5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție

0 1,830

În fiecare an se scriu mii și mii de cărți, articole și postări în forum-uri despre metodele de învățare cele mai eficiente. Eficient este un termen subiectiv, fiecare dintre noi răspundem diferit la aplicarea lor, de aceea trebuie să le analizăm pe toate și să le aplicăm în dreptul nostru doar pe cele care se potrivesc contextului în care ne desfășurăm activitatea, într-un cuvânt: ”personalizare”.

Am discutat în primele 2 articole din noua categorie adăugată, ”dezvoltare personală”, despre cum să ne concentrăm mai bine pentru a da un randament mai bun și despre cum să faci informațiile cât mai ”învățabile” pentru creierul tău. În articolul acesta vreau să enumăr câteva metode de învățare pe care le-am citit/aplicat, din care să le alegeți/combinați pe cele care vi se potrivesc.

1. Metoda ”Ceapa”

Am auzit de această metodă de la un vlog-er (video blogger) medicinist din America (evident, cu origini asiatice). El zicea că învățarea unui material trebuie să se facă asemănător structurii cepei, stratificat. Întâi se trec în revistă lucrurile de bază, adică răsfoiești cartea/materialul ca să-ți dai seama, în mare, despre ce este vorba, apoi treci la ”conspect”.

Din fiecare capitol încerci să schițezi cele mai importante idei (încearcă să nu ”transcrii”, ci să ”rescrii” în ideile tale) pe care să poți pune următoarele straturi de cunoștințe. Detaliile trebuie să constituie ultimul strat. Miezul trebuie să fie cel mai solid.

Această metodă se aseamănă puțin cu ce am discutat în ultimul articol, dar aș mai vrea să adaug puțin din experiența mea cu învățatul. Eu obișnuiesc să scriu toate titlurile și subtitlurile pe o pagină sau să printez cuprinsul ca să nu mă pierd în paginile cărții (dacă nu e bine structurată cartea) și pierd din vedere subiectul principal. Asta se aplică doar la materialele mai lejere. La cele mai complicate folosesc metoda ”ceapa”, adică (virgulă) conspectele. Cel mai bine este să vă faceți singuri conspectele nu să le împrumutați de la alți colegi (sau să le descărcați de la mine), dar dacă sunteți în criză de timp, se poate și așa.

2. Metoda ”Curcubeul”

Aici vorbim de subliniat. Dacă nu ai chef să faci conspecte și dacă ai buget destul pentru cărți (originale sau xerox-uri) și markere, metoda aceasta e pentru tine. Asta este, cred eu, cea mai folosită metodă de învățat la ora actuală (nu știu dacă cea mai bună).

Nu este foarte mult de zis aici, doar că trebuie să ai minim 4 markere de culori diferite și că trebuie să păstrezi un tipar (pattern) al culorilor pe care le folosești. Ex: Titlurile cu albastru, subtitlurile verde, ideile/termenii care trebuie reținuți din paragrafe cu portocaliu și restul cuvintelor cheie cu galben. Definițiile, eventual încercuite cu pix roșu.

Durează ceva până reușești să subliniezi prima dată, dar este mai ușor la recitit. Ce-i drept, concentrarea se pierde foarte ușor prin metoda asta, de aceea trebuie să îmbini puțin cu metoda propusă de mine mai sus (copiatul/printatul cuprinsului) și cu sfaturile din articolele precedente.

3. Metoda ”Confucius”

Am să citez aici doar binecunoscutul proverb chinezesc (unele surse în dau drept autor pe Confucius) care spune:

Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege”

4. Metoda ”House M.D”

Ideea vine tot de la vlog-erul menționat în prima metodă (DocOssareh – link la sfârșitul articolului). El spunea că pentru a diversifica metodele de învățare și-a cumpărat un whiteboard (o tablă asemănătoare cu cea pe care House MD o folosea pentru a rezolva ”puzzle-urile” fiecărui episod). Asta poate da rezultate mai bune dacă ești fan House pentru că reușești să implici emoțiile în procesul de învățare. Nu știu dacă DocOssareh este sau nu fan House, dar pentru el, tabla, de fapt tablele – are două: una albă, una neagră_ sunt instrumente perfecte pentru diversificarea procesului de învățare și pentru păstrarea puterii de concentrare.

5. Grup de studiu

În România nu este foarte populară ideea de grup de studiu. În Statele Unite  grupurile de studiu sunt destul de populare, mai ales în colegii. Marele dezavantaj al acestor grupuri este că timpul folosit pentru ”învățat” nu este totdeauna destinat exclusiv acestei activități. Eu personal n-am participat niciodată la un astfel de grup de studiu (nici nu am auzit să fie așa ceva la noi în facultate), dar am participat la unele proiecte care implică munca în echipă (prezentări, revista școlii – ”Mlădițe” – am fost redactor șef:>, etc) și pot confirma că se pierde destul timp făcând cu totul alte lucruri decât ceea ce trebuia să facem.

Totuși, există avantaje pe partea de socializare și relații inter-umane, dar apar contraindicații atunci când vrei să înveți pentru un examen și ai puțin timp la dispoziție și nici nu ai citit absolut nimic pentru el. Grupuri se pot face atunci când materia este citită de către toți participanții și se dorește doar recapitularea sau dezbaterea unor părți mai puțin înțelese.

Recomandări 

Scott Young | blog

DocOssareh | youtube

Study Guides and Strategies | sugestie făcută de Cristian Mihon

Minte, Caracter, Personalitate | carte

Ben Carson – Gândește cutezator | carte

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More