Cum să te pregătești pentru examene?

0

Examene, examene! Hmm… repetiția asta de cuvinte mi-a adus aminte de ”Cântecul pentru America” al lui Hugh Laurie (înlocuiți ”America” cu ”examene” să vedeți ce fain sună!).

Dacă ai fost/ești student, știi despre ce vorbesc. De asemenea, dacă ai mai aruncat un ochi pe blogul acesta, cu siguranță ai văzut un articol sau o postare pe pagina de Facebook despre metode de învățare, memorare, sesiune, randament etc.

5, 4, 3, 2, 1… Rezi!

Rezidențiatul – o jumătate de zi de tortură psihică care îți decide viitorul și pe care trebuie s-o uiți cât mai repede. La fel cum vei uita și informațiile învățate (sau nu) pentru acest examen.

Mai sunt 5 zile, Compendiul a fost deja la The Color Run, teancurile de conspecte și flash-cards stau frumos aranjate dimineața pe birou, cărțile de grile nu apucă să facă colțuri și sinapsele nu mai știu ce să informații să transmită mai departe, la ce puhoi de neurotransmițători din toate soiurile se zbat în fantă.

A fost lungă fraza de mai sus, nu? Oricum ești familiarizat cu ele din Compendiu. Fraze lungi, fără paragrafe, fără structură, traduse cu Google Translate (vezi ”droguri” în loc de medicamente, sau alte americanisme încă neacceptate în DEX: e.g. inomogen), contradicții pe aceeași pagină, semestre de sarcină, despărțiri în silabe ”bac-kup” și nu mai vorbesc de o grămadă de informații irelevante pentru un viitor medic.

E de ajuns să întrebi un proaspăt absolvent de medicină ”Ce prostii mai erau prin Compendiul ăla?” și abia o să-l poți opri. Cam așa am scris și eu înșiruirea de mai sus. Pentru mai multe informații, consultați Comprendiul sau cele două grupuri de viitori rezidenți (Doamne-ajută!) de pe Facebook.

Se tot vrea reformarea examenului de rezidențiat, dar la cum merg lucrurile în ultimul timp, tare mi-e teamă că vom merge din rău în mai rău. Nu prea urmăresc politica, dar atunci când mai citesc vreo știre sau vreo postare despre sistemul medical românesc, se cam întunecă orizontul.

Da, îmi amintesc de un articol pe care l-am scris după un stagiu din facultate în care am concluzionat că ”sistemul suntem noi”. Schimbarea pleacă de la mic la mare, chiar dacă, din păcate, sistemul medical – și nu numai – se aseamănă uneori cu o emisiune de pe Animal Planet sau un documentar BBC.

Reforma trebuie începută încă din grădiniță, iar principala schimbare trebuie să se facă la nivel de mentalitate colectivă. Eu m-am născut în ’90, dar nu am nevoie de foarte multe explicații sau exemple pentru a înțelege cum a fost ”pe vremea …”.

Sunt extrem de multe lucruri de dezbătut despre sistem, educație, evaluare a cunoștințelor, performanță. Putem împrumuta ideile și practicile (bune) de la vecini, dar consider că mintea românului e suficient de creativă pentru a veni cu soluții pertinente la toate problemele cu care se confruntă nația noastră. E nevoie de curaj și solidaritate, trăsături rarisime pe la noi, din nefericire.

Pregătirea pentru examen

Să revenim la oile noastre. Așa cum nu e bine să le îngrași înainte de Paște, tot așa nu e indicat să pierzi nopțile și să-ți faci provizii de cortizol cu 100 de ore înainte de examen. Dar nici să întrerupi orice contact cu materialul de studiu.

Astăzi, ca să facem pauzele mai eficiente, am urmărit câteva vloguri ale lui Thomas Frank despre cum să te pregătești corect pentru un examen. Pentru că în aproximativ 10 minute vine următoarea pauză, fac repede un playlist cu cele mai utile vloguri care sper să vă ajute în pregătirea pentru examenul de duminică. Mult succes!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More