5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție

0

În fiecare an se scriu mii și mii de cărți, articole și postări în forum-uri despre metodele de învățare cele mai eficiente. Eficient este un termen subiectiv, fiecare dintre noi răspundem diferit la aplicarea lor, de aceea trebuie să le analizăm pe toate și să le aplicăm în dreptul nostru doar pe cele care se potrivesc contextului în care ne desfășurăm activitatea, într-un cuvânt: ”personalizare”.

Am discutat în primele 2 articole din noua categorie adăugată, ”dezvoltare personală”, despre cum să ne concentrăm mai bine pentru a da un randament mai bun și despre cum să faci informațiile cât mai ”învățabile” pentru creierul tău. În articolul acesta vreau să enumăr câteva metode de învățare pe care le-am citit/aplicat, din care să le alegeți/combinați pe cele care vi se potrivesc.

1. Metoda ”Ceapa”

5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție 1Am auzit de această metodă de la un vlog-er (video blogger) medicinist din America (evident, cu origini asiatice). El zicea că învățarea unui material trebuie să se facă asemănător structurii cepei, stratificat. Întâi se trec în revistă lucrurile de bază, adică răsfoiești cartea/materialul ca să-ți dai seama, în mare, despre ce este vorba, apoi treci la ”conspect”.

Din fiecare capitol încerci să schițezi cele mai importante idei (încearcă să nu ”transcrii”, ci să ”rescrii” în ideile tale) pe care să poți pune următoarele straturi de cunoștințe. Detaliile trebuie să constituie ultimul strat. Miezul trebuie să fie cel mai solid.

Această metodă se aseamănă puțin cu ce am discutat în ultimul articol, dar aș mai vrea să adaug puțin din experiența mea cu învățatul. Eu obișnuiesc să scriu toate titlurile și subtitlurile pe o pagină sau să printez cuprinsul ca să nu mă pierd în paginile cărții (dacă nu e bine structurată cartea) și pierd din vedere subiectul principal. Asta se aplică doar la materialele mai lejere. La cele mai complicate folosesc metoda ”ceapa”, adică (virgulă) conspectele. Cel mai bine este să vă faceți singuri conspectele nu să le împrumutați de la alți colegi (sau să le descărcați de la mine), dar dacă sunteți în criză de timp, se poate și așa.

2. Metoda ”Curcubeul”

5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție 2Aici vorbim de subliniat. Dacă nu ai chef să faci conspecte și dacă ai buget destul pentru cărți (originale sau xerox-uri) și markere, metoda aceasta e pentru tine. Asta este, cred eu, cea mai folosită metodă de învățat la ora actuală (nu știu dacă cea mai bună).

Nu este foarte mult de zis aici, doar că trebuie să ai minim 4 markere de culori diferite și că trebuie să păstrezi un tipar (pattern) al culorilor pe care le folosești. Ex: Titlurile cu albastru, subtitlurile verde, ideile/termenii care trebuie reținuți din paragrafe cu portocaliu și restul cuvintelor cheie cu galben. Definițiile, eventual încercuite cu pix roșu.

Durează ceva până reușești să subliniezi prima dată, dar este mai ușor la recitit. Ce-i drept, concentrarea se pierde foarte ușor prin metoda asta, de aceea trebuie să îmbini puțin cu metoda propusă de mine mai sus (copiatul/printatul cuprinsului) și cu sfaturile din articolele precedente.

3. Metoda ”Confucius”

Am să citez aici doar binecunoscutul proverb chinezesc (unele surse în dau drept autor pe Confucius) care spune:

Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege”

4. Metoda ”House M.D”

5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție 3Ideea vine tot de la vlog-erul menționat în prima metodă (DocOssareh – link la sfârșitul articolului). El spunea că pentru a diversifica metodele de învățare și-a cumpărat un whiteboard (o tablă asemănătoare cu cea pe care House MD o folosea pentru a rezolva ”puzzle-urile” fiecărui episod). Asta poate da rezultate mai bune dacă ești fan House pentru că reușești să implici emoțiile în procesul de învățare. Nu știu dacă DocOssareh este sau nu fan House, dar pentru el, tabla, de fapt tablele – are două: una albă, una neagră_ sunt instrumente perfecte pentru diversificarea procesului de învățare și pentru păstrarea puterii de concentrare.

