Un profesor de la Wharton afirmă că a rezolvat una dintre cele mai iritante probleme ale omenirii.
Problema cu procrastinarea este că orice lucru pe care îl vei amâna nu va dispărea pur și simplu; se va înrăutăți din ce în ce. Biletul de la parcare pe care tot vrei să îl plătești- mereu mâine- va deveni mai scump pe zi ce trece, iar acea eczemă pentru care trebuia să consulți doctorul va arăta din ce în ce mai rău.
Dacă ești obișnuit să amâni și crezi că nu există consecințe ale acestui lucru, mai gândește-te o dată! De exemplu, mersul la sală. Mușchii tăi vor începe să se atrofieze, iar treburile pe care până acum le făceai cu ușurință ți se vor părea ca un traseu pe Everest.
Katy Milkman, profesor la Wharton, studiind obiceiurile sănătoase și productive, a venit cu un truc psihologic în ajutorul opririi procrastinării. Acest sistem se numește Temptation Bundling (Gruparea Tentațiilor)
În timpul unui discurs pe care l-a ținut anul acesta la Conferința Asociației Economice Americane, Milkman a spus: Mă lupt foarte mult cu voința mea. Și câteodată îmi este greu să merg la sală la sfârșitul zilei. Mi-e greu să mă țin de dietă, mi-e greu să mă țin de planurile mele, în general. Unul din lucrurile care mi-au atras atenția este de ce și ce pot face ca să rezolv această problemă pentru mine și pentru ceilalți.
Venind de la serviciu în fiecare zi, Milkman se simțea extenuată. Știa că trebuie să meargă la sală (mai ales pentru că în adolescență ea se găsea între cele mai bune jucătoare de tennis sub 18 ani din US), dar ceea ce ar fi vrut să facă era să stea acasă citind o carte sau uitându-se la TV.
Milkman spune: Am realizat de fapt că aceste două tentații, aceste două lupte ale mele ar putea fi combinate pentru o rețetă de succes.
Așa că și-a găsit o regulă: va citi Hunger Games, cartea ei preferată, numai după ce va fi mers la sală. Nu numai că a mers la sală mai des decât de obicei, dar chiar abia aștepta să meargă, pentru ca apoi să poată face un lucru pe care îl prefera.
Și așa a luat naștere Temptation Bundling.
Teoria este că poți face lucrurile mai ușoare pentru tine, făcând ceva ce te va ajuta pe termen lung, prin gruparea acestora cu ceva ce îți face plăcere pe termen scurt. Cu alte cuvinte, grupând ceea ce ești tentat să faci cu ceea ce trebuie făcut.
Milkman și colegii ei au studiat teoria aceasta pe un grup de 226 de studenți și membri ai personalului Universității din Pennsylvania. După ce au fost îmvățați cum funcționează Temptation Bundling, Milkman a observat că cei care foloseau acest mod nou de planificare a timpului au fost cu 29 până la 51% mai eficienți decât grupul de control.
Mai jos este descrisă ideea de bază a Temptation Bundling:
- Crează o listă cu două coloane
- În prima coloană scrie lucrurile care îți fac plăcere, care sunt ușor de făcut și pe care vrei să le faci, tentațiile.
- Pe cea de-a doua coloană notează toate lucrurile pe care ai tendința să le amâni
- Scrie cât mai multe
- Revizuiește-ți lista și vezi ce poți grupa din coloana de lucruri care îți aduc satisfacție pe termen scurt și coloana cu lucruri pe care trebuie să le faci
Folosind Temptation Bundling vei găsi un mod simplu de a aduce la bun sfârșit sarcinile importante care nu îți par așa de urgente la prima vedere prin aceea că obiceiurile care îți aduc plăcere îți for face mai ușoară și mai plăcută îndeplinirea celorlalte.
O altă modalitate pentru a opri procrastinarea este regula de 2 minute, care îți va ușura startul.
Dacă îți ia 2 minute sau mai puțin, fă-o acum.
Este uimitor cât de multe se pot face într-un timp așa de scurt. De exemplu, poți pune rufele la spălat, poți plăti o factură online, poți trimite un email sau te poți spăla pe dinți.
Când începi să formezi un obicei nou, ar trebui să îți ia mai puțin de 2 minute. După ce îl vei face pentru numai 2 minute, îi vei aloca gradual mai mult timp.
Vrei să începi să mergi mai mult pe jos? Mergi numai până la capătul străzii! Dacă vrei să te apuci de scris, scrie pentru numai 2 minute. Obișnuiește-te cu lucrurile bune și până să apuci să îți dai seama, nici nu va mai trebui să îți notezi să le faci- vor intra în rutina ta.
Cel mai important lucru pe care îl putem ști despre obiceiurile noi este că trebuie să le facem și să le facem constant. Toți putem face un lucru, oricât de neplăcut sau de plictisitor ni s-ar părea, dacă e numai pentru 2 minute.
Chiar dacă vom alege să grupăm sarcinile pe care le-am tot amânat cu lucrurile care ne plac, sau dacă vrem să începem să ne formăm obiceiuri mai mici de numai 2 minute, putem să punem lucrurile în mișcare chiar acum!
sursa: psychcentral.com