Botulismul infantil: cauze, simptome, tratament, prevenție

0

Botulismul infantil este o afecțiune care țintește doar bebelușii până la vârsta de 1 an și cauzează în principal slăbiciune musculară extremă.

Există câteva tipuri diferite de botulism, cum ar fi: botulismul alimentar, botulismul de inhalație, botulismul lezional și botulismul infantil.

Fiecare tip este cauzat de câte o tulpină a bacteriei numită Clostridium botulinum. Botulismul este o afecțiune rară, dar cu potențial fatal și necesită tratament imediat.

Ce este botulismul infantil?

Botulismul infantil este o infecție bacteriană rară care are loc la nivelul intestinului gros la bebeluși.

Ea apare atunci când bebelușul ingeră spori de C. botulinum prezenți în sol, conserve sau miere.

Botulismul infantil cauzează slăbiciune musculară care ar putea duce la dificultăți în respirație și deglutiție.

Dacă medicii descoperă botulismul infantil precoce, ei o vor putea trata cu succes, fără efecte secundare pe termen lung.

Cauze

Botulismul infantil apare atunci când bebelușul ingereaza sporii bacteriei C. botulinum. Deși acești spori sunt prezenți în sol și ocazional pe produse nespălate, cea mai frecventă sursă identificabilă a bacteriei este mierea ingerată de către bebeluș. Ei sunt predispuși la botulism infantil până la vârstă de 1 an. Înainte de prima lor zi de naștere, sistemul lor digestiv nu este dezvoltat încă suficient pentru a combate bacteria.

La copiii mai mari și la adulți, sistemul digestiv îndepărtează de obicei bacteria înainte că acesta să fi avut șansă de a secretă suficientă toxina pentru a cauza boală.

Mierea ingerată de bebeluși (sub 1 an) poate să provoace botulism

Semne și simptome

Unul dintre primele simptome de botulism este constipația. Cu toate acestea, constipația nu este întotdeauna un bun indicator al bolii deoarece există mulți factori care pot cauza constipația la bebeluși. Un bebeluș care prezintă doar acest simptom este puțin probabil să aibă nevoie de tratament de urgență.

Cu toate acestea, pe măsură ce botulismul avansează, părinții ar putea observa semne adiționale precum: dificultăți de alimentație, tonus muscular redus, dificultăți în respirație, lipsa expresiilor faciale, reducere a mișcărilor, dificultăți la înghițire, salivare excesivă, reflexe întârziate sau absente.

Dacă părinții observă oricare dintre aceste semne și simptome, iar celui mic i-a fost oferită miere sau mâncare din conserve în ultimele 5 zile, ei ar trebui să întrebe medicul sau pediatrul să examineze bebelușul cât mai curând posibil, sau să îi ducă la urgențe.

Perioada de incubație a bacteriei este de 5 ore până la 5 zile, dar apariția simptomelor neuromusculare se poate extinde până la o lună în funcție de cât de repede crește bacteria și de cantitatea de toxină secretată.

Diagnostic

Pentru a diagnostica botulismul infantil, doctorul va începe prin a discuta cu părinții despre ce simptome ale bolii au observat.

Doctorul va întreba despre constipație, slăbiciune musculară și dacă bebelușul a ingerat sau nu miere. El va face de asemenea o examinare fizică a bebelușului.

Dacă doctorul suspectează prezența botulismului, el va preleva o probă de scaun, de vomă sau de sânge pe care tehnicienii din laborator le vor testa pentru toxina secretată de Clostridium botulinum.

Cu toate acestea, testele ar putea să necesite câteva zile pentru a fi executate, așadar examinarea inițială reprezintă principala metodă de diagnostic. Deoarece tratamentul precoce este esențial, doctorul poate începe tratamentul înainte de a află rezultatele testelor de laborator.

Tratament

Doctorii tratează botulismul în secția de terapie intensivă a spitalului. Dacă este necesar, ei vor utiliza un aparat de ventilație pentru a asista respirația bebelușului. De asemenea, se pot administra lichide intravenoase dacă bebelușul prezintă dificultăți în a se hrăni.

În plus, doctorul va trata întotdeauna bebelușii cu botulism folosind imunoglobuline intravenoase. Acestea pot ajuta bebelușii să se recupereze mai rapid, permițându-le să petreacă mai puțin timp internați în spital.

Dacă tratamentul este început devreme, bebelușul se poate recupera complet după botulismul infantil.

Prevenție

Cea mai bună cale de a preveni botulismul infantil este evitarea integrării mierii în alimentația bebelușilor sub vârstă de 1 an. Părinții și cei care au grijă de bebeluș trebuie de asemenea să evite hrănirea acestuia cu produse care ar putea conține miere sau cu produse din conserve.

Este posibil că bebelușul să vină în contact cu botulismul prin intermediul prafului sau pământului, fie prin ingerarea acestora, fie prin aspirarea particulelor de praf în timpul respirației. Așadar, nu toate cazurile de botulism infantil pot fi prevenite. Riscul este cu atât mai mare în apropierea zonelor industriale sau de agricutura.

Când prepară mâncarea pentru bebeluș acasă, părinții ar trebui să gătească legumele într-un mod adecvat. Căldura poate ajută la omorârea bacteriei și la reducerea riscului de ingerare accidentală a acesteia.

Recuperare

Bebelușul cu botulism va necesita tratament intraspitalicesc. Spitalul se poate asigura că bebelușul va primi nutrienții necesari și pot oferi asistență a respirației dacă este cazul.

Majoritatea bebelușilor se recuperează după tratament, iar părinții ar trebui să înceapă să observe revenirea comportamentului acestora la normal. Mușchii bebelușului ar trebui să își recâștige forță, și nu ar trebui să mai prezinte dificultăți în respirație și hrănire.

Statistică

În România, cazurile de botulism infantil sunt relativ rare, reprezentând un procent foarte mic din toate cazurile de botulism diagnosticate. Mortalitatea acestei afecțiuni, însă, ajunge la până la 60% dacă nu este depistată și tratată la timp.

Concluzii

Botulismul infantil reprezintă o afecțiune importantă care poate amenință viață bebelușului. Determina probleme de respirație și de hrănire. Fără tratament, complicațiile se pot dovedi a fi fatale.

Medicii tratează botulismul infantil în spital, acolo unde îi pot administra lichide pe cale intravenoasă și le pot oferi suport respirator dacă acest lucru este necesar.

Cu un tratament acordat devreme, bebelușul se poate recupera complet după boală fără alte efecte secundare pe termen lung asupra sănătății sale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More