Coursera – cursuri gratuite de la facultăți de prestigiu!

0

Tocmai ce am terminat de rezolvat quiz-ul săptămânii a 4-a din cadrul cursului online ”Drugs and the brain” de pe Coursera (pff…cam lungă și complicată fraza, dar înțelegeți voi ce am vrut să zic).

Am auzit de acest site în urmă cu ceva timp, dar n-am fost interesat să particip la nici un curs de acolo până în urmă cu vreo 2-3 luni, când am văzut un discurs TED despre această organizație (discurs prezentat chiar de fondatorul site-ului Coursera.org, Daphne Koller). Am răsfoit puțin lista de cursuri și am găsit câteva cursuri foarte interesante din domeniul meu de interes. Sunt cursuri din aproape toate domeniile, de la medicină, psihologie, inginerie, economie, drept până la științe sociale, film și muzică.

Primul curs pe care l-am început se numește ”Drugs and the brain” (Medicamentele/drogurile și creierul – n. tr), ținut de un profesor de biologie de la Caltech (California Institute of Technology). E despre creier, deci e interesant. Primele cursuri chiar ar putea să mă contrazică. Biologie pură: receptori, potențiale de acțiune, canale ionice etc. Mulți ar fi renunțat la acest curs (sau chiar nu s-ar fi înscris deloc) dacă nu ar fi urmat săptămâna a 3-a și a 4-a cu: droguri recreaționale, dependența de nicotină (subiectul de cercetare a profesorului care ține acest curs), bolile neurodegenerative: Alzheimer, Parkinson, bolile mintale (depresie, tulburare bipolară, schizofrenie) etc.

Mai sunt înscris la următoarele cursuri:

Clinical problem solving

Medical Neuroscience

„Pay Attention!!” ADHD Through the Lifespan

Basic Behavioral Neurology

Mai erau o grămadă de cursuri interesante, dar este destul de greu să le termini pe toate, deoarece trebuie să urmărești materialul video (cam 10-15 minute pe clip, 5-10 clipuri pe saptamână), după care trebuie să rezolvi un chestionar (quiz) grilă din materialul parcurs în acea săptămână. Oricum este destul de lejer cu deadline-urile, deoarece există opțiunea ”apply late days”, adică dacă nu ai reușit să rezolvi quizul respectiv până la deadline-ul stabilit, mai poți ”amâna legal” cu câteva zile (ai în total 30 de zile pe care le poți folosi) pentru a evita penalizările (10% din punctajul final pentru fiecare zi de întârziere).

Îți folosește la ceva participarea la aceste cursuri? Eu zic că da. Pe lângă cunoștințele dobândite, mai primești și o diplomă semnată de profesorul coordonator al cursului respectiv pe care o poți pune la CV. Bineînțeles, această diplomă nu poate înlocui cursurile făcute la facultate, dar pot îmbunătăți semnificativ CV-ul și șansele de angajare.

Eu zic că merită să aruncați o privire pe Coursera.org (măcar după ce se termină sesiunea) să vedeți ce cursuri vă interesează. Până atunci, vă las în compania clipului de prezentare al acestui site.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More