Dureri in piept in timpul sarcinii. Cauze si tratament

0

Sarcina poate provoca disconfort si durere in multe zone ale corpului. Atunci cand senzatiile dureroase apar la nivelul pieptului, cauza cea mai frecventa este presiunea exercitata de fatul in crestere. Totusi, refluxul acid sau alte probleme relativ inofensive pot fi incriminate. In cazuri rare, aceasta durere in piept in timpul sarcinii poate rezulta din diferite probleme cardiovasculare sau complicatii ale sarcinii, iar vizita la medic este extrem de importanta.

Articolul de fata are scopul de a oferi date importante, astfel incat cauzele durerilor in piept din timpul sarcinii sa fie mult mai bine intelese. Asadar, sunt prezentate atat cauzele minore ale durerilor din zona pieptului, cat si cauzele  de o importanta majora. In plus, sunt indicate momentele in care vizita la medic este absolut necesara.

Cauze minore ale durerii in piept in timpul sarcinii

Numeroase femei simt dureri sau disconfort in timpul sarcinii, iar unele dintre aceste senzatii pot reflecta simptomele afectiunilor cardiace. Durerile in piept, palpitatiile, dispneea, lesinul si fatigabilitatea sunt doar cateva dintre probleme resimtite si care produc ingrijorare. Totusi, trebuie stiut ca in multe cazuri aceste situatii nu rezulta din probleme grave de sanatate. Cateva dintre situatiile relativ inofensive care pot provoca dureri in piept in timpul sarcinii sunt prezentate in continuare.

Arsurile gastrice (pirozisul)

Cand o persoana mananca si inghite, o valva situata intre esofag si stomac se va deschide pentru a lasa mancarea sa patrunda in stomac. Aceasta valva poarta denumirea de sfincter esofagian. Atunci cand o persoana nu mananca, sfincterul esofagian se inchide pentru a opri mancarea partial digerata si acidul gastric sa se ridice si sa patrunda inapoi in esofag. Totusi, daca acest lucru se intampla, problema poarta denumirea de reflux gastroesofagian.

In timpul sarcinii, nivelul crescut al unui hormon numit progesteron va determina relaxarea sfincterului esofagian, iar acest lucru va ridica riscul de reflux gastroesofagian. In fluidul implicat in reflux se regasesc diferite substante ce irita esofagul, precum acidul clorhidric, enzimele pancreatice, pepsina si sarurile biliare. Toate aceste substante vor provoca o senzatie de arsura la nivelul pieptului sau gatului, situatie denumita pirozis. Sansele de a experimenta pirozisul sunt mai mari imediat dupa masa, mai ales daca persoana in cauza va sta culcata.

Este important de stiut ca exista anumite strategii ce pot ajuta la prevenirea arsurilor gastrice. Evitarea alimentelor picante sau grase si mentinerea unei pozitii verticale pentru mai mult timp dupa masa sunt doua modalitati ce ar putea fi de ajutor. In plus, se recomanda adoptarea unui program alimentar regulat si care sa cuprinda mese numeroase, dar reduse din punct de vedere cantitativ. Pe langa aceste lucruri, medicii pot recomanda administrarea de medicamente antiacide pe durata sarcinii. Aceste medicamente vor neutraliza acidul gastric si vor ameliora durerea.

Cresterea uterului si a fatului

Pe masura ce fatul si uterul cresc in dimensiuni va creste si presiunea exercitata asupra organelor in jur, inclusiv a plamanilor si a stomacului. Aceasta presiune poate provoca disconfort si dureri la nivelul pieptului, de obicei in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina.

Cresterea presiunii de la nivelul cutiei toracice ar putea avea si alte efecte, precum o senzatie mai rapida de satietate sau o crestere a frecventei cardiace. Refluxul gastroesofagian si dispneea pot fi si ele regasite frecvent. Femeile insarcinate care prezinta simptomele de mai sus nu ar trebui sa se ingrijoreze, dar este necesar sa consulte un medic pentru a fi sigure care sunt cauzele manifestarilor neplacute.

Cauze grave ale durerii in piept in timpul sarcinii

Durerile in piept in timpul sarcinii pot ascunde probleme severe de sanatate, precum preeclampsia, un atac de cord sau o alta afectiune cardiaca. Din acest motiv se indica vizita la medic ori de cate ori exista astfel de manifestari neplacute.

