Curs Coursera: ”Clinical Problem Solving” – un ”must see” pentru orice student la medicină

0

Săptămâna aceasta a început pe Coursera cursul ”Clinical Problem Solving”. Este destinat în primul rând studenților la medicină, rezidenților sau chiar medicilor specialiști. Acest curs este susținut de Catherine Lucey M.D., vice-decan  la Universitatea de Medicină din California, San Francisco.

Overview (tradus):

În următoarele 6 săptămâni vă voi oferi o privire de ansamblu asupra gândirii clinice (Clinical problem solving), aptitudinea pe care medicii o folosesc ca să înțeleagă lista scurtă, prioritizată a posibilelor diagnostice care se potrivesc cu acuzele bolnavului. În timp ce show-rile din televiziune (ex. House MD n.tr.) fac ca acest proces să pară magic, munca făcută de psihologii cognitivi și educatorii din domeniul medicinei a ajutat la înțelegerea modului în care specialiștii gândesc aceste proleme în dreptul pacienților lor. La sfârșitul acestui curs, studenții vor dezvolta o competență în ”tranșeele” gândirii clinice.

În prima săptămână vom învăța despre:

  • organizarea cunoștințelor și informațiilor  medicale (diferențe între studenți și specialiști)
  • așa-numitele ”dosare ale bolilor” (illness script)
  • comparări și deosebiri între criteriile diferitelor boli
  • metode de citire care îmbunătățesc capacitatea de a rezolva problemele clinice

Eu am urmărit deja toate materialele pentru săptămâna asta, mai am de făcut doar tema de casă (destul de complexă).Mi-a plăcut modul de prezentare (echipamente de predare și filmare high-tech, destul de diferit de cursurile anterioare pe care le-am făcut la Coursera), dar și calitatea informațiilor prezentate. O chestie mi-a atras atenția în mod deosebit: la quiz-ul din al doilea video, am avut următoarea întrebare (răspunsul mi-a plăcut cel mai mult):

Când urmărim o gândire clinică, următoarele afirmații sunt adevărate cu EXCEPȚIA:

  • organizarea cunoștințelor este la fel de importantă ca și acumularea lor
  • specialiștii își organizează cunoștințele în același mod în care au fost învățați în facultate
  • în general, multe boli se pot prezenta cu aceleași sindroame (colecție de semne și simptome)

Vă las pe voi să ghiciți care a fost răspunsul…

Pentru a vă înscrie la acest curs, click pe imaginea de mai jos.

Sursa imagine: coursera.org
Sursa imagine: coursera.org

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More