Cum va arăta creierul tău după 10 ani munciți în tura de noapte?

0

Munca în tura de noapte a fost corelată cu foarte multe afecțiuni, de la obezitate la infarct miocardic, iar acum un nou studiu arată că lucrul în ture poate avea implicații destul de grave asupra creierului.

Studiul, publicat în jurnalul Occupational & Environmental Medicine a analizat datele a 3000 de persoane din Franța, jumătate dintre ei muncind (sau au muncit în trecut) în ture. Rezultatele testelor de memorie și a abilităților cognitive ale acestor persoane a evidențiat o îmbătrânire cu aproximativ 6.5 ani, comparativ cu ale celorlalte persoane aflate în studiu.

Există și o veste mai bună, totuși. După ce au încetat munca în ture timp de 5 ani, abilitățile cognitive au revenit la nivelul persoanelor care nu au lucrat niciodată în tura de noapte.

De ce munca în tura de noapte este așa de nocivă pentru creier? Autorii spun că studiul este unul observațional, deci nu se poate afirma că lucrul în ture cauzează declin cognitiv. Dr. Philip Tucker, unul dintre co-autorii acestui studiu, spune că ”dacă nu este somnul, cel mai puternic candidat ar fi distrugerea ritmului circadian”.

Lucrul în tura de noapte ”bâzâie” ritmul circadian natural al corpului, fapt ce poate fi corelat cu multe probleme de sănătate. Chiar dacă acest studiu nu a observat structura creierului participanților, un studiu din 2001 a arătat că piloții și însoțitorii de zbor care erau expuși la diferențe de fus orar ”cronice” aveau lobii temporali mai mici.

De asemenea, muncitorii în ture care dorm ziua pot avea o deficiență a vitaminei D, care poate contribui la tulburări metabolice. Dar dereglarea ritmului circadian rămâne cel mai puternic candidat.

”Putem spune că dacă începi să te joci cu ‘ceasurile’, vor fi tot felul de efecte nedorite”, a concluzionat Dr. Philip Tucker.

Sursa: time.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More