De la ”trebuie” la ”am onoarea”

0

În seara asta am vrut să îmi limpezesc mintea înainte de culcare cu o postare. Nu am mai făcut-o de foarte mult timp și mi-a fost dor de butonul ăla portocaliu din WordPress numit ”Publish”.

#1 Probabil că majoritatea cititorilor acestui blog (mediciniști) deja sunt familiari cu Ali Abdaal. Printre sfaturile extrem de bune pentru studenți și review-uri la produse (pe care nu le urmăresc niciodată) sau aplicații (pe care le urmăresc uneori – așa am descoperit Notion), Dr. Ali Abdaal are și un newsletter săptămânal unde își adună – la fel cum vreau să fac și eu acum – gândurile, ideile sau lucrurile interesante din timpul săptămânii.

Într-unul dintre ele a menționat următoarea ”mantră”, dacă pot să îi zic așa (parafrazez): ”Don’t do it ‘cause you have to, do it because you get to”. În engleză sună mai bine decât am încercat eu să traduc în titlu. E greu de tradus verbe frazale în românește. Dar ideea mi-a rămas întipărită în neuroni – spre deosebire de subiectele de la examenul de specialitate – și m-a tot măcinat de când am citit-o aseară. Am încercat să o pun în practică, dar n-au trecut decât 24 de ore. Mai trebuie să treacă ceva timp până devine obicei.

O idee simplă care îți poate ușura mult munca, poți trece mai facil peste unele momente mai anoste și te face mai mulțumitor cu ce ai.

Nu-l face pentru că-i musai. Fă-l pentru că ai onoarea să îl faci.

#2 Mă tot întreb: oare de ce uităm de imaginea de ansamblu? Că doar suntem obișnuiți să privim de sus mai toate lucrurile. Dar, asemănător noilor tehnologii, folosim mult obiectivele cu zoom foarte mare și le uităm pe cele wide și ultra-wide.

Știu că v-ați săturat să auziți toată ziua de Covid-19 (eu de 29 de ani aud o mare parte din literele astea în fiecare zi). Nu insist prea mult. Gândiți-vă doar că Australia încă arde, noi n-am avut iarnă aproape deloc, tuberculoza e la fel de contagioasă și mult mai greu de tratat, avem epidemii de boli care nu ar trebui să mai existe și ale căror efecte nu sunt doar pe termen scurt, se investesc enorm de mulți bani să redemonstrăm adevăruri și să reeducăm un anume segment de populație care crede mai degrabă o conspirație născocită în 2 minute decât o muncă de zeci de ani care e prea complicat de înțeles*. În loc să urcăm puțin mai sus cu o treaptă și să vedem mai bine de unde avem de sărit.

*da, mă refer la vaccinuri aici. Investim miliarde de euro în studii pe milioane de oameni să demonstrăm că vaccinurile nu au nicio legătură cu autismul, dar nu permitem să investim într-o educație sexuală minimă, nu ne permitem să renunțăm la îmbuibare, fumat și băutură în sarcină, ascultăm tot felul de sfaturi de prin vecini, dar ne e greu să mergem pentru o echografie la medic. La această imagine de ansamblu mă refer. La bârnă și la pai. La buturugi mici și la fluturi care bat din aripi în cealaltă parte a pământului.

De la ”trebuie” la ”am onoarea” 1
Asta e singura imagine cu fluturi pe care am găsit-o prin computer. Locație: Dino Park Râșnov.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More