Efectele consumului de carne asupra mediului înconjurător – statistici și soluții

0 64

După cum bine ați observat, ultimele 3 articole postate au fost despre același subiect: carnea. Nu, nu vreau să fac SEO pe cuvântul cheie ”carne” și nici nu fac propagandă pentru vegetarianism. Coincidența a făcut ca în ultima săptămână să văd 2 documentare interesante despre acest subiect și să dau peste un articol ”șocant” despre canibalismul din McDonald’s.

Ieri am reușit să văd și partea a 2-a din documentarul ”Should I Eat Meat? How to feed the planet” (Ar trebui să mănânc carne? Cum hrănim planeta”), am luat un creion și o foaie de hârtie și am făcut un mic ”conspect”. Acest conspect conține câteva statistici privitoare le impactul pe care le are consumul de carne asupra mediului înconjurător – de la câte animale sunt sacrificate anual și servite la cină, până la câți litri de metan produce o vacă într-o zi. Statisticile sunt destul de îngrijorătoare, dar există soluții. Ar fi bine, dacă aveți timp, să urmăriți integral documentarul, deoarece impactul vizual este mult mai puternic decât aceste câteva rânduri scrise aici.

 • consumăm de 2 ori mai multă carne decât acum 50 de ani
 • un britanic consumă în medie 80 kg carne/an
 • sunt sacrificate 65 de miliarde de animale într-un an
  – 300 milioane vaci
  – 1.4 milioane porci
  – 1 miliard oi și capre
  – 5 milioane cai
  – 2 milioane cămile
  – 3.5 milarde rațe și curcani
  – 60 miliarde pui
 • SUA consumă mai multă carne decât orice alt stat din lume
 • 1/3 din suprafața de pământ a Terrei este destinată creșterii animalelor pentru consum (include suprafața folosită pentru cultivarea hranei pentru animale)
 • o bovină consumă aprox. 50 kg de iarbă pentru a da 1 kg de mușchi și produce 500 de litri de metan/zi (același efect asupra încălzirii globale pe care o are o mașină de familie)
 • referitor la încălzirea globală, următoarele statistici se referă la cantitatea de CO2 (în tone) eliberată în atmosferă într-un an de zile = 14,5 % din emisia totală de gaze
  – rumegat – 2.8 miliarde
  – bălegar – 700 milioane
  – defrișat pentru crearea pășunilor – 700 milioane
  – culturile pentru hrănirea animalelor – 2.6 miliarde
  – transport carne și furaje – 100 milioane
 • Cantitatea de proteină vegetală consumată pentru a produce 100 de grame de carne
  – bovine – 450 g
  – ovine – 900 g
  – porcine – 110 g
  – pui – 75 g
 • Cea mai eficientă formă de proteină animală produsă în crescătorii este midia
  – amprenta de carbon este de 30 de ori mai mică decât cea obținută în urma creșterii bovinelor/ovinelor.
  – foarte bogată în acizi grași Omega-3 și vitamina B12

Acestea au fost, în mare, cele mai importante statistici din documentar. S-au mai discutat probleme cum ar fi: crescătoria industrială sau în libertate; concentrate sau iarbă naturală și multe alte aspecte referitoare la un consum ”ecologic” de carne.

Soluția? Pentru ca Pământul să ”reziste” la apetitul nostru pentru carne, ar trebui să consumăm cu 50% mai puțină carne (punct). Iar după cum spune Dr. Tara Garnett de la Universitatea din Oxford:

Ar trebui să ne îndepărtăm privirea de la a vedea proteina animală ca centru al dietei noastre și să explorăm un substitut bazat pe plante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More