Niște cercetători britanici susțin că mamele vegetariene sunt de 3 ori mai predispuse să aibă copii care să fie dependenți de alcool sau de droguri. Tot niște britanici, autorii platformei NHS Choices, o platformă fondată de sistemul de sănătate britanic care analizează conținutul medical apărut în presă, au luat în discuție acest studiu și explică detalitat metodologia și rezultatele cercetării, așa cum ar trebui să fie interpretate ele într-un context științific, nu mediatic.
Așadar, vreo 5.000 de adolescenți au completat un chestionar referitor la consumul de alcool, cannabis sau tutun și răspunsurile au fost comparate cu date ale comportamentului alimentar pe care mamele lor le-au avut în sarcină. Rezultatele au arătat o corelație între dieta vegetariană a gravidei și abuzul de substanțe al odraslei pe la 15 ani.
De asemenea, au încercat să excludă alte cauze posibile pentru abuzul de substanțe (factori de confuzie):
- situația locativă
- nivelul educațional matern
- numărul de copii din familie
- clasa socială a părinților
- ocupația
- etnia
- vârsta mamei în momentul nașterii copilului
- venitul familiei în momentul nașterii copilului
- relația părinte-copil
Autorii susțin că diferențele socio-economice dintre mamele care au consumat și care nu au consumat carne în timpul sarcinii nu pot explica rezultatele studiului.
Cercetătorii speculează că deficitul de vitamina B12 cauzat de dieta vegetariană ar afecta dezvoltarea cerebrală a copiilor, dar studiul nu precizează dacă s-au recoltat valorile sanguine ale B12 în timpul sarcinii pentru a demonstra carența.
Chiar dacă se cunoaște faptul că deficitul de vitamina B12 are un efect negativ asupra dezvoltării copilului, încă mai rămâne de dovedit dacă dieta vegetariană a mamei cauzează un comportament adictiv (abuz de substanțe) în adolescență.
Mulți factori pot fi implicați într-un comportament atât de complex cum este cel adictiv. Să rezumăm totul la dietă nu este nici corect, nici etic (valqqabil pentru ambele tabere).
E important pentru viitoarele mame să aibă o dietă echilibrată, care să le asigure tot suportul nutritiv de care au nevoie ele și ființele pe care le poartă în pântec.
Da, o dietă vegetariană poate oferi acest lucru, dar nu toate mamele vegetariene își permit să investească extra în alimente variate care să le asigure necesarul de nutrienți (complexul de vitamine B, fier, calciu etc) pentru dezoltarea normală a copilului.
În unele cazuri însă este necesară suplimentarea, dar o variantă ar fi și trecerea (temporară) la un regim omnivor, cu introducerea treptată a alimentelor de origine animală din surse sigure. Așa am făcut noi. Cora a fost vegetariană timp de 23 de ani, până în momentul în care a fost gravidă. Fără să fim conștienți încă de comoara pe care o s-o avem, Corei i s-a făcut poftă de pui la rotisor. După vreo câteva săptămâni am aflat care a fost motivul din spatele poftei.
Cazul nostru nu trebuie urmat neaparat de viitoarele mămici. A fost alegerea noastră și o recomandăm. Totuși, pentru mamele care vor să continue dieta vegetariană în sarcină, NHS Choices recomandă să utilizați următoarele surse:
Fier
- fasole, linte, mazăre
- vegetale de culoare verde-închis
- pâine integrală
- ouă
- cereale îmbunătățite cu fier
- fructe uscate
Vitamina B12
- lactate
- ouă
- cereale îmbunătățite cu vitamina B12 – dar atenție la excesul de zahăr!
- băuturi de soia îmbunătățite cu B12
- extracte de drojdie
Vitamina D
- gălbenuș de ou
- alimente îmbunătățite cu vitamina D
- suplimente alimentare
- Deoarece vitamina D se găsește într-un număr redus de alimente naturale, se recomandă suplimenarea cu 10 micrograme de Vitamina D în luniile reci (Octombrie – Martie) din cauza expunerii reduse la razele solare. Valabil indiferent de dietă sau vârstă.
Calciu
- vegetale de culoare verde-închis
- linte, mazăre, fasole
- băuturi fortificate cu Calciu (soia, orez sau ovăz)
- tahini sau susan
- pâine integrală
- tofu îmbunătățit cu Calciu
- fructe uscate