SADu’, bată-l vina!

1

Acesta este al 2-lea articol din seria ”Bată-l vina!” (pe primul îl găsiți AICI). Acum o să urmeze o frază demnă de voice-over pentru reclame:

Îți este greu să te trezești dimineața (dormi mai mult decât de obicei)? Te apuci foarte greu de învățat (procrastinare la maxim…)? Simți că nu ai energie destulă pentru activitățile zilnice (chiar dacă ai avut un somn suficient de lung noaptea precedentă)? Puterea de concentrare tinde către puțin spre deloc? Tinzi să mănânci mai mult (în special dulciuri) decât de obicei? Știu eu de ce: E IARNĂ! Ai SAD (tulburare afectivă sezonieră)!

Parcă îți sună familiar, nu? (prima parte, până la cuvintele scrise cu bold). Dacă nu, poți trece la alt articol…just kidding :-j. Aseară, în verificatul mail-ului de dinainte de culcare (bad habit!), am primit newsletter-ul de la MedScape Medical Student. Îmi plac foarte mult articolele de acolo, în special cele din ”The differential” (un blog colectiv al unor studenți la medicină din State), așa că l-am deschis cu nerăbdare. Am dat peste un titlu interesant: ”Feeling SAD?”. Am zis că o fi ceva legat de depresia în rândul studenților la medicină (care btw este de 4 ori mai pregnantă decât în rândul celorlalți studenți). Am fost pe-aproape!

Când acea medicinistă (autoarea articolului) a început să-și descrie simptomele, pe măsură ce le citeam, mă gândeam: ”Wow! That’s me!”. Apoi au început sinapsele mele să joace ”impuls” și să-mi încep propriul meu studiu științific în minte (o să încep semestrul viitor cercetare adevărată la cercul științific de psihiatrie – de-abia aștept!). Am făcut comparație între rezultatele mele la examenele din sesiunea de iarnă și sesiunea de vară (sesiunea de toamnă nu se pune, toamna totdeauna a fost un succes total) și am concluzionat că iarna performanțele mele școlare sunt mai scăzute decât în restul anului.

Nu intenționam să scriu un articol despre asta dacă nu vedeam astăzi (și nu numai astăzi) pe facebook postări de genul:

I can’t get out of bet. These blankets have accepted me as one of their own and if I leave now I might lose their trust.

sau

Dragă somnule,
Îmi pare rău că te uram când eram copil. Acum te iubesc foarte mult și prețuiesc fiecare moment petrecut împreună!

Se pare că nu sunt singurul care suferă de SAD (cel puțin o formă ușoară). Bineînțeles, nu sunt încă psihiatru ca să pun astfel de diagnostice, probabil că greșesc, dar știu sigur că această tulburare există și s-ar putea să fie unul din motivele care explică lenea mea din acest sezon de ”poveste”. N-o să încep nici un tratament deocamdată, sper să se rezolve doar cu ceaiuri (specialitatea mea) sau să se remită complet după ce trece iarna.

N-am scris foarte multe despre tulburarea în sine deoarece sunt destule informații în link-ul atașat mai sus în ”reclamă”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More