Sedentarismul crește riscul de dezvoltare a bolilor cronice – independent de exercițiul fizic

1

Am citit recent un studiu al universității din Kansas (S.U.A) care a observat o asociere între timpul petrecut stând pe scaun și dezvoltarea de boli cronice la bărbații de vârstă mijlocie.

Detaliile despre metoda folosită în studiu le puteți citi din articolul original. Ce mi-a atras atenția a fost că rata bolilor cronice asociate cu sedentarismul nu s-a corelat cu valorile IMC-ului. Deci, indiferent de greutate, o persoană sedentară are același risc de a dezvolta boli cronice (boli cardiovasculare, diabet, cancer etc).

Și mai interesant a fost faptul că, indiferent dacă persoanele studiate făceau sau nu exercițiu fizic în afara serviciului, riscul rămânea același dacă numărul de ore petrecute ”pe scaun” era identic. Grupul care depășea 8 ore avea riscul cel mai crescut.

Rosenkranz, autorul studiului, concluziona:

”Nu este numai că persoanele nu fac exercițiu fizic suficient, este că stau  prea mult. Și pe deasupra, cu cât stai mai mult, cu atât mai puțin ai timp de exercițiu fizic.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More