Studiu: Copiii care se culcă târziu citesc și socotesc mai prost

1

Dacă odrasla te întreabă de ce trebuie să meargă la culcare așa devreme, dă vina pe știință. Un studiu longitudinal britanic (studiu longitudinal: observarea acelorași variabile pe o perioadă lungă de timp – wikipedia), în care au fost implicați 11.000 de copii, a arătat că somnul neregulat și culcatul la ore târzii înrăutățesc abilitățile copiilor de a citi și socoti.

Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology and Community Health și a examinat copiii la vârsta de 3, 5 și 7 ani pentru a le înregistra performanțele academice în corelație cu orele de culcare. S-a ajuns la concluzia că acei copii care nu au un somn regulat sau s-au dus la culcare după ora 21:00 au avut rezultate scăzute la testele de matematică și citire. Mai mult, fetele care au avut un asemenea comportament au avut rezultate mai slabe decât băieții.

Amanda Saker, autorul principal al acestui studiu, concluzionează: ”Mesajul cel mai important care trebuie reținut este că rutina este foarte importantă pentru copii”. Ea a mai adăugat faptul că mai sunt și alți factori externi care afectează performanțele școlare ale copiilor, cum ar fi situația familială instabilă. Acești copii tind să stea la televizor sau internet până la ore târzii în noapte, în timp ce în familiile cu structură stabilă, copiilor li se citea adesea înainte de culcare.

Echipa de cercetători implicați în acest studiu a formulat ipoteza că programul de somn neregulat are un impact major asupra dezvoltării creierului copilului.

Alți experți spun că nu doar cantitatea somnului are efect asupra abilităților intelectuale ale copiilor, ci și calitatea.

În timp ce este posibil ca factorii sociali și biologici să fie implicați într-un mod complex în dezvoltarea copilului, în opinia mea, pentru ca un copil să funcționeze la cel mai înalt nivel trebuie, indiferent de condiții, să doarmă bine!
Dr. Robert Scott-Jupp de la Royal College of Pediatrics and Child Health

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More