Medicina și… Biblia!

0

Mulți cred că Biblia este doar o carte de ficțiune, iar războiul post-modern între știință și religie încă continuă. Desigur, Biblia nu e carte de știință, deși conține puțină astronomie, geografie, istorie, chiar și puțină medicină. Haideți să vedem câteva lucruri pe care le găsim în Biblie legate de medicină.

  1. Primul ”clinical-trial” din istorie este menționat în Biblie – în cartea lui Daniel (capitolul 1, versetele 12-15) găsim primul studiu clinic documentat. Daniel, împreună cu alți tineri evrei „frumoşi la chip, înzestraţi cu înţelepciune în orice ramură a ştiinţei, cu minte ageră şi pricepere”, robi fiind, au fost chemați să slujească la casa împăratului Nebucadnețar. Dar Daniel a cerut celor care îi îngrijea să le dea altfel de mâncare, nu din mâncarea pe care o mânca de obicei împăratul și în felul acesta să-i ”incerce” (trial=încercare) timp de 10 zile, în care hrana să le fie doar zarzavaturi și apă de băut. Vă recomand să citiți tot capitolul din Daniel, sau mai bine toata cartea, sau chiar mai bine toată Biblia. Nu e timp pierdut!
  2. Prima descriere a simptomelor unui AVC (Accident Vascular Cerebral)Psalmi 137:5,6 – atât afazia motorie cât și hemipareza dreaptă sunt rezultatul unui AVC la artera cerebrală medie. Asta este concluzia unui studiu făcut de câțiva oameni de știință din Brazilia.
  3. Zâmbetul și Proverbe 17:22 – așa cum am scris în articolul precedent, s-a (re)descoperit că zâmbetul are efecte benefice asupra sănătății. Același lucru îl spune și Solomon, în Proverbe: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele”.
  4. Practicile sanitare – teoria microbiana a bolilor (bolile infecțioase sunt cauzate de microorganisme din afara corpului) este cunoscută ca fiind descoperită de Louis Pasteur in secolul 19. Really? Evreii cunoșteau acest lucru chiar de pe vremea lui Moise. Ei erau instruiți să se spele pe ei, inclusiv hainele în apă curgătoare dacă intrau în contact cu lichide umane sau dacă au atins un cadavru de om sau animal. De asemenea, erau sfătuiți să spele vasele neacoperite care se aflau în vecinătatea unui cadavru. Lucrurile recuperate din războaie trebuiau să fie purificate prin foc sau apă, iar ”toaletele” erau făcute în afara taberei.
    Referințe pentru alte practici sanitare, încluzând carantina pentru leproși, le puteți găsi în următoarele capitole din Biblie: Levetic 11-15, Numeri 19.
  5. Circumcizia și coagularea sângelui – oare de ce Dumnezeu le-a recomandat evreilor să facă circumcizia în a 8-a zi de viață? Studii recente au demonstrat că în ziua a 8-a de viață, doi din factorii principali de coagulare (protrombina și vitamina K) ating nivelul cel mai crescut din întreaga viață, ceea ce facilitează vindecarea rapidă după circumcizie și reduce riscul infecțiilor.

Dacă mai știți alte lucruri referitoare la medicină care apar în Biblie, puteți continua lista.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More