Tutorial: cum să accesezi articole științifice gratuit cu DeepDyve

Update! A apărut un nou portal, de data asta mult mai simplu, prin care poți accesa orice articol științific medical gratuit: sci-hub.cc

0

Penultimul articol pe care l-am postat, ”Care sunt efectele cititului de ficțiune asupra vieții profesionale a unui medic?”, l-am tradus dintr-un articol publicat în American Journal of Medicine, accesul la full-text costând $35.95 (chiar dacă, teoretic, aș fi putut avea acces la el gratuit prin nenumăratele abonamente ale UMFT-ului la cele mai prestigioase jurnale științifice – încă nu cunosc pe nimeni care să fi obținut acces la ele; dacă aveți mai multe informații, let me know). Evidend, n-am plătit atât pentru un ”amărât” de articol. De fapt, n-am plătit deloc. Cum am reușit asta? Cu DeepDyve!

DeepDyve este un serviciu prin care poți accesa gratuit aproape orice articol științific publicat în marile jurnale (după descrierea lor, ”milioane de articole din mii de jurnale academice”). Ce înseamnă gratuit? Poți previzualiza orice articol din baza lor de date, în full-text, 5 minute în fiecare zi. Dar pentru că românul e inventiv și se descurcă în orice situație, cele 5 minute sunt suficiente pentru un PrintScreen și un Paint (sau PhotoShop, pentru avansați).

Bineînțeles că sunt și opțiuni mai simple, dar costisitoare: $20 pentru închirierea a 5 articole timp de 30 de zile; sau $40/lună pentru acces nelimitat + posibilitatea de print pentru 20 de pagini gratuit și multe alte beneficii, cum ar fi perioada de probă gratuită de 14 zile în care poți ”testa” abonamentul lunar de $40. DeepDyve are chiar un plug-in pentru Google Scholar care îți arată articolele disponibile pentru închiriat. Sau, dacă folosiți ScienceDirect, site-ul are implementat deja un buton către DeepDyve la fiecare articol ”închiriabil”.

Am făcut și un tutorial (al 2-lea de felul acesta de pe blog, primul fiind ”Profilaxia cărților legate cu spirală de plastic – metodă originală”) pentru cei care nu se pricep foarte mult la partea tehnică.

1. Căutați articolul pe care vreți să-l accesați pe deepdyve.com sau sciencedirect.com (sau folosiți butonul de pe site-ul original al jurnalului în care este inlcus articolul – în cazul meu, The American Journal of Medicine)

AJMÎn cazul sciencedirect.com, există un buton care trimite către DeepDyve – ”Rent at DeepDyve”

buton rent

2. Creați un cont pe DeepDyve, folosind o adresă de e-mail sau chiar contul de facebook. NU e nevoie să alegeți un abonament plătit sau să completați orice informație legată de plată. Apăsați butonul BACK din browserul dumneavoastră și veți reveni la pagina articolului, unde va trebui să închideți o mică fereastră care vă îndeamnă să vă finalizați înscrierea.

deepdyvesign up finish close

3. Apăsați butonul Read Article, apoi Preview pentru a accesa articolul pentru 5 minute.

read articlepreview

4. Folosiți uneltele Rotate, Expand și Zoom pentru a potrivi pagina ca să încapă exact pe ecran, după care apăsați tasta PrintScreen/PrtScr.

rotateprint screenprint screen

5. Deschideți programul Paint/Photoshop, lipiți captura de ecran (Paste/Ctrl+V), rotiți imaginea la 90 de grade …Et Voilà! Aveți întreaga pagină salvată pe computer.

rotate leftfinished article

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More