A început săptămâna pentru creșterea gradului de conștientizare asupra problemelor ce țin de creierul uman – pe scurt și mai modern: Brain Awareness Week.
Așa cum îi este și denumirea, această săptămână este dedicată promovării informațiilor despre creierul uman, în special de către profesioniștii în domeniul sănătății mintale: medici (în special psihiatri), psihologi, asistenți sociali, psihopedagogi, dascăli etc. Am pus ”etc” deoarece toți avem un creier și este nevoie să cunoaștem și să dăm mai departe informațiile care ne-ar face creierul ceva mai bun.
De ce am pus acest titlu pentru textul de față?
Ieri am participat la conferința de debut a Brain Awareness Week 2018 organizată de Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Constantin Gorgos” din București. Denumită ”Creierul în bolile psihice”, conferința reunește specialiști în sănătate mintală (psihiatrii de adulți/copii, psihologi și cadre universitare) timp de 5 zile pentru a discuta și a crește gradul de conștientizare asupra rolului creierului în tulburările psihice.
Pe hârtie, conferința arată extraordinar. Subiecte mega-interesante, vorbitori de marcă, organizare excelentă. În prima zi s-a vorbit despre psihoeducație, stres și structura creierului. Alături de introducere, prezentările au conținut informații importante, unele chiar esențiale pentru o înțelegere mai bună a creierului nostru, a tulburărilor mintale și a bolnavilor psihici. Audiența a fost destul de numeroasă și receptivă.
Că veni vorba de hârtie și organizare. Fiecare participant a primit un dosărel cu programul complet al conferinței (vezi mai jos) și o mână de pliante care conțin informații despre fiecare tulburare în parte (tulburări de dispoziție, schizofrenie, adicții, anxietate, ADHD, tulburări de personalitate, autism, demențe). Așa cum am spus, pe hârtie totul arăta bine. Animat de subiectul prelegerilor, mă gândeam să contribui și eu la psihoeducația românilor postând pliantele pe pagina de facebook Psihiatrie Online pe care o administrez.
Evident, după terminarea programului, am fost să cer permisiunea organizatorilor. Cei mai tineri au fost de acord, chiar m-au rugat să fac acest lucru. Cei mai ”cu experiență”, știind cum funcționează internetul, mi-au interzis să fac acest lucru, spunând că ”așa ceva n-are cum să apară pe internet”.
E în regulă. Am înțeles. Nu orice se rezolvă pe internet. Dar acele pliante erau destinate distribuirii și reprezentau punerea în practică a discuțiilor din cadrul conferinței. E adevărat că erau suficiente pliante încât fiecare dintre cei care au participat să ofere cunoscuților, pacienților din cabinet și altor persoane cu care intrau în contact.
Inițiativă bună. Dar mediul online este un adjuvant destul de bun și facil în a răspândi informație de calitate pentru educarea publicului care, probabil, nu a avut timp/posibilitatea să ajungă la conferință, are anumite prejudecăți față de psihiatrie/psihologie, sau pur și simplu nu știe că există cineva care poate să-l ajute în legătură cu problemele ”sufletești” cu care se confruntă.
Din păcate, azi nu am reușit să ajung la ziua a doua a conferinței, care se anunța extrem de interesantă:
Ora 18:00 – Facultatea de Medicină, UMF “Carol Davila“, Amfiteatrul 2 , Subsol
BOLILE PSIHICE IN MEDIA
Stud. Maria Marinescu, Stud. Thomas Bărbulescu – Depresia în teatru și cinematografie
Dr. Alexandra Dolfi – Demența în filme
Asist. Univ. Dr. Bogdan Matei – Cinematografia prin ochii unui psihiatru de adulți
Asist. Univ. Dr. Liana Kobylinska – Cinematografia prin ochii unui psihiatru de copii
Dacă cei care prezintă ar fi dispuși să trimită prezentările, eu sunt mai mult decât fericit să le postez.
Programul complet al conferinței îl puteți găsi pe evenimentul de pe Facebook: Creierul în bolile psihice.
Informația sănătoasă pe internet în România
În urmă cu mai bine de un an de zile, am pornit proiectul psihiatrie.online, o platformă gândită să ajute atât psihiatrul, cât și pacientul la o informare cât mai corectă.
Am oferit posibilitatea oricărei persoane interesate de subiect să își facă un cont pe site și să posteze articole sau materiale psihoeducative. Deși am avut peste 40 de conturi create pe site, în decurs de 1 an nu a apărut niciun articol în afara celor postate de mine.
Din păcate, datorită unor motive financiare la momentul respectiv, nu am mai putut prelungi valabilitatea domeniului psihiatrie.online. Am transferat toate articolele pe blogul personal și, spre rușinea mea, am rărit (spre deloc) activitatea atât pe blog, cât și pe paginile de pe facebook.
Din fericire, sursele de informare sănătoasă în România au început să apară și să crească frumos (vezi Leapșa de sănătate, eHealthRomania.com, ContraBoli (unde mai contribui și eu câteodată), Viața Medicală, MedicHub). Chiar site-urile puțin mai comerciale, dar extrem de vizitate, precum Sfatul Medicului, RoMedic sau Ce Se Întâmplă Doctore? au informații bune, dacă știi să le alegi.
Apropo de Leapșă și de eHealthRomânia (Sănătate în Era Digitală). Joi seară la 20:00 au o transmisie live despre ”Medici care ajută pe internet”, invitat Dr. Vasi Rădulescu.
În sfera psi avem paginile dezvoltate de Inomedica: depresiv.ro și schizofrenia.ro, avem platforma creată de Dr. Mihai Bran: AtlasHelp – o platformă de psihoterapie/consiliere online despre care vom vorbi în viitor, avem o mulțime de bloguri de psihiatri/psihologi (Dr. Vlad Stroescu și Dr. Sorin Ene sunt doar câțiva dintre medicii pe care îi citesc cu drag), dar nu avem o sursă organizată de informație, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Dacă există așa ceva, vă rog extrem de mult să îmi spuneți.
Propunere
Fac apel din nou la colegi. Nu știu câți dintre voi veți vedea acest articol, dar voi relua din nou proiectul Psihiatrie Online. De data asta va fi psihiatrie.org.
Atât cât ne permite timpul, putem răspândi informațiile pe care le dobândim la spital, în cercetare, la congrese sau în studiul nostru personal într-o formă ușor de digerat, concisă, scurtă pentru a ne educa atât pe noi, cât și pacienții noștri.
Ce ziceți?
Voi reveni cu detalii despre acest proiect mai târziu, dar până atunci am nevoie de feedbackul vostru (secțiunea de comentarii este deschisă).