Cum să îți dublezi randamentul și să înveți/muncești mai puțin

0

Ți se pare că nu ai timp destul să termini tot ce ți-ai propus? Oare timpul să fie de vină? Hai să vedem!

În urmă cu o săptămână am primit o serie de e-mail-uri de la Scott Young, un blogger pe nișa dezvoltării personale. El a organizat un ”bootcamp” pentru învățare rapidă prin e-mail (articolele nu se gasesc pe blogul lui). Oricum, e tare tipul! Luna trecută a terminat un proiect numit ”MIT Challenge” care presupunea parcurgerea a 4 ani de MIT într-un singur an. Mai multe detalii puteți să le aflați de la el de pe blog.

M-am gândit să fac un rezumat al bootcampului în câteva articole dacă tot le-am primit pe e-mail și nu le puteți găsi altundeva. Primul subiect se referă la managementul timpului, la cum poți să obții maximul de randament din timpul petrecut învățând.

Există o concepție greșită în ce privește timpul. Toată lumea se plânge că nu are timp. Adevărul e că ai avea destul timp să termini tot ce ți-ai propus, doar că factorul principal nu este timpul, ci concentrarea!

Un terment modern pentru ”pierde-vară” este procrastinarea (un fel de lene cronică). Scott zicea că a primit o grămadă de e-mailuri de la studenți care se plângeau de acest lucru și la fel de multe e-mailuri cu soluții încercate (locuri liniștite, închiderea telefonului/laptopului, sala de lectură etc), dar fără succes. Nici chiar atunci mintea nu le putea sta concentrată pe sarcina respectivă.

De ce nu te poți concentra?

Simplu! Nu ai destulă energie! Și aici nu mă refer la ”Chi” sau energie electrică, ci la acea resursă invizibilă care îți controlează voința, controlul și abilitatea de a termina munca începută.

Dr. Roy Baumeister a făcut niște studii care au arătat că voința nu este doar o trăsătură de personalitate, ci este o resursă care se poate achiziționa cu ceva la fel de simplu ca și un cub de zahăr. Studiul a testat 2 grupuri de studenți. Unul a primit un pahar cu limonadă naturală iar pentru celălalt grup s-au folosit îndulcitori artificiali. Evident că cei care au băut băutură naturală au  avut rezultate mai bune la teste.

Unul din medicamentele pentru tratamentul ADHD-ului este Ritalinul, un stimulant. Asta poate parea un paradox, ca un stimulant să reducă simtomele hiperactivității. Acest lucru se explică prin faptul că acest medicament stimulează aria de control din creier.

Energia este resursa limitată, nu timpul. Poți să adaugi oricâte ore la o zi, că fără energie nu o să poți termina lucrurile la timp.

Acestea sunt câteva răspunsuri ale unor studenți la întrebarea: ”Cum te pregătești pentru un examen important?”

  • Învăț nopțile
  • Învăț toată ziua fără întrerupere
  • Renunț la exercițiu fizic, somn și mâncare sănătoasă

Este chiar opusul la ce ar trebui să faci:

  • Odihnește-te suficient
  • Învață în sesiuni scurte, intense
  • Ia-ți suficient timp liber pentru relaxare (NU relaxare la computer sau TV!)
  • Continuă să faci exercițiu fizic regulat și să mănânci sănătos!

Metodă de management al timpului folosită de Scott în ”MIT Challenge”

  • Timpul liber – o zi liberă pe săptămână și serile fără învățat. (se potrivește și pt mine: am deja sâmbăta liberă, iar serile o să încerc să le dedic blogului și/sau exercițiului fizic).
  • Nu sacrifica somnul! –a renunța la somn pentru învățat este cel mai prostesc lucru pe care îl poți face ca și student. Somnul este cel mai important factor pentru consolidarea memoriei și pentru păstrarea energiei.
  • Restrânge orele de studiu/lucru – nu încerca să studiezi mai multe ore în speranța că vei putea să te concentrezi mai bine. Învață în sesiuni mai scurte și mai intense, iar astfel îți vei mări productivitatea.

Dacă vrei să faci o excepție de la acest program în perioada examenelor, nu prelungi excepția mai mult de o săptămână.

Cam astea au fost ideile principale din e-mailul lui Scott. Probabil că în zilele următoare voi face rezumate și la celelalte subiecte abordate în bootcamp.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More