Uitarea e ca îmbătrânirea, se va întâmpla oricum și nu există cură miraculoasă să o oprești. Partea bună e că uitarea e ca îmbătrânirea și în privința faptului că unele persoane nu par să fie afectate de trecerea timpului. (exemplu perfect în poza din stânga). În articolul următor vom descoperi care sunt principalii factori care pot contribui la o memorie bună și de lungă durată.
Ieri am facut un rezumat al primului e-mail din bootcamp-ul lui Scott Young în care am vorbit despre ”Cum să-ți dublezi randamentul și să înveți/muncești mai puțin”. Astăzi voi face un rezumat al celui de-al doilea e-mail care tratează problema memoriei/uitării și din care sper să găsiți sfaturi utile pentru voi.
De ce uităm?
Se pare că semințele uitării sau reținerii sunt aruncate chiar din momentul primului contact cu o idee. Utilizând fMRI-ul (functional MRI), oamenii de știință pot spune dacă lucrurile pe care le-ai învățat-o în cursul scanării va fi uitată sau reținută (nu am date concrete despre studiu). Asta sugerează că memoria are de a face cu felul cum acumulezi acea informație pentru prima dată. Scott ne propune 2 pârghii de control (”manete”) pentru îmbunătățirea achiziționării informațiilor:
”Maneta” 1: Compresie mintală
Prima problemă pentru memorie este volumul de informație care trebuie înmagazinat. Evident că a reține doar un singur lucru este mult mai ușor decât a reține 100 de lucruri, mai ales atunci când ai nevoie să le reții perfect pentru a putea exprima o idee.
Ce nu-i așa de evident e că informația poate avea diferite nivele de compresie. Să luăm compresia din domeniul IT. Fără ea, filmele ar fi de sute de GB iar ”streaming-ul” ar fi imposibil. Prin compresie, biții și baiții sunt aranjați într-un format mai ușor pentru ca un computer să-i memoreze. Compresia mintală funcționează în mod similar, dar evident nu cu aceiași algoritmi. Creierul nostru lucrează mai bine conectând ideile prin analogii, imagini sau povești. Dacă poți să creezi o reprezentare care să conecteze un set de idei, atunci trebuie să reții doar o parte pentru ca toată imaginea să iasă la iveală.
”Maneta 2”: Interesant-itatea (nu am găsit o altă traducere din englezul ”interestingess”)
Pentru ca să faci o idee cât mai interesantă, trebuie să-ți folosești la maxim simțurile și emoțiile. Ideile care te fac să simți frică, nerăbdare, uimire sau dezgust le poți reține și aduce aminte mai ușor. Chestiile abstracte te plictisesc și în felul acesta nu le vei reține niciodată.
Practic: Metoda C8ilu’ (în engleză e ”The 5-year old method”, dar e mai surt așa)
- Ia 2 bucăți de hârtie și scrie pe fiecare o idee pe care ai învățat-o de curând sau o știi bine
- Scrie o explicație scurtă a acelei idei ca și cum ai explica-o la cineva care are un nivel de inteligență apropiat cu al tău.
- Pe a doua foaie rescrie explicația, dar de data aceasta ca și cum ar fi adresată unui copil de 5 ani. De data aceasta trebuie să o simplifici și să o explici prin analogii sau ilustrații. (Ex: replicarea ADN la care poți face o analogie cu un fermoar)
Desigur că nu o să poți învăța orice idee cu metoda asta. Cel puțin la medicina nu găsești ușor analogii explicabile unui copil de 5 ani să se potrivească cu tot ce înveți. Dar e bună, cel puțin la început, pentru ca să te obișnuiești cu conceptul prezentat mai sus.
Cam atât din e-mailul lui Scott. Aaa, să nu uit. Scott are și un canal de youtube cu explicații video la metodele lui. Enjoy!
Concluzie – ce am priceput eu din e-mailul lui Scott
Pentru a reține mai bine ce înveți, trebuie transformi ideile citite în concepte simple, folosind analogii sau ilustrații pe care creierul tău să le conecteze într-un mod logic, făcând astfel mai ușoară amintirea lor chiar și după câțiva ani de la memorarea lor. De asemenea, trebuie să pui pasiune în tot ce faci, să pui simțurile la lucru și să faci ca ideile să intre în primul rând la nivel emoțional.
Probabil că nu o să aplic niciodată metoda C8ilu ca la carte, adică scriind toate analogiile pe hârtie, dar cu siguranță pot folosi unele analogii în minte ca să înțeleg ideile. De exemplu, pentru admitere am învățat nervii cranieni după numerele de pe tricou ale jucatorilor din echipa Manchester United (Glory, Glory Man United!). Ex: Nervul VII (facial) – Nr. 7 C. Ronaldo (punctul lui forte – fața); Nervul V (trigemen) – Rio Ferdinand (are un frate care seamănă leit cu el, parcă sunt ”gemeni”) și lista poate continua…