Preeclampsia

Durerea resimtita la nivelul pieptului si a umerilor in timpul sarcinii ar putea indica spre o complicatie grava a sarcinii. Aceasta poarta numele de preeclampsie si poate fi fatala pentru mama si fat. Simptomele principale ale preeclampsiei sunt reprezentate de hipertensiune arteriala, dureri de cap persistente si niveluri crescute ale proteinelor in urina (proteinurie). Tulburarile vizuale, cresterea brusca in greutate, edemul mainilor si al fetei reprezinta manifestari ce pot completa tabloul clinic. De asemenea, persoanele cu preeclampsie pot experimenta dureri abdominale sau toracice, dar si arsuri gastrice care nu se amelioreaza cu modificari ale stilului de viata sau cu medicamente.

In cele mai multe cazuri, preeclampsia dispare atunci cand nasterea a avut loc. Cu toate acestea, unele femei pot observa ca preeclampsia se mentine dupa nastere sau chiar debuteaza dupa aceasta. Femeile cu preeclampsie pot dezvolta si anumite complicatii conexe, cum ar fi eclampsia sau sindromul HELLP.  Acest sindromul implica distrugerea celulelor rosii din sange (hemoliza), cresterea nivelurilor enzimelor hepatice, dar si scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie).

Controalele si testele de sanatate periodice din timpul sarcinii si dupa aceasta pot ajuta medicii sa identifice problemele de acest tip. In unele cazuri, femeile insarcinate nu au simptome sau nu le recunosc, astfel incat vor merge la medic mai tarziu decat ar trebui.

Bolile cardiace sau atacul de cord

O cauza relativ neobisnuita a durerilor in piept in timpul sarcinii, dar care trebuie avuta in vedere, o reprezinta atacul de cord. In timpul sarcinii, volumul de sange din organism creste pentru a se adapta la necesitatile pe care le are fatul in crestere. Pentru a pompa eficient sangele suplimentar, ritmul cardiac al femeii creste, iar acest lucru poate ridica riscul de atac de cord. De asemenea, femeile care au diferite boli de inima au risc mai crescut de atac de cord in timpul sarcinii.

Exista anumite simptome ce pot indica prezenta unor boli cardiace. Acestea includ durerile in piept, tahicardia, tusea cronica, dificultatile de respiratie severe, oboseala severa si frecventa, edemul membrelor sau al fetei, lipotimie etc. O femeie insarcinata care prezinta oricare dintre simptomele prezentate trebuie sa discute cat mai rapid cu un medic.

Cand este necesara vizita la medic?

In multe cazuri, durerea in piept si disconfortul la acest nivel rezulta din probleme relativ inofensive. Cu toate acestea, o femeie insarcinata ar trebui sa discute cu medicul daca are suspiciuni cu privire la starea de sanatate a ei sau a fatului. De asemenea, este important ca viitoarele mame sa participe la toate intalnirile programate cu medicul si sa realizeze toate testele si investigatiile recomandate. In acest mod se poate observa in timp util daca au aparut anumite complicatii si daca sarcina decurge asa cum trebuie.

Femeile care prezinta simptome de boli cardiace sau de preeclampsie in timpul sau dupa sarcina trebuie sa primeasca ingrijiri medicale in cel mai scurt timp. De asemenea, este crucial ca femeile insarcinate sa fie constiente de simptomele unui atac de cord. Acestea includ dureri in piept, dispnee severa, disconfort toracic, transpiratii reci, greata, dezorientare, dureri care iradiaza in maxilar, gat, stomac sau unul dintre brate. Tinand cont de aceste aspecte, orice persoana care este insarcinata si resimte aceste simptome ar trebui sa solicite cat mai urgent ajutor medical.

 

Bibliografie:

Cardiac signs and symptoms during pregnancy. (n.d.).
https://www.nm.org/conditions-and-care-areas/cardiovascular-care/preventive-cardiology/heart-disease-and-pregnancy/cardiac-signs-and-symptoms-during-pregnancy

Heart attack symptoms in women. (2015).
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack/heart-attack-symptoms-in-women

Patel, S. (2016). 8 third trimester pains and how to deal with them. https://utswmed.org/medblog/third-trimester-discomfort/

Pregnancy and heartburn. (n.d.). https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=pregnancy-and-heartburn-134-10

Signs & symptoms. (2019). https://www.preeclampsia.org/health-information/sign-symptoms

Signs & symptoms of heart disease during pregnancy & postpartum. (n.d.).
https://www.cmqcc.org/resources-toolkits/infographics/signs-symptoms-heart-disease-during-pregnancy-postpartum

Smilowitz, N. R., et al. (2018). Acute myocardial infarction during pregnancy and the puerperium in the United States.
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(18)30356-2/fulltext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More