Efectul exercițiului fizic asupra creierului dovedit științific
De multe ori considerăm creierul ca și un mușchi. Un nou studiu arată că aceștia (creierul și mușchii) au mai multe trăsături comune decât s-a crezut.
Un studiu din Japonia arată cum exercițiul fizic până la transpirație poate crește nivelul de energie din creier. Lucrarea, publicată în Journal of Applied Psychology, este bazată pe măsurarea nivelelor de glicogen a șoarecilor de laborator înainte și după exercițiu fizic.
Glicogenul este o sursă de energie esențială atât pentru neuroni cât și pentru mușchi care scade în timpul exercițiului fizic susținut, datorită eliberării de energie. În mușchi se cunoaște fenomenul de supercompensare, în care se echilibrează nivelul de glicogen la 24 de ore după exercițiu.
Întrebarea este: supercompensarea funcționează la fel și pentru creier? Funcționează la șoareci, după cum spune studiul. Nivelele de glicogen din 5 regiuni diferite ale creierului șoarecilor (care au corespondente în creierul uman) scad cu 50-63% în timpul exercițiului. Dar 6 ore mai târziu, nivelul de glicogen crește între 29-63% față de nivelul de dinaintea exercițiului. Această creștere de energie la nivelul creierului se poate fi cauza vigilenței mentale pe care mulți o raportează după exercițiu fizic.
Chiar mai mult decât atât, cercetătorii au aflat că efectele exercițiului asupra creierului sunt de lungă durată.
În acel studiu a fost inclus și un grup de șoareci care s-au ”antrenat” 5 zile pe săptămână, timp de 3 săptămâni. Comparat cu un grup de control de șoareci ”sedentari”, șoarecii ”antrenați” au avut nivele de glicogen crescute cu până la 9% în cortex și hipocamp.
Chiar dacă studiul a fost făcut pe șoareci, ne oferă informații valoroase asupra modului în care exercițiul fizic poate schimba creierul. Autorii acestei lucrări susțin că nivelele crescute de glicogen arată cum creierul răspunde la mediile metabolice dificile (cred că se referă aici la stres – n. tr).
– articol preluat (tradus) din newsletter-ul Lumosity