Oscar și Tanti Roz – cadou verificat

2

”Oscar și Tanti Roz” este cartea pe care urma să o dau cadou unui cititor pentru că a fost fanul cu nr. 400 (de la acest număr am început cu cadourile – fanul nr. 500 a fost un participant la giveaway-ul ”Miturile care ne schimbă viața”, deci a primit un ”cadou” deja – urmează în curând fanul cu nr. 600:D).

N-am știut inițial ce cadou să pregătesc, așa că am apelat la sora mea, care s-a întâmplat să fie o foarte bună prietenă a ”câștigătoarei”. Tocmai urmam să pun o comandă mare la librăria online elefant, așa că o carte era cadoul ideal. Am rugat-o pe sora mea să caute o carte care s-ar potrivi pentru vârsta lor (adolescente amândouă). She did her reasearch and found: ”Oscar și Tanti Roz”, un ”mini-roman” scris de Eric-Emmanuel Schmitt.

Vineri a ajuns comanda (vreo 10 cărți la care o să fac recenzii după ce le citesc – evident, după stresiune), am împachetat cadoul pentru a fi oferit sâmbătă la biserică, dar, din păcate, ”câștigătoarea” nu a fost prezentă pentru a-și ”ridica” premiul. Așa că azi, fiind o zi mai liberă, am decis să ”verific” cadoul. ”Verificarea” a durat aproape 1 oră (100 de pagini, font mare, lectură ușoară), după care am dat verdictul ”aprobat”. N-am mai citit de foarte mult timp beletristică (de fapt, am citit foarte puțină beletristică până acum), dar acest micuț roman mi-a plăcut deoarece conține câte o parte din fiecare domeniu de interes al meu (puțină medicină, puțină pediatrie, puțină religie). Să fac spoiler? Hai că poate vă stârnesc interesul prin câteva rânduri.

În linii mari, povestea este a unui copil de 10 ani care suferă de leucemie, este internat în spital unde se împrietenește cu o infirmieră ”Tanti Roz”, care-i recomandă să scrie în fiecare zi o scrisoare către Dumnezeu, pentru că El se ocupă cu ”lucruri care țin de suflet”.

Fiecare capitol din carte este structurat sub forma unei astfel de scrisori pe care Oscar o scrie către Dumnezeu. Și pentru că Eric-Emmanuel Schmitt este doctor în filosofie, limbajul folosit de Oscar în aceste scrisori sunt pe măsură (poate puțin cam sofisticat pentru un copil de 10 ani, but you never know…kids these days…).

O chestie interesantă a fost ideea pe care i-a dat-o Tanti Roz lui Oscar de a transforma fiecare zi în 10 ani, așa că Oscar a trecut prin toate perioadele vieții în doar câteva zile (”Astăzi am fost adolescent, n-a fost prea bine”; ”Gata, m-am căsătorit! Suntem în 21 decembrie, merg pe 30 de ani și m-am căsătorit”; ”Azi am trecut de la 40 la 50 de ani și n-am făcut decât tâmpenii”)

Gata, destul cu spoilerit-ul, treceți la citit!

Puteți intra în posesia acestei cărți fie comandând-o de pe elefant (25% reducere), fie citind-o direct pe scribd.

P.S. – am văzut că există și ecranizare după acest roman. După sesiune, cred că am s-o vizionez dacă se poate găsi pe net.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More