierce le explică studenților ce se întâmplă în creierul uman atunci când mințim și anume activarea cortexului prefrontal dorsolateral (el folosește aici o expresie foarte folosită în neuroștiințe ”lights up like a christmas tree”/”luminează ca un pom de crăciun” – referitor la fMRI).
Știința modernă este de acord cu acest lucru. Interesant este faptul că se dorește folosirea acestei descoperiri în domeniul juridic, dar nu cred că se va întâmpla asta în viitorul apropiat. S-au făcut studii care arată că aplicarea Stimulării TransMagnetice (procedură neinvazivă care stimulează sau inhibă o anumită zonă din creier cu ajutorul undelor magnetice) în zona cortexului prefrontal dorsolateral poate influența ”dorința” subiectului de a spune adevărul. Puteți citi mai multe despre această tehnică într-un blog dedicat neuroștiințelor în domeniul legal.
Dar asta a fost doar introducerea lui pentru subiectul principal al episodului, subiect pe care-l voi aborda în punctul următor. - Prosopagnozia – incapacitatea de a identifica o față cunoscută, familiară sau propria sa imagine într-o oglindă. În engleză se mai numește și ”face blindness”. ”Prosopagnozia” vine din greacă: ”prosopon”=față și ”agnosia”=deteriorare a funcției de recunoaștere. Primul caz de prosopagnozie apare în literatura medicală în 1947, când o persoană care a suferit o plagă impușcată la nivelul capului nu a mai putut recunoaște fețele prietenilor și cunoscuților, chiar propria-i față. Dacă ați citit cărțile lui Oliver Sacks, probabil că ați dat peste asemenea cazuri, iar în interviul de mai jos el descrie puțin această boală. Vă recomand să citiți cărțile lui Oliver Sacks. Sunt foarte interesante, în special pentru pasionații de neuroștiințe. În limba română au fost traduse doar 3 dintre acestea.
Dacă mai sunt alte chestii medicale care vreți să le discutăm, secțiunea de comentarii de mai jos este deschisă pentru orice sugestie.