Rețelele și economia atenției

0 80

Am căutat în dicționar ce înseamnă cuvântul ”rețea”. La o citire în diagonală (cum suntem obișnuiți), mi-au sărit în ochi următorii termeni: ”împletitură”, ”sistem”, ”ansamblu”. ”Rețea” nu are un înțeles de sine stătător. Este un fel de cuvânt de legătură. Trebuie să îl mai asociezi cu ceva – o rețea de gaze, rețea electrică, rețea de calculatoare, rețea de prieteni (rețea socială) etc.

Țin minte că a trebuit să vorbesc la un seminar despre rolul internetului pentru societate, biserică, umanitate. Nu mi-am pregătit nimic de dinainte. Era o discuție liberă în care puteam privi rolul internetului din mai multe perspective. Au fost invitați ingineri, asistenți universitari, pastori, tineri, iar eu am participat din calitate de blogger.

Paranteză – niciodată nu m-am identificat cu statutul ăsta. Blogul a apărut inițial pentru o mai bună organizare a cursurilor. Apoi am auzit că se pot face bani din blogging (nu mi-a reușit niciodată). Apoi scriam în el doar când apărea o anumită compulsie de a scrie. Nu am talent în direcția asta. E doar o manifestare a curiozității și un fel de a mă concentra mai bine. Cine știe? Poate în viitor vor conta toate literele astea pe care le-am înșirat pe aici și prin alte părți. Închei paranteza.

Prima idee care mi-a venit atunci când a trebuit să iau cuvântul a fost definiția ”internetului”. Mă rog, definiția la care mă gândeam eu, adică o rețea, o legătură (”inter” îl consideram ”între”, dar de fapt înseamnă ”internațional” – mă tot întrebam de ce au folosit un pleonasm pentru definirea internetului…?). O legătură mai eficientă și mai rapidă între oameni. Teoretic, așa ar trebui să fie. DEX: internet = rețea internațională de calculatoare, formată prin interconectarea rețelelor locale și globale, destinată să faciliteze schimbul de date și informații în diverse domenii.

Nu vreau să intru în istorie, că oamenii se descurcau și fără internet, oamenii aveau timp să gândească, erau relațiile mai bune, că ”pe vremea mea…”. Nu vreau să demonizăm internetul, la fel cum facem cu o sumedenie de alte lucruri: colesterol, vaccinuri, zahăr, televizor etc. Relațiile pot funcționa perfect și cu internet, oamenii pot gândi în timp ce folosesc internetul, unii se descurcă extrem de bine cu ajutorul internetului.

Fiecare lucru are părți bune și părți rele. Orice poate fi folosit fie spre bine, fie spre rău. Nu e nevoie să dau exemple. Inspirația pentru această postare a fost un ”TED Talk” intitulat ”Quit social media”. Vorbitorul, Cal Newport (un autor pe care l-am citit atunci când căutam resurse pentru modalități de învățare eficientă), susține că el nu a avut niciodată vreun cont de Facebook sau de Twitter, sau altă rețea de socializare. Le consideră un nonsens și susține că sunt un impediment major în concentrarea profundă despre care vorbește în ultima lui carte – Deep Work – și dă câteva argumente:

  1. Rețele sociale sunt construite să fie adictive. Sunt produse de divertisment. Aceleași metode folosite în ”păcănelele” din Las Vegas sunt folosite și de creatorii rețelelor de socializare.
  2. Piața muncii caută lucruri rare și de valoare. Nu caută lucruri care sunt ușor de replicat și au valoare redusă – aici mă încadrez și eu.
  3. Atenția este fragmentată pe tot parcursul zilei și nu te poți concentra la un singur lucru.

Da, sunt de acord cu argumentele lui, dar nu susțin ideea că trebuie să renunți de tot la rețelele sociale. Ele sunt bune, doar că trebuie folosite inteligent. Recunosc că e foarte greu să deprinzi un obicei în a folosi internetul în mod inteligent (la fel cum te chinui să slăbești, să te lași de anumite vicii sau să înveți pentru examene).

Vreau să folosesc internetul doar în scopul pentru care a fost creat: schimbul de informații. Da, informația poate circula în mai multe forme, este de mai multe tipuri, poate aduce beneficii utilizatorului, poate dăuna sau poate fi doar o pierdere de timp. Francis Bacon spunea odată ”Cunoașterea înseamnă putere”.

P.S. – această postare a fost scrisă inițial pe 7 iunie 2017. L-am găsit rătăcit prin ”ciorne”, dar acum îl înțeleg altfel, după ce am citit cartea Stand out of our Light: Freedom and Resistance in the Attention Economy [click pentru descărcare]

E o carte care ar merita citită de fiecare utilizator al ”rețelei”. Aș fi curios să aflu care e părerea voastră despre carte și despre ce am scris mai sus. Voi scrieți mai jos ↓

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More