Mit medico-urban: PSA crescut = cancer de prostată?

0

Pentru că am promis în articolul despre No-Shave November că luna asta o să vorbesc/scriu mai mult despre cancer, am ales azi să vă prezint câteva chestii legate de cancerul de prostată.

Caz recent(real): un bărbat intre 45-50 ani care prezintă simptome/semne de ITU (infecție de tract urinar) și merge la medic pentru consult. Medicul îl trimite să-și facă niște analize, iar analizele relevă un sindrom inflamator (era de așteptat), dar și un nivel al PSA-ului sanguin crescut (13 ng/ml). Când medicul citește analizele, trimite asistenta urgent să comunice rezultatul: ”Repede! Fugiți la urolog, că sunteți suspect de cancer!”

Mda, medic internist, cu multă experiență în spate, reușește să sperie în asemenea hal bietul pacient, când ar fi trebuit să știe că PSA înalt nu înseamnă totdeauna cancer! Și că o infecție urinară (care clar era prezentă în momentul de față), o prostatită sau chiar o ejaculare recentă (1-2 zile) pot crește PSA-ul. Nu neg, un PSA de 13 ar indica un consult urologic, dar de aici până să sperii pacientul că are cancer e destul de mult. După 2 săptămâni de tratament antibiotic, pacientul a repetat analizele și avea PSA de 4.

Anyway, ăsta cred că e doar un caz din multe. Dacă mai știți pe cineva care a descoperit că are PSA-ul crecut și este speriat (sau a fost speriat de către un medic/cunoscut) că ar putea avea cancer, fără să aibă rezultatul biopsiei (singura care confirmă diagnosticul), vă recomand să citiți următorul material scris de un medic din Iași:

Nu orice valoare crescuta a PSA inseamna cancer de prostata

P.S. – o imagine sugestivă și amuzantă în același timp:

Newspaper reads:'Doctors not giving adequate info to patients'. Doctor asking patient,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More