Cambridge Analytica, Facebook și democrația online. Cine-i vinovat?

0

Am urmărit puțin din documentarul The Great Hack (în care este menționată și România BTW) și mă roade o întrebare:

De ce s-a mai chinuit CA să ”fure” date despre utilizatori, dacă Facebook îți pune la dispoziție o grămadă de opțiuni de targetare atunci când vrei să promovezi ceva?

Adică bun, le-au procesat ei cu algoritmul lor, au împărțit utilizatorii în anumite grupuri țintă în funcție de personalitate, interese, preferințe etc și apoi i-au inundat cu reclame la anumite articole, videoclipuri și alte materiale menite să influențeze decizia electorală.

Până aici, nimic grav. Toate companiile se folosesc de preferințele tale pentru a promova și a vinde produse. Doar că, probabil, aici fiind vorba de electorat, unde rezultatul influențează istoria, ar încălca cumva legile morale.

Dar mai am încă o nelămurire. De ce te-ai lăsa convins de o reclamă al cărei conținut este clar electoral și știi că este plătită de echipa candidatului/partidului care vrea să câștige alegerile?

Dacă vinovăția Facebook se bazează numai pe faptul că utilizatorii sunt naivi, atunci nu-și are rost tot tărăboiul cu intimitatea datelor personale. În fond și la urma urmei, tu n-ai cum să deții date atâta timp cât ele sunt pe serverul lor. Nu ai plătit tu să le găzduiască. Atunci când ți-ai făcut cont, trebuia să citești termenii și condițiile. Când intri în casa cuiva, e bine să te conformezi regulilor casei. E o aplicație gratuită, poate să facă ce vrea cu datele tale dacă le introduci de bună voie și nesilit de nimeni. Doar nu dai CNP sau conturi. Vrei să folosești internetul, îți asumi riscurile.

E destul de greu să existe o democrație online. Pentru că până acum internetul era un univers destul de necunoscut și inaccesibil, lipsit de legi clare după care să funcționeze, acum a devenit și mai misterios și totodată periculos. De ce? Pentru că nu mai e un univers paralel. Încet-încet devine perpendicular.

Te gândești să îți închizi contul de Facebook?

Așa mă gândeam și eu, dar până la urmă nu prea cred că are rost să ne facem atâtea griji atâta timp cât ai niște principii și niște idei bine stabilite și nu te lași influențat de ceea ce îți prezintă facebook. Reclamele n-ar fi o problemă, însă algoritmul folosit pentru sortarea feed-ului e înfricoșător de precis. Folosește toată prezența ta online (chiar și offline uneori) pentru a-ți oferi ce-ți place în feed și a te ține pe aplicație cât mai mult. La noi e problemă, nu la ei!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More