Cum să muncești pe internet (la distanță) – ghid pentru freelanceri

0

Ştiu că încă nu aţi înţeles nimic din titlu’ ăsta pompos, adică în special ultimul cuvânt…”freelancer”. De câteva zile am descoperit neologismul acesta, google-ind modalităţi de a face bani pe net (muncind bineînţeles). Cuvântul „freelancer” tradus în limba română înseamnă „liber profesionist”. Adică ai terminat facultatea, ai incercat să vezi cum e să mergi la serviciu, ţi-ai dat seama că nu îţi place să faci în fiecare zi acelaşi lucru, să fi tot timpul comandat de şefu’ şi pe deasupra să mai ai câţiva colegi antipatici. În consecință, te-ai decis să  stai acasă în pat/fotoliu/scaun/Wecinu Costica cu laptopul în braţe şi să lucrezi.  Începi să cauţi pe google cum să lucrezi pe internet şi probabil că ai ajuns și la această postare.

Asta poate fi una din situaţii. Poţi de să apuci de „freelancer-it” chiar dacă eşti încă în facultate, ai foarte mult timp liber şi nu mai vrei să pierzi timpul pe facebook muncind din greu în grădină (farmville) sau crezându-te că poţi salva lumea de terror-işti (CS).

Ce înseamnă să lucrezi pe internet?

  1. Mai întâi trebuie să îţi faci un cont pe un site specializat (le voi prezenta mai jos), specificând ce eşti capabil să faci (ex: programare, design web, editare foto, scriere articole, bloguri sau alt tip de conținut scris, marketing, publicitate, procesare de date etc.).

2. După ce ţi-ai facut contul, începi să îţi cauţi printre milioanele de proiecte care ţi-ar fi cel mai potrivit pentru tine. E bine să începi cu proiecte uşoare ca să îţi „intri în mână”. Cel care a postat proiectul (angajatorul) o să specifice şi bugetul care este dispus să îl aloce pentru acel proiect, iar tu trebuie să „licitezi” cât ai vrea să te plătească pentru acel proiect, precum şi modalităţile de plată (în rate, la terminarea proiectului, pe săptămână etc).

3. Acum angajatorul trebuie să îşi aleagă angajatul. În mod normal îl va alege pe cel mai experimentat şi mai ieftin. De aceea trebuie să începi cu proiecte mai mici ca să îţi faci rating, iar mai apoi poţi să abordezi şi proiecte mai mari (de la 1000 de dolari în sus – un român a ajuns în top 5 freelanceri din lume).

Care este cea mai bună platformă pentru muncă la distanță?

În urmă cu aproape 3 ani am scris un articol pe blogul vechi despre cum să faci bani cinstiți muncind pe net (textul de mai sus). Atunci am făcut ceva bănuți (nu foarte mulți) din transcriere audio/video în text (un fel de subtitrare).  Acum am reînceput să lucrez pe PeoplePerHour, un site din Anglia, care plătește ceva mai bine decât site-urile deja consacrate, gen freelancer.com sau Fiverr.

Așa cum am mai spus, PPH este un site de crowdsourcing din Anglia, neexploatat încă de asiatici, în care proiectele sunt plătite destul de bine. Bineînțeles că englezii preferă să lucreze tot cu de-ai lor, dar se mai găsește câte unul care vrea să găsească ”mână de lucru” ieftină și apelează la ”extracomunitari”. Singurul inconvenient aici sunt taxele foarte mari pe care le impun: undeva la 20% din ce valoarea proiectului.

Primul proiect câștigat pe PPH a fost să scriu un articol despre vitamine și minerale pentru creier, pentru care am fost plătit cu £50. Apoi am continuat pe această nișă și încet-încet mi-am conturat profilul. Desigur, mi-am încercat norocul și în crearea de site-uri WordPress, transcrieri, traduceri și descrieri de produse.

O chestie interesantă la PeoplePerHour este funcția ”Offer” (vechiul hourlie). Este inspirată după celebrul fiverr, iar cu această funcție poți să-ți vinzi serviciile fără să aplici la vreun proiect specific. De exemplu, eu am un Hourlie ”I can write an engaging 600-800 word article on health related topics for $11”. Am vândut deja 2. (later edit 03.2020 – am vândut 62).

Domeniile în care poți lucra sunt extrem de variate, practic se găsesc proiecte pentru orice se poate face prin intermediul calculatorului, telefonului sau chiar poți lucra față în față cu angajatorul (ex: filmări, traduceri live, etc). Eu în principal m-am axat pe conținut text, adică scriere de articole, descrieri de produse, postări pentru blog-uri și cam tot ce înseamnă conținut web sub formă scrisă. Dar cel mai bine se câștigă din web-design și programare.

Pentru a avea succes în obținerea unui proiect, trebuie să vă concentrați atenția pe aspectul și conținutul profilului, respectiv a ”proposal”-ului pe care îl veți trimite pentru fiecare proiect. Există un ghid incorporat în site care vă ajută să vă completați profilul cât mai bine și cum să abordați fiecare client pentru șanse mai mari de acceptare.

Spor la treabă!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More