Despre rezidentiat, numai de…

0

Remember, remember, the 19th of November. A fost o zi mare astăzi. Examenul de rezidențiat, protest în fața Ministerului, protest pe Facebook. Urmează o noapte și mai mare. Cel puțin pentru comisia care a organizat rezidențiatul în București. Hmmm… Déjà Vu?

Da, o zi în care, teoretic, ar fi trebuit să conteze ce ai învățat 6 ani de facultate + câteva luni de șomaj (sau ce statut o fi având un absolvent de medicină până la examenul de rezidențiat). Sunt multe de dezbătut despre organizarea acestei forme de evaluare, dar acum vom discuta doar despre organizarea lui.

Am fost și eu implicat cu sufletul azi în acest examen și am urmărit cu interes șirul evenimentelor.

Să începem cu lucrurile bune: paza și toaletele. Mă rog, eu am trecut ușor de pază datorită faciesului de medicinist pe care l-am dobândit în cei 8 ani de ”meserie”, dar per total și-au făcut treaba. Toaletele au fost un subiect de discuție purtat în metrou, în drumul spre examen, așa numai ca să mai treacă emoțiile. Cora făcuse un calcul: aproximativ 1000 de studenți care vor folosi toaleta în decursul a 4 ore = not good. Dar surprinzător, din aprecierile soției, doamnele de serviciu și-au făcut treaba profesionist.

Continuăm cu partea cea mai importantă: organizarea. Nu că aveam așteptări foarte mari de la un examen național în care viitorul fiecărui absolvent de medicină este decis de fiecare bulină necitită de scanner, sau de orice altă formă de organizare făcută de o instituție de stat, dar totuși…

Câteva detalii de la firul ierbii. Sau de la masa de disecții, in cazul Corei. Da, examen dat în sala de disecții, pe niște mese de marmură rece, în care mirosul de formol ajunge mai repede în creier decât imaginea de pe retină a caietului de examen (vorbim despre caiet în câteva rânduri) și în care, după câteva ore de tortură psihică, spatele cere întăriri cu disperare. Eh, nu ne plângem că doar am făcut destulă anatomie acolo, știm cum e. Reziliența e la cote maxime în cazul studenților la medicină.

Trec cele 4 ore, vine momentul adevărului. Aflarea punctajelor. Emoții mari pentru aproape toată lumea: absolvent, aparținători, comisie. Doar scannerul și cei de la IT nu aveau emoții. Totul este calculat.

Se scanează primele 5 grile. Toate sub 500 de puncte. Vin și nemulțumirile, care au fost abordate cu clasicul răspuns al dascălului medicinist: ”Nu dați vina pe scanner. Cred că ăsta vă e nivelul.” Totuși, se decide chemarea departamentului tehnic. Concluzia: borderou de corectare greșit. Motivul: ”Doar nu v-ați fi așteptat să verificăm bulină cu bulină borderoul. Or fi câteva greșeli acolo”. Răspuns din sală: ”Ba da, pentru că am plătit” (taxa de înscriere – să nu se înțeleagă altceva).

S-au ridicat diferite ipoteze: ba că fișierele de pe stick au fost corupte din cauza calității proaste a stickurilor achiziționate, ba că s-au pus alte borderouri pe stick (la o sală am inteles CA denumirea fișierului era „fiziologie II”), ba chiar a venit cineva și a zis că din cauza lui s-au stricat grilele pentru că are dușmani in UMF.

Se rescanează primele 5 grile. Diferențe mari. De la 400 la peste 900 de puncte (cea mai mare diferență). Da, ăsta ne e nivelul.

Urmează alte erori ”minore”, cum ar fi încurcarea numerelor de concurs care a necesitat consultarea regulamentului pentru situații de urgență, chemarea comisiei etc. După mai bine de o oră și jumătate, vine și rândul Corei (nr. 11 în sală). La ei a fost bine, la alții corectarea s-a terminat în urmă cu 2-3 ore (18:00-19:00).

Anunțul oficial al Ministerului Sănătății:

 Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locala de Rezidentiat Bucuresti in timpul procedurii de scanare a grilelor de concurs, Comisia centrala a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidatii din Centrul Universitar Bucuresti.
Ministrul Sanatatii a fost informat in aceasta dupa amiaza de catre presedintele Comisiei centrale de Rezidentiat, secretarul de stat Corina POP despre situatia creata si a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel incat candidatii sa nu fie nedreptatiti

Conform regulamentului, corectarea se va face în prezența candidatului și a cel puțin doi martori pentru transparență și pentru a nu crea nedreptăți participantului la concurs. La noapte se pare că martorii vor fi transparenți.

O situație similară am trăit-o eu la examenul scris de licență (la UMFT). S-a descoperit o greșeală în borderou, s-a oprit corectarea în toate sălile, am așteptat aproximativ o oră până s-a printat borderoul corect, după care s-a repetat corectarea… legal, cu martori, semnături și tot tacâmul.

Cum aș fi abordat eu situațiunea. Bun, au fost erori tehnice în mai multe săli de concurs. Ca și organizator, beneficiez de un buget de concurs cu fonduri provenite în mare parte de la înscriși (360 RON/candidat). La 100 de candidați am o comisie de 8-9 persoane. Suplimentez acest număr astfel încât să se poată corecta manual a doua zi pentru toți studenții care doresc lucrul acesta. Sau pentru toți, de ce nu? Secretarele pot face și ele o ”gardă” în care să sune fiecare candidat pentru a-i anunța de ora la care trebuie să fie prezenți pentru recorectare. Numărul de telefon există în dosarul de înscriere la concurs. Dacă nu ajung banii din cotizația candidaților, cerem Ministerului. Și așa s-a făcut destulă economie la hârtie și cerneală (vezi caietul de examen), la apă plată și carioci.

E un examen important în viața unui medic. Așa cum a fost cel de admitere și fiecare examen din facultate. Și cele ce vor urma. Formele de evaluare trebuie reevaluate. Trebuie să învățăm să învățăm (atât în cazul studenților, cât și în cazul profesorilor). Persoana de față nu se exclude.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More