Cu toții râdem: unii râd în hohote, alții râd când se simt stresați, alții zâmbesc sarcastic ”pe sub mustață”, iar alții se prăpădesc de râs fără niciun motiv. Până și copiii născuți cu defecte de auz sau văz, care nu au auzit sau văzut vreodată o persoană manifestându-și bucuria, au in ei capacitatea înnăscută de a râde.
Neuroștiința râsului
Un studiu a folosit rezonanța magnetică pentru a căuta zonele din creier care sunt implicate atunci când o persoană râde. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: primii au fost gâdilați în talpă cu permisiunea de a râde, ceilalți au fost gâdilați dar fără să aibă voie să râdă, iar ultimii au fost rugați să râdă fără a fi gâdilați.
Doar la primul grup, cei la care râsul a fost autentic, s-a observat o diferență în ceea ce privește zonele din creier implicate. Endorfina, substanță cunoscută pentru rolul său în reducerea durerii și inducerea stării de euforie, a fost eliberată doar în cazul acestui grup.
De asemenea, s-a observat că la acest grup a mai fost implicată și o anumită arie a substanței cenușii care are rol în analgezie. Acea zonă este vizată în tratamentul pacienților cu durere cronică.
Râsul ca terapie
După cum spunea și filozoful Bertrand Russell: „Râsul este cel mai ieftin și cel mai eficace medicament-minune.”
De-a lungul timpului, cercetătorii și studiile efectuate au demonstrat exact acest lucru: puterea aparent miraculoasă a râsului în tratarea anumitor boli cum ar fi:
- BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) – funcția pulmonară, dispneea și dispoziția
- Reducerea riscului cardiovascular – ateroscleroza, tensiunea arterială, AVC și alte boli ale inimii
- Depresia
- Anxietatea
- Insomnia
- Reducerea indicelui de masă corporală
- Îmbunătățirea calității vieții
Pacienții geriatrici
Într-un alt studiu publicat în jurnalul Geriatrics and Gerontology în anul 2011 în care au participat 109 persoane, cei care au avut sesiuni de terapie prin râs au obținut scoruri mai bune la categoriile de sănătate mintală, depresie, auto-evaluarea stării psihice și calitatea somnului.
Dacă râsul are sau nu vreo forță protectoare asupra sănătății nu poate fi afirmat cu certitudine, dar cu siguranță nu se poate nega importanța sa socială și de asemenea putem spune că nu strică să incercăm o cură de râs din când în când.
Râdeți cu poftă!