A început al doilea sezon din serialul Perception – video HD online + medical review

1

Yeeyyy! A început al doilea sezon din Perception! Dacă vă mai aduceți aminte, anul trecut am făcut niște review-uri medicale  pentru primele 6 episoade în care am încercat să explic puțin ce se întâmplă din punct de vedere medical și neuroștiințific în acest serial.

Pentru început vă invit să urmăriți premiera sezonului 2 ”Ch-Ch-Changes” în format HD:

Acest episod a fost inspirat după celebra poveste a lui Phineas Gage (mi-am dat seama de când am văzut tentativa de sinucidere a lui Flynn – vedeți asemănarea Phineas/Flynn), un caz care a revoluționat gândirea secolului XIX despre creier și a avut un mare rol în dezbaterea ”localizării cerebrale” (astăzi se încearcă crearea unei hărți a creierului, vezi ”Obama Brain Initiative”)

Phineas Gage a fost un ”CFR-ist” American care a trăit secolul XIX și care a supraviețuit unui accident de muncă destul de grav: în urma unei explozii, o tijă de fier (rangă) a trecut prin obrazul stâng al lui Gage, zdrobindu-i falca, penetrându-i creierul şi ieşind prin partea superioară a craniului. Explozia a fost atât de puternică încât ranga a căzut la 25 de metri distanţă.

Accidentul a avut urmări serioase asupra personalității lui Phineas Gage, el transformându-se dintr-un muncitor model, serios și harnic într-o persoană foarte agresivă, nerespectuasă, cu toane, prietenii lui numindu-l ”no longer Gage”.

De ce aceste schimbări în personalitatea lui? Aceste schimbări s-au produs din cauza distrugerii unei mari părți a lobului frontal, partea din creier care controlează comportamentul și definește personalitatea noastră. Mai multe detalii despre acest caz puteți citi pe site-ul descoperă.ro sau pe wikipedia.

Ideea acestui episod se bazează pe conceptul din neuroștiință numit neuroplasticitate, abilitatea creierului de a se schimba de-a lungul vieții.

În esență, experiențele noastre ne remodelează. Ele ne pot determina să facem sau să gândim ceva ce înainte n-am fi făcut sau nu ne-am fi gândit să facem. Ne pot provoca să formăm noi gânduri și idei și ne pot învăța lecții valoroase pentru a nu fi înclinați să repetăm greșeli din trecut. Creierul este într-o stare constantă de flux, sugerând că nimic în viață nu e permanent. Dar știți cum se spune: ”Cu cât lucrurile se schimbă, cu atât rămân aceleași”

perception sezon 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More