Dependența de internet = IAD (internet addiction disorder)

0

Netu’, bată-l vina! Fără el n-ați putea citi articolul acesta acum (bine, Electrica o să zică: ”Really?”). Nu vreau să vorbesc acum de istoria internetului, pentru asta avem wikipedia. Așa cum spune și titlul, în acest articol vom încerca să descoperim  câteva chestii legate de dependența de internet.

Azi am dat peste un articol ”Psihologia facebook-ului: cum îți afectează mintea?” [click, read & close tab]. Pe scurt:

  • notificările de pe facebook stimulează centrul recompensei din creier crescând astfel nivelul dopaminei la nivelul cerebral la fel ca și heroina, metadona și alte droguri
  • facebook-ul poate produce efecte similare tulburări de identitate disociative (multiple personality disorder) – citiți un articol mai vechi: Pot oamenii să aibă personalități multiple?”
  • cu cât timp petreci mai mult pe internet, cu atât zonele din creier responsabile de vorbire, memorie, control motor, emoție și integrare senzorială se atrofiază
  • China, Taiwan și Coreea au acceptat deja IAD ca și diagnostic. DSM (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale, ”biblia” psihiatriei/psihologiei) ediția a 5-a va include, de asemenea, această tulburare. 30% din tinerii acestor țări sunt diagnosticați cu IAD.
  • Între anul 2000 și 2012 – numărul de utilizatori ai internetului din SUA a crescut cu 127% + durata petrecută în fața unui ecran a crescut cu 104% + ADHD-ul a crescut cu 66% (aici e o problemă și cu diagnosticul eronat de ADHD, dar asta trebuie să o discutăm în alt articol) și durata de atenție a scăzut cu 40%
  • În medie, oamenii privesc 8,5 ore la un ecran și 20 de minute citind o pagină printată.
  • Ținta tratamentului: abstinență de la aplicațiile problematice, utilizarea computerului doar pentru scopuri ”legitime”, îmbunătățirea motivației, relațiilor sociale și funcțiilor sexuale, implicarea în activități off-line.

Apoi, am început să caut mai multe informații despre dependenta de internet, tulburare care se pare că mă afectează într-o mică/mare măsură și pe mine. Și dacă tot am găsit informațiile astea, merge scris și un articol pe blog (ăsta e unul din simptome). Căutând informații, am dat peste un articol scris prin 2008 pe NY-Times care zice că blogging-ul ucide (în acel an au murit câțiva blogger-i importanți datorită stressului, sedentarismului, alimentației nesănătoase – cred că la mine nu este cazul, sper…). O să pun mai jos link-urile de la toate articolele studiate, pe care vă recomand să le citiți și voi.

helpguide.org (super site!!!) – ”Internet and computer addiction -signs, simptoms, treatment”

csid.ro (am găsit inevitabil câteva greșeli, inclusiv lipsa diacriticelor, tipic românesc – vezi paragraful 1, rândul 4; P2, R 3/4 ) – Dependenta (tă/ța/ță) de internet? Trateaza-te?

psychcentral.comInternet Addiction Quiz (chestionar)

richietm.blogspot.roBlogging-ul poate fi letal

cracked.com6 New Personality Disorders Caused by the Internet (merci Ovidiu Pescar!)

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More