De ce sporturile extreme sunt atât de adictive? (foto + infografic)

0

Cine iubește sporturile extreme să ridice degetul mare sus (like)! Eu nu cred că aș putea să dau like la asemenea afirmație, în primul rând pentru că n-am de la cine să moștenesc gena de ”adrenaline junkie” (singurele ”sporturi extreme” pe care le-am făcut au fost ”Scara lui Băsescu – cine știe, cunoaște -, dragostea și medicina – dacă pot fi încadrate în această categorie…), iar în al doilea rând, am învățat cum să-mi ”asum riscul într-un mod inteligent” de la Ben Carson (cine vrea cartea, o pot împrumuta).

Ideea de a scrie despre adicția de adrenalină mi-a venit după ce am văzut niște poze postate pe pagina TLC România, în care participanții la Festivalul Internațional de Highline (coardă suspendată) din Monte Piana (Alpii Italieni) au dormit și s-au relaxat în hamace suspendate la peste 2000 de metri altitudine. Unii dintre noi de-abia se pot instala într-un hamac normal, darămite să stai agățat la 2000 de metri și să mai și poți cânta la chitară, să stai la ”plajă”, să citești, să faci baloane de săpun…

Dar să revenim la titlu. De ce sporturile extreme sunt atât de adictive? Cum ne poate produce plăcere teama și riscul? Care ar fi rolul pentru supraviețuire al acestor acțiuni (dacă există unul…)? Astea au fost întrebările pe care mi le-am pus după ce am văzut pozele de mai sus și am început să caut câte ceva despre ”neuroștiința sporturilor extreme”. Am găsit un articol în revista ”Psychology Today” despre natura adictivă a sporturilor de adrenalină. Mi-a plăcut foarte mult ce spune Dr. Michael Davis, un neurocercetător de la Universitatea Emory, despre frică:

Frica este o emoție încredibil de puternică. Dacă ceva ne sperie, corpul imediat eliberează endorfine, dopamină și norepinefrină. Endorfina scade durerea, dopamina și norepinefrina cresc performanța. Nu au fost făcute studii directe pe sporturile de acțiune, dar gândirea științifică generală este că, cu cât un sport te face mai ”înspăimântat”, cu atât mai mari sunt eliberările acestor substanțe. Iar cu cât crește eliberarea acestor substanțe, cresc și simptomele asociate cu dependența

Dr. Michael Davis a scris și o carte, ”Satisfaction: The Science of Finding True Fulfillment” (Satisfacția: știința găsirii adevăratei împliniri”) pe care mi-am descărcat-o și am de gând să o răsfoiesc. Am găsit și un infografic care explică perfect ce se întâmplă în creierul unui dependent de sporturi extreme:

The Extreme Sports Addiction [Infographic]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More