Vrei să te concentrezi pe un singur lucru și nu prea îți iese? Încearcă să descoperi momentul în care îți pierzi atenția și acest lucru te va putea ajuta să îți menții puterea de concentrare pentru mai mult timp.
O mulțime de factori contribuie la menținerea atenției: factori genetici, factori de mediu, experiențele trecute și desigur, voința ta. Un studiu nou al Universității din Princeton demonstrează vechea zicală că dacă ”există voință, există putință”: studenții care își verificau constant nivelul lor de atenție s-au putut concentra mai bine și mai mult.
Gândurile rătăcite – sunt bune uneori pentru a odihni creierul sau pentru a ajuta mintea să vină cu o nouă idee creativă, dar pot de asemenea să conducă la pierderea productivității sau chiar accidente, mai ales dacă se întâmplă concomitent. Autorii studiului cred că aceste ”perioade” în care gândurile noastre ”rătăcesc” apar atunci când nu acordăm suficientă atenție…atenției.
”Ipoteza noastră este că aceste ‘perioade de rătăcire’ în sarcini – și în viață – apar pentru că oamenii nu își monitorizează adecvat nivelul participării în fiecare moment din viață. ‘Perioadele’ apar gradual și pot fi detectate prea târziu, după ce un lanț de evenimente care provoacă greșeli de comportament s-a inițiat deja. Prin urmare, o metodă de a-ți antrena atenția este să găsești un semnal de feedback mai sensibil, astfel ca participanții să învețe să detecteze aceste ‘perioade’ mai devreme și să le împiedice a se manifesta în comportamentul lor.”
In studiu, cercetătorii au monitorizat activitatea creierului mai multor studenți participanți care au efectuat o sarcină repetitivă care necesita multă atenție. În timp ce stăteau într-un fMRI (RMN funcțional), vedeau derulându-se niște imagini cu fețe umane suprapuse cu peisaje și li s-au cerut să apese un buton dacă credeau că este o față feminină sau masculină. De fiecare dată când cercetătorii au detectat o activitate în creierul lor care arăta o atenție redusă, următoarea sarcină era mai grea decât precedenta, forțându-i astfel să se concentreze mai tare dacă se întâmpla cumva să ”alunece”.
Cu alte cuvinte, un feedback în timp real al creielor noastre poate reduce acele perioade de neatenție și să ne ajute să ne concentrăm mai bine. ”Dacă trebuia să te concentrezi asupra feței și ceva ți-a distras atenția, detectam lucrul acesta în creierul tău înainte să producă erori în sarcina respectivă. Am alertat participanții că sunt în starea greșită prin îngreunarea sarcinilor, pentru ca ei să fie nevoiți să revină cu picioarele pe pământ. Dacă vedeam că au început să se concentreze din nou, le făceam sarcina mai ușoară.”
Asta dovedește că există plasticitate atențională – sau abilitatea de a crește concentrarea atunci când este verificată. După o perioadă de antrenament, participanții păreau că pot diferenția cele două stări:”perioadă de rătăcire” și concentrare, iar aceasta i-au ajutat să rămână în zona de focus.
„Acest experiment a fost pur științific și ne-a ajutat să aflăm multe despre comportament și creier. Cred că aceasta se poate aplica în special în experiențele noastre zilnice când nu putem sta concentrați la ce avem de făcut”. Aici se poate include și conducerea unui autovehicul pentru perioade îndelungate de timp, dar autorii speră ca viitoarele cercetări pe acest subiect să poată ajuta în tratarea tulburărilor de atenție precum ADHD-ul.
Dar evident că noi nu suntem roboți. Câteodată este normal să ”aluneci” și să te găsești uitându-te pe fereastră la cerul albastru. Iar câteodată chiar este indicat să îi dăm creierului nostru puțin timp de respiro.
Sursa: medicaldaily.com