De săptămâna viitoare mă apuc de lucrul la licență. După cum am mai spus, tema lucrării de licență este muzica și medicina. Mai specific, rolul muzicii (sau muzicoterapiei) în calitatea vieții pacienților cu tulburări emoționale, tulburări developmentale și (probabil) cu paralizie cerebrală. Încă nu am definitivat tilul, dar în mare cam asta o să trateze.
În seara asta am primit un e-mail în care am găsit introducerea perfectă pentru lucrarea mea de licență. Dacă sunteți abonați la MedScape, ați putut vedea că newsletterul de azi e intitulat „Music and Medicine”, iar dacă ați și citit articolul, atunci nu mai are rost să citiți mai departe…
Acel articol este scris de un student la medicină/medic rezident cu nickname-ul ”olajibade” (nu am mai multe detalii despre el, dar mi se pare un nume african, iar imaginea de profil confirmă acest lucru), pasionat de tatuaje și muzică, care a primit într-o zi o imagine de la fratele lui cu 2 caractere din chineza tradițională aproape identice. Hai să văd, găsiți diferența?
Dap, ați ghicit! Diferența o face acel simbol în formă de cannabis de deasupra ”muzicii”, care se traduce chiar prin ”iarbă”, sau plante înrudite cu iarba, și se referă la puterea vindecătoare a plantelor. Cealaltă parte a caracterului chinezesc al medicinei este muzica, care se mai traduce prin ”fericire” sau ”încântare”. Luate împreună, tranziția dintre muzică și medicină poate fi văzută ca una dintre ”amărăciune” și ”bucurie” – plantele medicinale nu sunt întotdeauna cele mai ”gustoase”, iar tranziția de la starea de boală la bucuria pe care ți-o oferă sănătatea nu se face fără sacrificii. Cred (de fapt, olajibade scrie asta in articol) că asta vrea să reprezinte simbolul chinezesc pentru medicină.
Concluzia: chinezii cunoșteau calitățile de vindecare ale muzicii înainte să descopere plantele medicinale. Și nu numai chinezii! Aproape toate culturile au câte o istorie interesantă despre ritualul muzicii în vindecarea bolilor. Și ca să venim puțin mai aproape de vremea noastră, Bob Marley spunea: „Partea bună a muzicii este că, atunci când te lovește, nu simți durere.” (poate o să scriu și asta în licență :D)