Dacă ești o persoană căreia îi place să se documenteze inteligent pe internet, atunci rețelele sociale nu sunt pentru tine. Sau nu te ajută prea mult. Algoritmul lor, cu toate că e destul de avansat și precis (uneori înspăimântător de precis), este proiectat să te țină cât mai mult timp pe aplicație și nu să îți ofere un conținut util și informativ. Eu folosesc de câțiva ani Feedly, un agregator de conținut care îmi oferă posibilitatea să citesc ce vreau, într-un mod organizat și rapid.
Probabil că recenzia din ultimul articol v-a pus pe gânduri sau chiar v-a determinat să vă reorganizați modul în care navigați pe internet. Dacă nu ați citit cartea încă, să nu vă speriați. Nu e despre demonizarea internetului sau a rețelelor sociale. Nu o să apăsați butonul ”Delete Facebook Account” (sau cum se numește – nu l-am încercat niciodată) de îndată ce ați terminat de citit cartea. Rețelele sociale își au rolul lor bun, dar trebuie folosite cu atenție. De 10 minute am terminat de scris un text despre obstacolele telepsihiatriei, iar unul dintre autorii citați (de fapt, singurul) spunea următoarele:
”Noi fie studiem aspectele negative ale rețelelor sociale, fie soluțiile; fie agresiunea pe internet (cyberbullying), fie aplicațiile mobile de psihoterapie. Foarte puține persoane privesc problema din ambele unghiuri.
Totuși, aceste tehnologii sunt aici pentru a dăinui. Nimeni nu vrea să se întoarcă la o viață înainte de Google. Deautentificarea nu este o opțiune. Așadar, e imperativ să găsim modalități de a le folosi în mod sănătos și responsabil.”
Aplicația pe care vreau să o recomand azi este Feedly. Nu știu cât de familiarizați sunteți cu aceste agregatoare de conținut, dar ele au existat încă dinainte de rețelele sociale – ”pe vremea blogurilor”. Google reader era una dintre cele mai populare opțiuni, dar s-a închis. Nu știu motivul. Pentru mine, Feedly a fost primul și unicul feed reader, așa că o să fiu subiectiv.
Un agregator de conținut îți permite să adaugi fluxuri (feeds) de articole de la platformele de știri, revistele, blogurile sau orice alt site care are o adresă RSS. Chiar dacă aceasta nu este întotdeauna vizibilă, Feedly o poate detecta doar introducând adresa site-ului pe care vrei să îl adaugi.
Apoi îți poți organiza sursele pe domenii de interes.
Pentru ca, în final, să arate cam așa:
Sper că v-am făcut curioși să încercați migrarea de la Facebook la Feedly (sau alt Feed Reader). Veți avea numai de câștigat! Nu uitați să adăugați OvidiusMD, psihiatrie.org și esănătos.info!