Tratamente naturale împotriva insomniei

1

În SUA, peste 90 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu insomnie cronică, numai în anul 2010 americanii cheltuind peste 2 miliarde de dolari pe prescripții de somnifere. Dr. Michael Decker, profesor la Georgia State University și purtător de cuvânt pentru organizația American Academy of Sleep Medicine, într-un articol publicat recent în ziarul New York Times, analizează câteva alternative la medicație.

Cântecele de leagăn

Sunt eficace nu numai pentru prunci, dar și pentru persoanele mai în vârstă. Un studiu publicat de către BBC în 2005 arată că persoanele în vârstă au avut o îmbunătățire a simptomelor de insomnie după ce au ascultat 45 de minute de muzică relaxantă. Dr. Becker este de părere că o muzică calmă cu 60-80 de bătăi pe minut poate ajuta pe cei care suferă de insomnie.

Laptele cald

Medicii sunt de părere că laptele, din cauza grăsimilor conținute, nu poate să ajute la un somn plăcut. Mai multe studii au arătat că laptele cald ajută pe prunci să doarmă mai bine, însă pentru adulți nu are aceleași beneficii și probabil că are un efect mai mult psihologic.

Număratul oilor

Un leac mai vechi împotriva insomniei este să numeri oi în minte, cu scopul de a ocupa mintea cu ceva plictisitor și a te distrage de la îngrijorările care te țin treaz. Numeroase studii sugerează că imaginația unor scene pastorale cu peisaje relaxante pot să ajute pe cei care au probleme să adoarmă.

Exerciții de respirație

Un efort deliberat de a-ți încetini respirația și bătăile inimii s-au dovedit eficace în calmarea individului și ajută la un somn mai liniștit.

O baie caldă

Cu aproximativ 2 ore înainte de culcare, temperatura corpului coboară, iar o baie caldă poate ajuta acest proces. Chiar dacă pe timpul băii temperatura organismului crește temporar, după o baie caldă temperatura corpului scade rapid, lucru care relaxează mușchii și ajută să adormi mai repede.

Alcoolul

În ciuda faptului că multă lume folosește alcoolul ca somnifer, medicii sfătuiesc împotriva acestui ”tratament natural”. În realitate, alcoolul are efecte total adverse și nu ajută la un somn liniștit.

Pleacă din pat

Dacă după 15-20 de minute nu poți să adormi, specialiștii recomandă o plimbare mică în altă cameră sau dacă este posibil, chiar pe o terasă sau balcon, atâta timp cât este liniște și întuneric. De cele mai multe ori, încercările nereușite de a adormi creează o situație de frustrare și agitație și cu cât încerci mai mult să adormi, cu atât devii mai agitat. O schimbare de decor de câteva minute poate ajuta la ruperea acestui cerc vicios și odată ajuns în patpoți să adormi mai repede.

Articol preluat din ziarul Viață + Sănătate

Acum, în completarea articolului scris de Dr. Decker, mai vreau să adaug câteva sfaturi pe care le-am mai citit eu referitoare la un somn liniștit.

Fără computer/telefon înainte de culcare

Am citit undeva că accesarea site-urilor de tip domino (facebook, youtube, știri) afectează foarte mult calitatea somnului (implicit procesul de adormire). Se recomanda evitarea acestor platforme cu 1-2 ore înainte de culcare – cam greu de făcut… eu încerc să le înlocuiesc cu câteva pagini citite.

Exercițiul fizic

Acesta este un lucru folositor nu numai pentru somn, ci pentru buna funcționare a întregului organism. Aproape toate sfaturile pentru o sănătate mai bună încep cu acest element: exercițiul fizic. Dar trebuie făcut cu câteva ore bune înainte de culcare. Eu mai am de lucrat la asta.. .mai ales că vine sesiunea și avem nevoie de somn pentru a putea fi productivi a doua zi.

Voi ce remedii naturale mai cunoașteți?

Ceva de ascultat/vizionat înainte de culcare. Somn ușor!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More