Pune gheață pe insomnie!

1

Am citit azi un articol din Scientific American Mind despre un studiu făcut de Academia Americană de Medicina Somnului referitor la un posibil tratament pentru insomnie: gheața!

Bine, nu neaparat gheață proaspăt scoasă din congelator, ci orice poate să-ți răcească zona din creier din spatele frunții (cortexul prefrontal). În studiu s-au folosit niște caschete personalizate cu apă ”circulantă” – am căutat pe net să văd cum funcționează chestiile astea și am găsit un produs numit ”Active Ice Head Cap” care se potrivește descrierii din articol (costă vreo $350… o compresă cu apă rece e mult mai ieftină…). Cascheta asta spune că ajută insomniacii să adoarmă la fel de repede și să doarmă la fel de mult ca și adulții fără insomnie.

Explicația?

La adulții cu perioade de somn obișnuite, metabolismul din cortexul prefrontal scade pe măsură ce adorm. Dar la adulții cu insomnie, acest metabolism crește, corespunzând cu îngrijorarea continuă sau numeroasele gânduri care parcă nu mai încetează, raportate de insomniaci. Utilizând această caschetă se produce un proces de răcire a creierului numit ”hipotermie cerebrală”.

Această descoperire este importantă deoarece tratamentele curente pentru insomnie, cum ar fi hipnoza sau somniferele, ajută doar unul din patru insomniaci. Această caschetă, care a avut o rată de succes de 75%, poate să ofere pacienților o metodă sigură, confortabilă, non-farmaceutică pentru a se bucura de un somn liniștit.

Această ultimă parte denotă pare-mi-se un substrat comercial atribuit acestui studiu. Nu știu dacă în acest studiu a fost folosit exact produsul menționat mai sus, în articol scrie doar de ”caps that use circulating water”, dar văd că se pune accentul foarte mult pe acest dispozitiv, neluându-se în calcul alte alternative. Dar cred că ideea de a răci ”fruncea” nu este una inutilă. Tocmai ce vorbeam cu colegul de apartament despre acest studiu și mi-a spus că el, atunci când nu putea să adoarmă, se spăla pe față cu apă rece după care adormea mai ușor. Apoi m-am gândit la perioadele când îmi punea mama comprese cu apă rece pe frunte când aveam febră – somn instant (dar aici intră și efectul febrei…) sau când întorceam perna pe partea mai rece (acum dorm fără pernă, dar cred că o să mă răzgândesc…).

Eu zic că merită încercat în perioadele de insomnii (e.g. – sesiune/post-sesiune). Încercarea moarte n-are!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More