Vorbitul în public – sfaturi de la speaker-ul anului

1

Aseară, adică azi-noapte, deoarece nu am putut dormi din cauza unor vecini foarte gălăgioși – exemple perfecte de violență domestică – am dat peste o emisiune interesantă în arhiva site-ului SperanțaTV: ”Speaker-ul anului” – Viața la Superlativ .

Eu am o problemă cu vorbitul în public. În primul rând cred că e din cauza accentului franțuzesc (a.k.a RR-it) care l-am dobândit încă din faza de embrion (fren lingual prea lung – click aici pentru o imagine demonstrativă). Nimănui nu-i prea place să asculte un speaker RR-it. E destul de deranjant atât pentru public, cât și pentru vorbitor. Pentru a rezolva problema, există 2 soluții: operație sau exerciții de dicție. Eu încă n-am apelat la niciuna. Oricum, asta nu e singura problemă care o am cu vorbitul în public. Dar până îmi rezolv problemele cu public speaking-ul, am ales să folosesc o metodă mai simplă de comunicare, în care nu e necesar vorbitul: blogging-ul (și aici mai am de rezolvat destule…).

lorand szasz
Sursa foto: raduneag.com

Să lăsăm deoparte baiurile mele și să trecem la subiect. În această emisiune, Cornel Dărvășan l-a avut ca invitat pe Lorand Soares Szasz, business coach, trainer și speaker. A fost ales unul dintre cei mai buni speakeri de la Business Days, un eveniment ce a avut loc în 13 decembrie. Cu un reportaj de la acest eveniment a și început emisiunea lui Cornel Dărvășan, reportaj care a cuprins o parte din speech-ul lui Lorand Szasz și câteva interviuri de la participanți.

Apoi, cei doi au discutat despre dificultățile vorbitului în public, s-au dat sfaturi pentru vorbitori și s-a răspuns la câteva întrebări din partea telespectatorilor. Dintre întrebări, amintesc: ”De ce îți este cel mai frică atunci când trebuie să vorbești în public?”; ”Cum scapi de teama de a fi criticat de ascultători?” (parafrazare); ”Cum scapi de emoții?”; ”Cum ați ajuns ceea ce sunteți? (întrebare adresată lui Lorand); ș.a. În final s-a mai discutat despre limbajul non-verbal în vorbitul în public și despre cum ar trebui să se desfășoare vorbitul public în biserici (sfaturi către pastori/preoți).

Un lucru interesant pe care l-am observat la Lorand Szasz este că nu s-a folosit de cărți de specialitate pentru a deveni un speaker de succes. El a folosit principiul modelării, adică a luat ce este mai bun de la cei mai buni din acest domeniu și le-a potrivit în dreptul lui. Deși există multă literatură de specialitate în acest domeniu, nu cred că există o metodă standard (”ultimate method”) pentru public speaking, pentru că n-ar mai exista elementul distinctiv între vorbitori, unicitatea fiecăruia. Totuși, trebuie respectate câteva reguli care te vor ajuta în mod sigur în a face un discurs reușit și pentru a transmite informația în mod plăcut și util. Acest fel de reguli a încercat și Lorand Szasz să ni le prezinte în emisiunea de săptămâna trecută.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More