1. Hussein și fiul lui
În 1 aprilie 1998, ziarul Babil, deținut de unul din fiii lui Hussein, și-a informat cititorii că președintele Clinton a decis să ridice sancțiunile împotriva Irak-ului, doar ca să recunoască ulterior că a glumit. Râsetele au continuat și în 1999, când același fiu a anunțat că rațiile lunare vor fi suplimentate cu banane, Pepsi și ciocolată. Din nou, păcăleală de 1 aprilie.
Surprinzător a fost faptul că în anii următori (2000 și 2001) au fost repetate aceleași glume, dar cu același impact asupra cetățenilor irakieni. Tot în 2001, clericul șef al Arabiei Saudite a decretat interzicerea sărbătoririi zilei de 1 aprilie. Nu știm dacă acesta a luat în considerare și glumele vecinului său când a dat acest decret.
2. România și eliberarea prizonierilor
Îmaginează-ți că citești în ziarul local că soțul și fratele tău, care au fost închiși într-o închisoare românească timp de mulți ani de zile, vor fi eliberați. Fugi imediat la penitenciar și aștepți disperat la poartă așteptând momentul mult așteptat când te vei reîntâlni cu soțul și fratele tău, când dintr-o dată auzi: ”Păcăleală de 1 aprilie! Nimeni nu va fi eliberat astăzi!”
Aceasta s-a întâmplat la 60 de persoane în aprilie 2000, când au citit în ziarul Opinia că cei dragi ai lor vor fi eliberați din penitenciarul Baia Mare, doar ca să afle la porțile închisorii că totul a fost doar o farsă. Ziarul Opinia și-a cerut ulterior scuze pentru acest incident.
Colegii lui Glenn Howlett de la primăria orașului Londra s-au gândit să-i facă acestuia o farsă. I-au trimis un memo informându-l că termenul limită pentru proiectul la care lucra era cu 2 săptămâni mai devreme. Chiar dacă acel memo era datat 1 aprilie, Howlett nu a realizat că a fost o glumă. El și-a întrerupt imediat vacanța și a telefonat de urgență la birou să spună tuturor să se apuce de treabă.
Dar în timp ce contempla la noul termen limită, a intrat într-o stare de panică și a început să aibă palpitații și în cele din urmă și-a pierdut cunoștința și a trebuit să plece de la birou. În timp ce se recupera, a realizat că nu merită să-și riște sănătatea pentru un amărât de proiect, așa că și-a depus actele pentru pensionare timpurie. În acest moment, cineva i-a spus că acel memo a fost, de fapt, doar o glumă de 1 aprilie. Aceasta l-a determinat să-și dea în judecată colegii pentru daune. Ca și consecință, primăria a interzis angajaților ei să mai facă farse.
4. Câinele mort
Inspirat din filmul National Lampoon, Paul Goobie a legat un chihuahua mort de mașina colegului său de muncă, Kevin Meloy. Acesta a intrat în mașină și a plecat neștiind că acel câine mort era legat de mașina lui. Evident că participanții la trafic au văzut acel câine și au fost îngroziți. Dar situația a fost și mai gravă deoarece Meloy era surd și nu a auzit claxoanele frenetice ale șoferilor care treceau pe lângă el. El a condus în continuare câteva mile până când cineva a reușit să-l atenționeze. Poliția l-au amendat pe Goobie pentru ”înlăturarea ilegală a unui animal mort”
5. Spânzurătoarea falsă
Mariajul lui Randy Wood s-a sfârșit, dar a rămas cu un gust amar după divorț și s-a hotărât să-i facă o farsă fostei sale soții. A sunat-o și i-a spus că vrea să-i arate ceva. Din obligație a venit și l-a găsit pe Randy spânzurat cu un ștreang legat de un copac din curte. Înspăimântată, a sunat imediat la 911. Toate echipajele de urgență, inclusiv pompieri, polițiști și paramedici au ajuns imediat la locul faptei. Dar când au mers să-l coboare pe Woody din laț, au descoperit că acesta nu era mort. Nici măcar rănit. A fost înhămat cu un echipament special folosit de echipajele utilitare. Autoritățile l-au amenințat că l-ar putea paște o amendă de $1000 și un an în închisoare.
