Horoscopul chiar mi se potriveşte? Astrologia, mit?

0

Până şi unele firme cu pretenţii în recrutarea angajaţilor de top le cer candidaţilor inclusiv zodia în care s-au născut pentru a vedea în ce măsură sunt compatibili cu pretenţiile angajatorului sau ale colegilor de birou.

Horoscopul este privit uneori ca o metodă cvasi-ştiinţifică de prezicere a viitorului, alteori ca o copilărie a celor mari, un izvor de potolire a curiozităţii cu privire la ziua de mâine.

Asocierea dintre corpurile cereşti şi evenimentele de pe Pământ pare învăluită în mister şi ştiinţă, dar întrebarea capitală rămâne: De ce nu câştigă astrologii toţi banii de la casele de pariuri, de nu pot ghici numerele de la loto sau măcar de ce toate rubricile horoscopului din ziare sunt pline de exprimări de tipul „e posibil, se poate, ar trebui să” etc?

În realitate, horoscopul (astrologia) şi ştiinţa (astronomia) nu au nimic în comun. Astronauţii de pe staţia internaţională, cercetătorii de la NASA şi colegii lor care pierd nopţile numărând stele de pe firmament nu sunt citaţi niciodată pe lista astrologilor şi nici nu-şi dau cu părerea prin ziare despre soarta unuia sau altuia.

Atunci, de unde vine astrologia?

Majoritatea vechilor civilizaţii ale lumii, cu excepţia notabilă a evreilor, au avut felul lor de a lega mersul stelelor de potecile oamenilor. Babilonienii, egiptenii, aztecii, maiaşii sau chinezii au dezvoltat sisteme astrologice complexe, încercând astfel să prezică viitorul naţiunilor şi chiar al civilizaţiilor.

Dumnezeul evreilor vedea însă în asta doar o formă de vrăjitorie şi interzicea categoric orice formă de aflare a viitorului altfel decât prin descoperirea licită a acestuia de către Dumnezeu Însuşi.

Creştinii moştenesc interdicţia Vechiului Testament şi sunt în situaţia de a alege şi astăzi, ca evreii de pe vremuri, între o credinţă sincretică, cu multe elemente păgâne, dovedit falimentară, şi una biblică. Dumnezeul Scripturii declară despre Sine că este singurul care cunoaşte viitorul, iar cerurile pe care El le-a creat vestesc „slava lui Dumnezeu”, şi nu destinele oamenilor. (Psalmul 19)

E în astre sau în mintea noastră?

Horoscopul rămâne o modalitate excelentă şi la îndemână de a manipula aşteptările oamenilor legate de viitor şi de prezent.

Cercetătorul australian Geoffrey Dean a condus un experiment cu 22 de persoane cărora le-a inversat predicţiile astrologice, punând afirmaţii negative acolo unde horoscopul se exprima pozitiv. Rezultatul – subiecţii au declarat că afirmaţiile s-au potrivit în 95% dintre situaţii.

Astronomii Calver şi Ianna, după ce au monitorizat timp de 5 ani peste 3.000 de predicţii ale unor astrologi renumiţi, au constatat că doar 10% dintre ele s-au împlinit. La fel ca şi în cazul bănuielilor logice ale oamenilor de pe stradă.

Concluzia este una simplă: suntem căutătorii neopriţi ai drumului, ai zilei de mâine, ai viitorului … nu trebuie să uităm totuşi că nu toţi cei ce se oferă să ne treacă podul ne duc şi în direcţia bună.

Articol preluat din Revista Semnele Timpului „Miturile care ne schimbă viaţa”

Autor: Adrian Neagu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More