5. Grup de studiu

5 metode de invatare care te pot ajuta în studenție 4În România nu este foarte populară ideea de grup de studiu. În Statele Unite  grupurile de studiu sunt destul de populare, mai ales în colegii. Marele dezavantaj al acestor grupuri este că timpul folosit pentru ”învățat” nu este totdeauna destinat exclusiv acestei activități. Eu personal n-am participat niciodată la un astfel de grup de studiu (nici nu am auzit să fie așa ceva la noi în facultate), dar am participat la unele proiecte care implică munca în echipă (prezentări, revista școlii – ”Mlădițe” – am fost redactor șef:>, etc) și pot confirma că se pierde destul timp făcând cu totul alte lucruri decât ceea ce trebuia să facem.

Totuși, există avantaje pe partea de socializare și relații inter-umane, dar apar contraindicații atunci când vrei să înveți pentru un examen și ai puțin timp la dispoziție și nici nu ai citit absolut nimic pentru el. Grupuri se pot face atunci când materia este citită de către toți participanții și se dorește doar recapitularea sau dezbaterea unor părți mai puțin înțelese.

Dormi suficient

Cu siguranță ai auzit studenți la medicină care „se laudă” cu recordurile lor în materie de nesomn, de parcă ar încerca să ajungă legende ale UMF-ului. Exact asta ar trebui sa rămână și ideea că dacă înveți noaptea vei reține ceva: legendă!

Somnul este crucial pentru organism din mai multe motive. De exemplu, somnul regleaza eliberarea de hormoni care controleaza pofta de mancare, metabolismul, dezvoltarea si vindecarea leziunilor. De asemenea, somnul stimuleaza functionarea optima a creierului, concentrarea si chiar productivitatea.

Efectele somnului asupra organismului sunt mult mai numeroase. Somnul eficient reduce riscul de boli cardiace, dar si de accident vascular cerebral. In plus, greutatea corporala poate fi gestionata mai usor atunci cand corpul este odihnit. Chiar si sistemul imunitar este imbunatatit printr-un somn echilibrat, aparand astfel organismul mult mai bine.

Diabetul si tensiunea arteriala sunt doar alte doua afectiuni ce pot fi prevenite prin adoptarea unui program de somn optim. Pe langa acestea, somnul imbunatateste performanta sportiva, timpul de reactie si viteza. Efectele psihice exista si ele, un simplu exemplu fiind reprezentat de reducerea riscului de depresie.

Sfaturi pentru un somn mai bun

Pentru a imbunatati somnul, oamenii ar trebui sa tina cont de anumite sfaturi. Acestea sunt usor de realizat si au efectele dorite. Astfel, pe timpul zilei, oamenii ar trebui sa isi creasca nivelul de activitate fizica, de exemplu prin practicarea de exercitii cu cateva ore inainte de culcare. Totusi, acestea nu trebuie realizate prea aproape de culcare, deoarece pot duce la intreruperea somnului. Expunerea la soare pe timpul zilei este o alta metoda ce poate ajuta la un nivel optim de somn. Lumina poate ajuta la mentinerea ritmului circadian al organismului, factor ce va influenta in mod pozitiv ciclul somn-veghe. Evitarea dormitului pe durate lungi pe timpul zilei reprezinta un alt element important, alaturi de adoptarea unui program regulat de somn pentru fiecare zi.

Anumite substante ar trebui sa fie evitate inainte de culcare, deoarece pot intrerupe somnul sau pot ingreuna adormirea. Aceste substante sunt reprezentate de alcool, cofeina sau nicotina. De asemenea, aparatura electronica din camera trebuie oprita cu cel putin 30 de minute inainte de culcare, deoarece lumina dispozitivelor de acest tip poate stimula creierul si va face dificila adormirea.

Adoptarea unei rutine relaxante inainte de a adormi poate fi de folos. Cateva exemple includ realizarea de bai calde, citirea unor carti sau ascultarea de muzica linistitoare. Oprirea luminilor cu putin timp inainte de culcare poate fi utila, deoarece creierul va intelege ca este timpul sa adoarma. In plus, temperatura din dormitor este importanta, considerandu-se ca aproximativ 18,3 grade Celsius sunt optime.

Atunci cand o persoana incearca sa adoarma, aceasta trebuie sa evite utilizarea telefoanelor mobile sau a televizoarelor. Se indica inchiderea ochilor, relaxarea muschilor si concentrarea pe o respiratie constanta, eventual ascultand zgomotul alb.

Recomandări 

Scott Young | blog

DocOssareh | youtube

Ali Abdaal | vlog

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More