6. Spargerea falsă
Sitra Walker a fost o angajată al unui magazin de îmbrăcăminte din Columbus, Ohio. Lucra acolo de doar 2 săptămâni, dar a simțit că-l cunoaște pe manager destul de bine încât să-i poată face o farsă. Așadar, în 1 aprilie 2003 l-a sunat și i-a spus că niște oameni înarmați jefuiesc magazinul. Managerul imediat a sunat poliția care a trimis urgent 4 echipaje la locul faptei. După câteva minute, Sitra Walker l-a sunat din nou pe manager strigând: ”Păcăleală de 1 aprilie!”. Prea târziu. Când poliția a ajuns câteva momente mai târziu, nu au fost chiar așa de amuzați și au amendat-o, iar managerul a concediat-o.
7. Reînvierea pactului de la Varșovia
În 1996, agenția de presă Itar-Tass din Rusia a anunțat că parlamentul rus dezbătea posibilitatea ”reînvierii” pactului de la Varșovia. Această știre uimitoare a fost imediat preluată de agenții de presă din Cehia și Bulgaria, cauzând panică generală. Câteva ore mai târziu, Itar-Tass a recunoscut că a fost doar o glumă și și-au cerut scuze pentru confuzia creată.
8. Hai să stârnim puțină tensiune în Orientul Mijlociu!
În 1986, postul național de radio din Israel anunța că Nabih Berri, liderul mișcării șiite Amal, a fost asasinat. Știrea a provocat un imediat cocktail de tensiuni în regiune. Totuși, oficialii israelieni au denunțat știrea ca fiind un fals. Falsul raport a fost găsit ca aparținând unui ofițer care a plantat știrea în sistemul Armatei Israeliene, de unde a fost imediat preluată de postul național de radio al Israelului. Aparent, ofițerul a intenționat ca aceasta să fie o farsă de 1 aprilie (nimic nu e mai amuzant decât să stârnești puțină tensiune în Orientul Mijlociu). Ministrul Apărării Naționale, Yitzhak Rabin, a anunțat că acel ofițer va fi judecat la curtea marțială.
9. Avertismente false de dezastru
În 1999, postul de dario KSJJ din Oregon a anunțat că barajul Ochoco s-a fisurat, amenințând zonele înconjurătoare cu inundații masive. Ceea ce a făcut avertismentul credibil a fost faptul că sute de case din acea zonă au fost distruse anul precedent când pârâul Ochoco a produs inundații, așa că locatarii care au auzit știrea s-au pregătit de grabă să plece. DJ-ii postului de radio au anunțat mai târziu că a fost doar o glumă, dorind doar să aibă ”puțină distracție”. Locatarii nu au fost amuzați deloc.
10. Ultima glumă a ambasadorului irakian
În 1 aprilie 2003, în timp ce mii de trupe de coaliție Americane plecau spre Irak, ambasadorul Irakian la Moscova, Abbas Khalaf Kinfuth, a ținut o conferință de presă. Mulți s-au așteptat ca acesta să anunțe înfrângerea Irak-ului. Dar Kunfuth a ales acel moment să facă o glumă. Ținând în mână o hârtie pe care el a identificat-o ca fiind o știre Reuters, a citit: ”Americanii au lansat din greșeală o rachetă nucleară către forțele britanice, omorând 7 persoane.” Instant, camera plină cu reporteri a amuțit. Atunci, Kunfuth a început să râdă și a strigat: ”Păcăleală de 1 aprilie!” Doar câteva zile după acest moment de frivolitate, guvernul Irakian s-a prăbușit complet.
Sursa: museumofhoaxes.com