În sfârșit am găsit pe cineva care să-mi explice de ce am eu atâtea idei tocmai atunci când vreau să uit de toate și să adorm… Am dat peste un articol din ”Smithsonian” (la care am ajuns citind un articol despre un urs de mare – focă cu păr – care a avut la masa de dimineață 5 rechini… și nu invitați) unde se face referire la un podcast al Harvard Business Review, în care Ron Friedman, autorul cărții ”The best place to work” (Cel mai bun loc pentru a munci), afirmă că este ceva legat de oboseală care face creierul să fie mai creativ și să ”ți se aprindă beculețul” mai repede:
Suntem mai predispuși să fim creativi atunci când suntem obosiți, ceea ce e o idee destul de contraintuitivă. Și în mare parte din cauză că, pentru a fi creativi, câteodată trebuie să iei în considerare idei care nu sunt pe aceeași undă cu ce vrei tu să obții. Și având toate aceste idei care îți vin în minte și pe care nu le prea poți lăsa deoparte când ești obosit poate să te facă mai creativ.
În alte cuvinte, Friedman susține că un creier obosit nu este foarte bun la filtrarea ideilor ciudate, un factor care poate contribui la înțelegeri mai creative. De aceea este bine să lași cafeaua deoparte când vrei să găsești ”evrika”. Sau poate un birou dezordonat poate merge mână în mână cu creativitatea – dezordinea poate fi stimulantă.
Există și studii care să confirme afirmațiile lui Friedman. Marieke Wieth, profesor de psihologie la Universitatea Albion, a făcut un studiu pe 400 studenți la care le-a dat să rezolve probleme analitice și de perspicacitate (insight-based problems – nu prea reușesc să traduc niciodată calumea termenul ăsta) în mai multe momente ale zilei. De asemenea, echipa a clasificat studenții în funcție de obiceiurile legate de somn (cei care se culcă târziu și cei care se trezesc foarte devreme). Nu s-a găsit nici o diferență în felul în care studenții s-au descurcat la problemele analitice (probleme de matematică care se dau de obicei la Bacalaureat), dar studenții s-au descurcat mult mai bine la problemele bazate pe perspicacitate atunci când au fost mai obosiți.
Bazat pe aceste descoperiri, Friendman recomandă ca angajații să își programeze sarcinile care necesită creativitate mai după-masă sau îmediat după ce se trezesc, depinde de momentul în care ”ceața” coboară în mod obișnuit peste creier. Pare să nu fie foarte plăcut, dar s-ar putea să fie mai rentabil pe termen lung.