Este insuficient să spunem că acei copii din Siria care au trecut – și încă trec – prin traume inimaginabile în războiul care le-a furat părinții din fața lor suferă de PTSD (Tulburare de stres post-traumatică). Acești copii (majoritatea orfani) au eperimentat mai multă traumă – fizică și emoțională – decât au văzut în toată cariera lor medicii care îi tratează.

”Sindromul Devastării Umane” (Human devastation syndrome) este termenul creat de Dr. M.K. Hamza pentru a descrie suferința lor.

Am vorbit cu atât de mulți copii, iar dezolarea lor este dincolo chiar de ce au experimentat soldații în război. Ei au dezintegrat ființe umane care obișnuiau să fie părinții sau frații lor. Dintr-o familie de cinci, șase sau chiar 10 rămâne uneori unul sau uneori doi supraviețuitori. Majoritatea dintre ei au urme fizice (amputații, traumatisme multiple) severe, dar au reușit cumva să ajungă în tabăra de refugiați.

Doctorul Hamza este neuropsiholog, directorul comitetului de sănătate mintală al Societății Medicale Siriano-Americane(SMSA)

Noi doar punem un plasture pe rană. Nu ne adresăm cauzei principale a acestei probleme.

– Anas Moughrabieh, medic ATI SMSA

Mai multe informații puteți citi pe attn.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.