Aseară, adică azi-noapte, deoarece nu am putut dormi din cauza unor vecini foarte gălăgioși – exemple perfecte de violență domestică – am dat peste o emisiune interesantă în arhiva site-ului SperanțaTV: ”Speaker-ul anului” – Viața la Superlativ .

Eu am o problemă cu vorbitul în public. În primul rând cred că e din cauza accentului franțuzesc (a.k.a RR-it) care l-am dobândit încă din faza de embrion (fren lingual prea lung – click aici pentru o imagine demonstrativă). Nimănui nu-i prea place să asculte un speaker RR-it. E destul de deranjant atât pentru public, cât și pentru vorbitor. Pentru a rezolva problema, există 2 soluții: operație sau exerciții de dicție. Eu încă n-am apelat la niciuna. Oricum, asta nu e singura problemă care o am cu vorbitul în public. Dar până îmi rezolv problemele cu public speaking-ul, am ales să folosesc o metodă mai simplă de comunicare, în care nu e necesar vorbitul: blogging-ul (și aici mai am de rezolvat destule…).

lorand szasz
Sursa foto: raduneag.com

Să lăsăm deoparte baiurile mele și să trecem la subiect. În această emisiune, Cornel Dărvășan l-a avut ca invitat pe Lorand Soares Szasz, business coach, trainer și speaker. A fost ales unul dintre cei mai buni speakeri de la Business Days, un eveniment ce a avut loc în 13 decembrie. Cu un reportaj de la acest eveniment a și început emisiunea lui Cornel Dărvășan, reportaj care a cuprins o parte din speech-ul lui Lorand Szasz și câteva interviuri de la participanți.

Apoi, cei doi au discutat despre dificultățile vorbitului în public, s-au dat sfaturi pentru vorbitori și s-a răspuns la câteva întrebări din partea telespectatorilor. Dintre întrebări, amintesc: ”De ce îți este cel mai frică atunci când trebuie să vorbești în public?”; ”Cum scapi de teama de a fi criticat de ascultători?” (parafrazare); ”Cum scapi de emoții?”; ”Cum ați ajuns ceea ce sunteți? (întrebare adresată lui Lorand); ș.a. În final s-a mai discutat despre limbajul non-verbal în vorbitul în public și despre cum ar trebui să se desfășoare vorbitul public în biserici (sfaturi către pastori/preoți).

Un lucru interesant pe care l-am observat la Lorand Szasz este că nu s-a folosit de cărți de specialitate pentru a deveni un speaker de succes. El a folosit principiul modelării, adică a luat ce este mai bun de la cei mai buni din acest domeniu și le-a potrivit în dreptul lui. Deși există multă literatură de specialitate în acest domeniu, nu cred că există o metodă standard (”ultimate method”) pentru public speaking, pentru că n-ar mai exista elementul distinctiv între vorbitori, unicitatea fiecăruia. Totuși, trebuie respectate câteva reguli care te vor ajuta în mod sigur în a face un discurs reușit și pentru a transmite informația în mod plăcut și util. Acest fel de reguli a încercat și Lorand Szasz să ni le prezinte în emisiunea de săptămâna trecută.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here