Scott Young – despre învățarea holistică

0

Anul trecut am postat câteva dintre metodele de învățare ale lui Scott Young, un blogger pe nișa dezvoltării personale, în special a dezvoltării intelectului și a capacităților de învățare și acumulare a informațiilor. El a dezvoltat un concept numit ”Învățare Holistică” și a reușit să-și ia diploma MIT (care în mod normal durează 4 ani) în doar 1 an.

Zilele astea am dat peste un articol scris de el pentru lifehack.org, intitulat ”10 Tips to Study Smart and Save Time” (”10 sfaturi pentru a studia inteligent și cu economie de timp”). Iar fiindcă topul celor mai vizitate articole de pe blogul meu sunt pe tema dezvoltării personale, ce rău ar face încă un articol pe această temă?

Ce este învățarea holistică? Acest concept se definește simplu ca și un proces de organizare a informației sub forma unei pânze de paianjen care interconectează idei. În loc să forțezi ideile să intre în creier, te concentrezi asupra relației dintre informații. Leagă ideile pentru a vedea întregul, nu doar niște părți. Gândește-te la învățare ca și la procesul construirii unei case. Ți se dau cărămizile, cimentul, lemnul etc, dar depinde de tine cum o construiești. Trebuie să folosești informația (materialele de construcție) inteligent, să o așezi într-o anumită ordine ca să poată ”construi” imaginea de ansamblu (casa).

10 sfaturi pentru învățare holistică

  1. Metafore – metaforele de pot ajuta să organizezi rapid informația prin compararea unei idei complexe cu una simplă. Când găsești relații între informații, gândește-te la analogii care să îți imbunătățească înțelegerea.
  2. Folosește-ți toate simțurile – ideile abstracte sunt greu de invățat deoarece stau departe de simțurile noastre. Aproprie-le prin folosirea imaginilor vii, emoțiilor sau sunetelor ca să legi informația.
  3. Învață și pe alții – acest exercițiu te învață să te organizezi. Petrecând 5 minute explicând un concept poate economisi 1 oră de studiu combinat pentru același efect.
  4. Nu lăsa insule de informație necitită – când citești o carte sau un manual, fiecare informație ar trebui să se ”conecteze” cu celelalte informații învățate deja. Cei care învață foarte repede fac acest lucru automat, dar dacă lași insule de informație necitite, nu o să poți să le accesezi în timpul unui test.
  5. Testează-ți mobilitatea – deschide un document Word și scrie o explicație pentru subiectul la care tocmai înveți. Dacă nu poți să sari printre secțiuni sau să folosești o idee pentru a explica o alta, nu o să poți să gândești conexiunile corect în timpul unui test.
  6. Găsește tipare – informația devine mai ușor de organizat dacă poți să identifici tipare largi care sunt similare între diferite subiecte.
  7. Construiește o temelie puternică  – citind mult și având o cultură generală dezvoltată îți poate oferi o flexibilitate în găsirea metaforelor și tiparelor în subiectele noi. Cu cât știi mai mult, cu cât îți este mai ușor să înveți lucruri noi.
  8. Nu forța – a forța informația în ultimele zile dinaintea unui examen este incredibil de ineficient. Mai degrabă poți să conectezi ideile pe care le ai deja despre acel subiect iar studiul devine mai degrabă o recapitulare decât o citire la prima vedere.
  9. Construiește modele – modelele sunt concepte simple care nu sunt adevărate prin ele însele, dar sunt folosite pentru a descrie idei abstracte. Cristalizând o anumită imagine mentală sau experiență poate crea un model pe care-l poți folosi ca referință când încerci să înțelegi ceva.
  10. Învățatul este doar în capul tău – poți să ai notițe frumoase și o carte perfect subliniată, dar asta nu contează deloc dacă nu ai înțeles informația. Singurul tău ”țel” este să înțelegi informația pentru ca să se ”lipească” pentru când o să ai nevoie: teme, proiecte, teste sau chiar în viața de zi cu zi. Folosește notițele și cărțile ca un intermediar, nu ca pe un rezultat.

Poți descărca cartea ”Holistic Learning – How to study better, Understand more and actually ‘get’ what you want to learn” în format PDF, de pe blogul lui.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More