O fetiță de 9 luni a murit din cauza unui remediu homeopat

0 147

“Sute de sugari au fost vătămați de remediile homeopate, susțin familiile acestora”. Așa sună titlul unei investigații publicată ieri de STAT News.

Probabil că veți reciti prima afirmație de câteva ori dacă sunteți dintre aceia care susțin homeopatia.

Până la urma ce ar putea face rău, nu? Doar medicamentele homeopate nu sunt altceva decât substanțe (care în formă și concentrație originală te-ar putea îmbolnăvi) foarte, foarte diluate… Și în ciuda oricărei lipse a dovezilor care să susțină eficacitatea lor, sunt omniprezente, atotputernice. Și unde mai pui faptul că, în contrast cu medicamentele alopate care sunt testate până să le fie recunoscută eficiența și până să ajungă pe piața farmaceutică, medicația homeopată nu trece prin astfel de probe.

Și acum revenind la prima afirmație – sute de sugari au fost vătămați de medicația homeopată – parcă ceva se conturează diferit.

Multe mame s-au plâns de faptul că administrarea produselor homeopate ale firmei Hyland’s care ar trebui să facă suportabilă apariția dentiției le-au adus copiii în camerele de gardă ale spitalelor pentru tratamente de urgență.

O tânără mămică își amintește cum la câteva minute după ce i-a dat sugarului ei o pastilă homeopată pentru a-i calma durerile, copilul a început să aibă convulsii, și-a pierdut conștiența și a intrat în stop respirator. A fost necesară intervenția de urgență a medicilor și asigurarea suportului respirator pentru ca sugarul să supraviețuiască.

Și acesta nu a fost un caz singular. O altă mamă din Colorado Springs povestește despre cum faptul că aceste produse homeopate au adus-o pe ea și pe fiul ei în vârstă de numai 3 luni în spital. Faptul că erau etichetate ca fiind naturale au determinat-o să aibă încredere, dar când, după administrare, micuțul a început să aibă spasme la nivelul membrelor superioare și inferioare, mama s-a adresat personalului medical. La început nimeni nu s-a gândit să asocieze medicația homeopată cu simptomele prezentate, dar când au oprit administrarea lor, convulsiile au încetat.

În decursul a zece ani, din 2006 până în 2016, FDA a primit mai mult de 300 de astfel de plângeri cu privire la medicamentul minune al firmei Hyland’s. În investigația care a urmat, FDA s-a lovit de concentrația fluctuantă a un anumit ingredient care probabil nu își avea locul într-un medicament pentru sugari: Atropa Belladonna sau mătrăguna. Este exact aceeași substanță care de-a lungul istoriei a servit ca otravă și din care în timpurile noastre se extrag diferite substanțe active folosite în industria farmaceutică precum: atropina, scopolamina și hiosciamina. Multe dintre plângerile depuse de părinți se potrivesc intoxicației cu belladonna, iar copiii sunt în mod special mai susceptibili efectului neurotoxic al plantei.

FDA încearcă din răsputeri oprirea producției acestor medicamente, însă fără succes. Din nou, gigantul Hyland’s câștigă. Firma are o istorie veche în SUA, iar directorul general este și președintele grupului care a publicat Biblia homeopatiei, Homeopathic Pharmaopeia.

Însă pentru unii părinți, măsurile placide luate de FDA nu au însemnat și nu vor putea însemna nimic în comparație cu ceea ce au trăit ei. Pentru unii dintre copii a fost prea târziu. O mamă a declarat că, pentru a-și ajuta copila de numai 9 luni în timpul erupției dentare, i-a administrat acesteia două pastile, apoi i-a dat să mănânce și a lăsat-o să doarmă. Când s-a întors să verifice ce face fiica ei, 45 de minute mai târziu, a găsit copilul decedat în pătuț. 5 luni mai târziu, când a citit înștiințarea FDA cu privire la medicamentele în cauză, mama a contactat Hyland’s. Răspunsul indiferent al acestora a frapat-o. “Consumatorul nu a solicitat o restituire a banilor sau o înlocuire a bunurilor” spuneau ei. De asemenea, datorită faptului că nu au putut testa sticla din care a băut fetița, ei au afirmat că “nu este posibilă o anchetă în ceea ce privește incidentul”.

Pentru cei ce cunosc limba engleză, puteți citi un articol mai detaliat despre acest incident pe site-ul STAT News.

Source Homeopathic remedies harmed hundreds of babies, families say, as FDA investigated for years

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More